Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Gordijnen wassen zonder kreukels – zo doe je dat

Sommige klusjes in huis vergeet je simpelweg: de gordijnen wassen is zo'n taak. Omdat dit niet heel vaak hoeft te gebeuren, schiet het er vaak gewoon bij in. Na dit artikel trek je de gordijnen van de rails, want we laten zien hoe makkelijk het is om de gordijnen te wassen zonder kreukels te krijgen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Stap 1: gordijnen wassen – eerst uitkloppen

Gordijnen hangen vaak hoog aan het plafond, waardoor het schoonmaken lastig wordt. Helaas is het wel nodig, want gordijnen zijn vaak een bron van stof. Voordat we beginnen met het wassen van de gordijnen – haal de gordijnen eerst (voorzichtig) van de rails. Vouw ze voorzichtig op en klop ze buiten goed uit. Zo zijn de ergste stofwolken er al uit.

Stap 2: Gordijnen in de wasmaschine

Raambekleding is niet goedkoop (zoals je hier kunt zien), daarom is het belangrijk om secuur te werk gaan. Gooi de gordijnen niet klakkeloos in de wasmachine, maar lees eerst goed de labels om te zien op welk wasprogramma de gordijnen het beste gewassen kunnen worden. Zit er geen label meer aan de gordijnen? Achterhaal dan het materiaal en zoek op internet hoe je de desbetreffende stof het beste kunt wassen.

Stap 3: Tijd om de gordijnen te gaan wassen

Als je weet welke temperatuur en programma het meest geschikt is om de gordijnen te wassen zonder kreukels, is het tijd om te beginnen. Haal (voor zover mogelijk) de gordijnhaken er af.

Als de gordijnhaken vastzitten aan de gordijnen of als het teveel werk is om deze los te maken, is een kussensloop een handig hulpmiddel. Vouw de bovenrand met haken op en stop deze bovenkant in de kussensloop. Bind de kussensloop dicht met een touwtje en wassen maar.

Is de stof van de gordijnen heel fragiel, maar wil je ze toch wassen in de wasmachine (in plaats van met de hand)? Dan kun je er ook voor kiezen om de hele lap stof in de kussensloop te doen. Let er dan wel op dat de haken de overige stof niet kapotmaken tijdens het centrifugeren.

Wat het wasmiddel betreft voor het wassen van de gordijnen geldt: gebruik nooit teveel wasmiddel en kies bij voorkeur voor een wasmiddel voor de fijne was.

Lees ook: kleding wassen zonder kreukels

Stap 4: Gordijnen ophangen

Als de gordijnen uit de wasmachine komen, kun je ze weer ophangen aan de rails. Gooi ramen en deuren lekker open – zo drogen de gordijnen het snelst.

Door de raambekleding direct weer op te hangen, voorkom je de meeste kreukels. Mochten er na het wassen van de gordijnen toch veel kreukels in de stof komen te zitten, dan kun je overwegen om de gordijnen te strijken. Strijk heel kwetsbare stof altijd tussen twee theedoeken – zo voorkom je dat de gordijnen beschadigen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Elly

  Mijn methode: Maak een rolletje van de bovenkant. Je kunt ze haken laten zitten. Doe er een washandje omheen en dan een postelastiek zodat het washandje er in de machine niet afgaat. En dan hup in de machine.

 2. 🐐 Irma

  Zoals Elly, een rolletje maken van de bovenkant waar de haken nog inzitten en dan een tyrap vastmaken zo kan er niks mis gaan

 3. 🐐 Joke

  En hoe vaak adviseren jullie om ze te wassen en wat doen Julie met de overgordijnen?

 4. 🐐 Brigitta

  Ik heb zelfs mijn velours overgordijnen gewassen, terwijl op het label stond dat ze alleen naar de stomerij mogen 😉 Gewoon op 30 graden in de wasmachine, heb ze zelfs kunnen strijken (wel met een theedoek tussen) en het is goed gekomen haha

 5. 🐐 tamara

  ik doe dit altijd al zo en wat me mams ook mee gaf zitten er toch kreukels in even met plantespuit nat maken dit help ook tegen kreukels

 6. 🐐 Erik

  Ik doe ze altijd op het fijne-was programma en dan centrifugeren op 400 of hooguit 600 toeren. Door het zachte centrifugeren kreuken ze niet. En als ik niet direct in de gelegenheid ben om de gordijnen uit de machine te halen kies ik de functie spoelstop. dan blijven ze in het laatste spoelwater liggen en centrifugeer ik ze op het moment dat ik tijd heb om ze op te hangen.

 7. 🐐 Gerda

  Ik was mijn witte gordijnen in Voile op 60 graden… Nadien gaan ze in de droogkast en hup ze komen er kreukvrij uit… Tip Top resultaat…

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate