Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Meer waardering krijgen voor je huishoudwerk

Heb je veel werk verzet in het huishouden, maar krijg je niet de waardering die je verdient? Wij hebben tips!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Hard werken voor niets

Jij hebt het hele huis schoongemaakt. Je hebt de gordijnen gewassen (was écht nodig), de ramen gezeemd, alle planken afgenomen en lekker gestofzuigd en gedweild. Het huis ruikt zalig naar allesreiniger en met zweet op je voorhoofd ga je trots zitten om uit te rusten met een kop groene thee. Dat heb je wel verdiend!

Jij hebt vandaag enorm veel werk verzet! Je bent trots op jezelf, je voelt je kiplekker in je schone huis. En, sjongejonge, wat zal je partner trots op je zijn als hij thuis komt! WRONG!

Je krijgt alleen opmerkingen als je het laat verslonzen

Nee, in veel gevallen zal je partner niet eens zien dat je hebt schoongemaakt. Hij (of zij, uiteraard) zal binnenkomen en precies hetzelfde doen als hij altijd doet… of het huis nu brandschoon is of niet. Sterker nog, je hebt een goede kans dat jij pas opmerkingen over het huishouden krijgt als je het laat verslonzen. Want dan valt het ineens op!

Misschien heb jij geen waardering nodig?

Het kan zijn dat je helemaal niet zit te wachten op complimentjes en waardering voor je werk. Het kan zijn dat jullie de taken zo goed hebben verdeeld onderling dat jullie allebei evenveel werk verrichten in het huishouden. Misschien dat je dan gewoon voelt dat het goed zit, omdat je niet in je eentje de car trekt.

Het huishouden is van nature ondankbaar werk

Toch is er in de meeste gevallen iemand ‘de baas’ over het huishouden. En als jij die persoon bent mag je best wat meer waardering voor je werk regelen! Het huishouden is namelijk een ondankbare taak van nature, omdat het altijd maar van zeer tijdelijke aard is. Het huis blijft niet voor altijd schoon, het leven en moeder natuur willen het terug claimen. De geur van allesreiniger zal vervliegen en plaatsmaken voor muffigheid!

Huishouden is een onderhoudsproces

En als die tijd weer is aangebroken lijkt het alsof al je werk voor niets is geweest. Er wordt namelijk niets blijvends opgebouwd, het is een constant onderhoudsproces. Het doel van een onderhoudsproces is dingen houden zoals ze zijn. Er staat niemand te applaudisseren naast de Erasmusbrug met de opmerking: “Wauw, wat is de brug mooi wit en vrij van groene algen!” Zolang het goed is denkt niemand erover na.

In een relatie wil je waardering ontvangen

Maar dat is een probleem in dit geval, omdat je te maken hebt met een relatie. Jij verricht veel werk en hij waardeert dat niet. Terwijl je het ook voor hem doet! Om ervoor te zorgen dat jij wel de waardering ontvangt waar je recht op hebt hebben we wat tips waar je mee aan de slag kunt!

1. Vertel uitgebreid over wat je hebt gedaan

Klinkt misschien een beetje triest maar is absoluut een goede manier om meer waardering te krijgen. Zeg nou zelf, let jij bij andere mensen altijd op de schoonheid van de ramen? Sommige dingen zijn gewoon niet zichtbaar! En hoe actiever je bent in het huishouden, des te minder duidelijk je werk te zien is. Je ramen worden dan namelijk nooit zo vies dat het op gaat vallen.

Zodra je partner thuis komt kun je gewoon vertellen wat je allemaal hebt gedaan. Vertel het gewoon en bedoel er verder niets mee. Het is een kwestie van informeren. Hij kan niet iets waarderen als hij niet weet dat je het hebt gedaan. Als je wilt kun je het nog een beetje overdrijven!

2. Zorg dat je partner ziet wat je doet

Doe meer huishoudelijke taken in zijn bijzijn. Wanneer hij lekker op de bank ligt te zappen in het weekend, kun jij best even gaan dweilen of de was doen. Zorg dat hij ziet wat je allemaal moet doen om het huishouden draaiend te houden. Op die manier krijgt hij een realistisch (of misschien een iets te overdreven) beeld van hoe hard jij je inzet om zijn huisje bewoonbaar te houden!

3. Doe het huishouden samen

Ga samen aan de slag. Op die manier ervaart hij dat sommige klusjes misschien helemaal niet zo makkelijk zijn als ze lijken. Bovendien ziet hij ook direct wat jij allemaal doet, en hoe handig je daar in bent! Een perfecte manier om meer waardering te krijgen!

4. Praat nooit kleinerend over je huishoudwerk

Het is makkelijk om dingen te zeggen als: “Ik heb effe gedweild”. Logisch dat je geen waardering ontvangt. Iets ‘effe’ doen klinkt niet als zwaar werk. Het klinkt niet alsof je met lichte rugpijn met die stomme dweil door het huis liep te banjeren, goed oplettend dat je jezelf niet zou insluiten door natte plekken. Zeg waar het op staat: “Ik heb het hele huis, van boven tot beneden eens even goed gedweild zodat het weer lekker schoon is!”. Klinkt een stuk indrukwekkender, nietwaar?

Met deze tips zul je gegarandeerd meer waardering van je partner ontvangen voor je huishoudwerk! Veel plezier!

Voetnoot: Voor het gemak en de herkenbaarheid is de ‘partner’ in dit artikel een ‘hij’. Het kan natuurlijk net zo goed een ‘zij’ zijn. 😉

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Daantje

  Mijn vriend geeft me eigenlijk altijd complimenten over het huishouden, meestal als ik dingen netjes neerzet heeft hij het idee dat ik heel hard heb gewerkt. Maar dweilen enzo, dat zien mannen inderdaad gewoon niet 😉

 2. 🐐 Maartje

  Een vriendin ” betaalt” zichzelf met €75,00 per maand; uit de huishoudpot. Dat vind ik geniaal!

 3. 🐐 Natasja

  Haha heerlijk artikel dit. Ik ben deze ochtend toevallig met het huishouden bezig en het enige waar ik aan kan denken is: Over een paar dagen is alles WEER vies en kan ik WEER overnieuw beginnen… Niet erg motiverend dit! Ik ga het omzetten en met een lekker muziekje weer verder.
  En m’n partner ziet ook niet altijd dat ik iets gedaan heb maar als ik vertel wat ik gedaan heb dan is hij altijd erg complimenteus.

  En jezelf betalen is inderdaad wel een geniale actie! Ik ga mezelf vanmiddag “betalen” met een pot nieuwe muurverf want ik zit al weken te broeden op onze woonkamermuur.

  Lang verhaal, maar in ieder geval bedankt voor dit artikel 🙂

 4. 🐐 Aafke

  haha , ik doe het zo al. Maar meer dan ‘ik zei toch al, goed gedaan”, krijg ik niet. Maar wat voel ik me een complimentenvisser als ik uitgebreid vertel wat ik allemaal gedaan heb. Want een compliment is nooit genoeg voor mijn werk waar ik de pest aan heb. Mijn oplossing ga iets doen in je leven dat belangrijker is dan huishouden. Want het is zo saai en morgen kun je weer beginnen. En als je het niet doet… straf je jezelf met ergenis over de puinhoop.

 5. 🐐 Jeannette

  Elke vrijdag eind van de middag poetst mijn man het huis en ga ik boodschappen doen. Na pakweg 1,5 uur gaan we samen eten van de vers meegebrachte salade, vers brood, vers gesneden vleeswaren etc. en vieren vrijdagavond. Heerlijk begin van het weekend.

 6. 🐐 Jeannette

  Aan de slag met de Huishoudcoach is een absolute aanrader. Heeft me een heleboel rust gebracht en met Jelle te spreken, minder meuk.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate