Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Ramen zemen zonder strepen – streeploze ramen zo gepiept

Stel je het ramen zemen ook altijd uit tot je er bijna niet meer doorheen kunt kijken? Je ramen zemen zonder dat er strepen verschijnen kan een hele uitdaging zijn. Maar nu niet meer, wij hebben tips om je ramen te zemen - zonder dat je strepen ziet.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jolanda.

Hekel aan ramen zemen

Volgens mij houdt niemand er echt van om de ramen te zemen. Natuurlijk ben je blij als alles weer fris gezeemd is, maar het liefst stel je deze huishoudelijke klus uit tot er zoveel stof, zand en dode vliegen op je ramen kleven dat je er wel aan moet beginnen. En aan het eind erger je je weer aan al die strepen die je zelf gecreëerd hebt. Niet echt prettig, wel vaak het geval.

Hoe krijg je je ramen schoon zonder strepen? – Dat is de hummusvraag. Geen fancy trucjes, maar gewoon een lijst met de nodige schoonmaak items die je -meestal- al in huis hebt. Hieronder een lijstje met alle benodigdheden voor schone ramen zonder strepen.

Benodigdheden om je ramen te zemen zonder strepen

 • Een emmer
 • Een trekker – of zoiets als een raamwisser
 • Een zeem (het liefst een natuurzeem (zoals deze – voor het beste resultaat)
 • Een trapje of een lang iemand die je helpt bij de hoge plekken waar je zelf niet bij kan
 • Een spons
 • Oude kranten
 • En een scheutje afwasmiddel en warm water

Maak ruimte in je vensterbank

Pak een emmer en vul deze met warm water en voeg wat druppels afwasmiddel (een paar druppels per vijf liter water) toe. Dompel alvast je spons in de emmer en ga vervolgens schoon schip maken. Een scheutje spiritus is dus helemaal niet meer nodig om je ramen te zemen.

Haal de planten uit de vensterbank en zet ze even buiten, zo kunnen de planten direct stofvrij worden. Zodra de vensterbank leeg is kun je beginnen om je ramen te gaan zemen.

Beginnen maar – het ramen zemen kan beginnen

Begin je ramen vochtig te maken met de spons (niet te nat) en neem de hoeken en randen goed mee. Zodra de ramen nat en ingesopt zijn, kan de trekker erbij gehaald worden. Haal de trekker van links naar rechts en ga in één vloeiende beweging door om zo strepen te voorkomen.

Neem je trekker af en toe even af met de zeem of vuiligheid weg te nemen. Sta je buiten op een trap dan kun je ook van boven naar beneden werken, maar voor zover mogelijk adviseren we om van links naar rechts te werken. Dit geeft het beste resultaat.

Wil je je ramen streeploos zemen? Bekijk dan deze fijne natuurzeem en deze ramendoekjes op bol.com.

Nog even volhouden voor het beste resultaat

De trekker heeft z’n werk gedaan. Jij hebt je werk gedaan. Iedereen blij.

Toch is tijd om de laatste puntjes op de i te zetten. Pak de zeem erbij en haal deze langs alle hoekjes en randen om ze de laatste druppels en vochtige plekken weg te halen. Wil je het idee hebben dat de ramen er niet meer zijn, omdat je er zo helder doorheen kunt kijken? Pak dan een oude krant en maak er een prop van. Wrijf met de krantenprop over het raam en je zult merken dat je ramen nog schoner worden – en zonder strepen.

Extra tips om je ramen te zemen:

 • Gebruik niet teveel afwasmiddel in de emmer. Dit voorkomt een streeploos resultaat bij het ramen zemen.
 • Giet een beetje glansspoelmiddel in de emmer voor nog schonere ramen.
 • Hoe vaak je je ramen moet zemen is helemaal afhankelijk wat jij zelf prettig vindt. Zit je ongemakkelijk als je weet dat de ramen vies zijn, pak dan snel de emmer en trekker uit de kast. Het kost even wat tijd, maar je zit dan wel lekkerder als je weet dat je ramen lekker schoon zijn. Voor de ander is het zemen van de ramen een half jaarlijkse taak. Het is voor iedereen verschillend dus.
 • Laat je niet ontmoedigen als er een grote stortbui komt, nadat de ramen gezeemd zijn. Zit niet bij de pakken neer en bedenk dat je niet de enige natte en wellicht ook weer vieze ramen hebt, je buren (en vele anderen) zullen er ook last van hebben.
 • Zeem de ramen zeker niet in de volle zon. De ramen zullen sneller drogen, waardoor er strepen op de ramen komen. Zonde van de ingestoken moeite.
 • Stop een ui (in 4 delen) in je emmer met sop om je ramen te zemen. Ik weet het. Dat klinkt raar. Het zorgt voor een nog streeplozer resultaat. Ik beloof het. 😉

Wat is jouw ultieme tip om goed de ramen te wassen? Laat dit achter in een reactie onder het artikel.

En als je dan toch zo lekker bezig bent om de ramen te zemen zonder strepen, lees dan ook zeker dit artikel eens – gordijnen wassen zonder kreukels. Heb je direct twee vliegen in één klap. 🦟

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

20 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Barbara

  Vervang de spiritus door ammonia. Het ontvet net zo goed maar je krijgt geen blauwzweem over je ramen.

 2. 🐐 Marjolijn

  Als je regenwater gebruikt is het niet nodig daar iets aan toe te voegen, vuil lost snel op want het is licht zuur. Bijkomend voordeel: je hoeft niet zo netjes te zemen want er onstaan nauwelijks strepen (alleen als er nog vuil op de ramen zit) en het is het meest milieu vriendelijkst! Ook auto wassen incl. de ramen is zo een makkie: niet nadrogen!

 3. 🐐 Gianna

  Van spiritus worden de ramen blauw. Ik gebruik altijd water en azijn. De ramen worden altijd stralend schoon.

 4. 🐐 Caroline

  Een uitje of half uitje in je water en microvezeldoek en trekker om te drogen..

 5. 🐐 Emmy

  Gebruik gewoon een goedkoop afwasmiddel om je ramen te zemen. De ramen zijn gegarandeerd glanzend en streepvrij.

 6. 🐐 Stephanie

  Een extra tip: Haal de trekker aan de binnenkant van de ramen van boven naar beneden erover en aan de buitenkant van links naar rechts (of andersom natuurlijk). Op deze manier kun je altijd zien waar de strepen zitten, aan de binnen- of buitenkant!
  Succes!

 7. 🐐 Karin

  Net als Marjolijn gebruik ik ook regenwater, niets toevoegen. Dan raam eerst natmaken zodat het vuil al wat losweekt. Dan met een vochtig microvezeldoekje de ramen afnemen en daarna afdrogen met een (droog) microvezeldoekje of een theedoek. Ik doe het niet vaak maar als ik ze was dan doe ik het zo. Tja, het wordt hoog tijd om ze te wassen 🙂

 8. 🐐 Angelique

  Strepen zijn niet zo erg. Na 1 regenbui zie je ze niet meer 🙂 tip: was je ramen in de regen! Ik heb extra lange woonkamerramen, ik kan niet bij de bovenkant omdat dat 5 meter van de grond is, vandaar dat ik de regen nu als mijn anti streepvriend zie. Die lange stokken kun je moeilijk mee streeploos krijgen!

 9. 🐐 Mieke

  Je kan je gebruikte biocitroen (zonder te veel van het witte vlees) in bioazijn laten liggen. Na een drietal weken kan je deze gebruiken als natuurlijk spoelmiddel in je water om je ramen te zemen (je kan het ook gebruiken in de keuken in vinaigrettes).

  Voor de detergent kan je een natuurlijke detergent op basis van klimop maken, ontvet zeer goed en reinigt goed, maar schuimt bijna niet.

 10. 🐐 Mariet

  Als je je schone ramen niet door een regenbui wil laten verpesten gebruik dan een beetje autowas in het water. De regendruppels vallen dan net als bij je auto van de ramen af. Scheelt weer een zeembeurt.

 11. 🐐 Jonkman

  Sinds ik de volgende tip las, heb ik drie nieuwe dweilhoesjes aangeschaft; “Pak een nieuwe dweil en maak hem even goed nat met het mengsel dat hierboven staat (de ui-tip werkt echt heel goed). Vervolgens zeem je zo je hele raam in door je raam te “dweilen”. Vervolgens direct afnemen en je hebt een snel en streeploos resultaat.

 12. 🐐 Wil

  Doe eens wat soda in het water, waardoor het lekker zacht wordt.

 13. 🐐 Rita

  Net in tien minuten mijn hele keuken aan de buitenkant gepoetst met mijn nieuwe poetsdoek van Ferry Shiny World, wat een uitvinding zeg, geen reinigingsmiddelen geen nadrogen gewoon poetsen en klaar. Voor gladde oppervaktes, glas, ramen ideaal. Streeploos resultaat! Me happy

 14. 🐐 Margriet

  ik merk er niets van dat na spiritus de ramen blauw worden.De spiritus is ook niet blauw meer maar allang rose!Ik blijf spiritus gebruiken omdat me dat is geleerd en me goed bevalt!Mijn moeder heeft 40 jaar spiritus blauw gebruikt in hetzelfde huis en die ramen waren echt niet blauwachtig!

 15. 🐐 Ellen

  Regenwater is de oplossing tegen strepen. En groot voordeel je hoeft er niets aan toe te voegen.

 16. 🐐 Anneke

  Hmm ramen blauw? Van spirtus? ! Nooit van onzin gehoord!.

  Ik doe al jaren op deze manier en mijn ouders ook. Als ik een andere rotspul dan is altijd strepen. Het is spiritus of regenwater is het beste.

 17. 🐐 Steffie

  Dank voor alle tips, ik ga vandaag toch weer mijn ramen doen met spiritus. Het zit er al 50 jaar in en altijd tevreden geweest. En ik heb nog nóóit een blauw raam gehad 😉

 18. 🐐 Kevin

  Professionals gebruiken 5liter water met 500ml schoonmaak azijn en een paar druppeltjes Dreft (original) voor 50 2m met daarbij een degelijke trekker, een spons en een doek voor de trekker en de kozijnen mee droog te vegen. Zelf een keer een glazenwasser gevraagt naar het recept. Nu mag ik thuis de ramen wassen…. Ipv het vrouwtje met de Karcher.

 19. 🐐 Carola

  Ik maak.mijn ramen schoon.met warm water met afwasmiddel met een klein scheutje azijn . Ramen sop in in.met een spons zodat de evt. Oneffenheden weg wórden gesopt .De trekken van.links naar rechts in een.beweging naar beneden halen. Het hout werk/ raam.kozijnen. met een thee doen.na lopen .Ik doe.dit al jaren zo geen strepen, ik heb deze manier geleerd van me oma .

 20. 🐐 Th

  Was de ramen met wasborstel op een steel. Smeer klodder groene zeep aan de borstel Zet kraan open en voer het water met slangetje naar de borstel. Daarna met hetzelfde gereedschap ramen en kozijnen goed naspoelen,maar nu met gedemineraliseerd water. Schoon regenwater zou kunnen.Indien het laatse grondig is gedaan droogt de zaak streeploos op.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate