Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Koelkast inrichten en schoonmaken – 7 tips

Heb je er ook zo'n hekel aan als het in je koelkast een grote bende is? Nou, ik wel. Met deze 7 tips heb je een opgeruimde en schone koelkast.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Alle potjes verzamelen

Zet alle potten (mayonaise, pesto, etc.) op een dienblad bij elkaar. Je trekt het dienblad zo uit de koelkast en je vindt direct wat je nodig hebt. Nog een ander voordeel: geen irritante kringen meer op je glazen plaat en je koelkast ziet er direct schoner en opgeruimder uit.

2. Afdekken die hap(jes)

Heb je nog wat vlees of vis in de koelkast staan? Zorg dan dat je dit even goed afdekt met vershoudfolie, dit voorkomt uitdrogen.

3. Ruimte besparen in je koelkast

Wij hebben thuis alleen een tafelmodel koelkast en weten als geen ander hoe je nuttig met je koele ruimte om moet gaan. We kijken goed of de boodschappen die we gehaald hebben echt in de koelkast hoeven. Aardappelen, wortels, tomaten en veel fruit (voornamelijk tropisch fruit) kun je gerust buiten de koelkast bewaren.

Aardappelen en wortels adviseren we wel om dit op een donkere en koele plek te houden. Zo kun je lekker wat ruimte besparen in je koelkast.

4. Weg met het eierrek in je koelkast

Zet je ook je eieren in de koelkast? Houd ze dan gewoon in het doosje en niet in het eierrekje. Op deze manier zijn je eieren goed beschermd en drogen ze niet uit. Eierschalen zijn poreus en neemt hierdoor snel andere geuren over, zoals knoflook en vis. Bah, niet zo smakelijk om ‘s ochtends een gekookt eitje te eten met een overheersende garnalenflavour.

5. Stapel-je-dekje

Schaf een paar vershouddozen aan die je op elkaar kunt stapelen en je koelkast is zo overzichtelijk ingericht. Op deze manier past er meer in de koelkast en bespaar je veel ruimte.

6. Doe wat met je kliekjes

Kook je nog wel eens te veel en houd je regelmatig kliekjes over? Zet ze voortaan in de koelkast op een zichtbare plek, zodat je het niet vergeet. Lees ook ons artikel om je keuken leftovers een nieuw leven in te blazen.

7. Degradeer groente naar de onderste lade

Het is misschien een beetje een sneue plek, maar er is geen betere manier om je groenten te vertroetelen door ze in de onderste lades van je koelkast te bewaren. Hier is de luchtvochtigheid het hoogst en dus een ideale plek om je groenten lekker vers te houden.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Petronella

    Je zou ook eens kunnen denken aan geen koelkast, vooral wanneer je dicht bij een supermarkt woont. Koop vlak voordat je je avondeten gaat klaarmaken wat je die avond en de volgende morgen en middag nodig hebt. Niets meer. Groenten en fruit zijn prima houdbaar zonder koelkast. Ook eieren en kaas hebben geen koelkast nodig. Brood kan in een ouderwetse broodtrommel. Als je het geluk hebt om een koele kelder te hebben, kun je daar veel in bewaren. Vlees en Vis kun je direct klaarmaken en opeten. Toetjes zoals yoghurt en kwark blijven echt wel tot na het eten goed. Zelf het ijs kun je goed ingepakt in kranten of Hooimadam best een uurtje goed houden. Voordeel; geen restjes, geen bakbeest in de keuken, gevarieerder en verser eten, geen vervelend karweitje als koelkast schoonmaken en een stuk lagere energierekening. En als de winkels die dag gesloten zijn eet je veganistisch/vegetarisch of met houdbare spullen. Er is keuze genoeg. En de meeste supermarkten zijn ook nog eens tot 8 uur open. Verder zijn er nog andere manieren om voeding langer goed te houden dan met een koelkast, die kun je vinden op het internet. Vind je het een goed idee? Probeer het een week. Ons lukt het al 6 maanden. En het wordt steeds gemakkelijker. Veel succes.

  2. 🐐 Mo

    @Petronella: werken jullie allebei? en heb je zin na een werkdag eerst met honger de supermarkt in te gaan? (met alle verleidingen vandien).(en hoe weersta je die verleidingen?)
    Doe je dit om principiële of financiële redenen? Allemaal vragen die zomaar in me opkomen, ik ben wel benieuwd naar je antwoorden.

    Op vakantie in een tent lukt het me ook wel redelijk met alleen een koelbox maar voor alle dagen…pfffff…respect.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate