Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Minder vaak schoonmaken dankzij hippe nano-coating

Minder vaak schoonmaken? Dat klinkt iedere Leukegeitenaar als muziek in de oren. Met behulp van nano-technologie is het mogelijk om bijvoorbeeld je ramen slechts 1 keer per jaar te wassen. I know - dat klinkt te mooi om waar te zijn.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Gek verhaal – is de toekomst eindelijk gearriveerd?

Nou – bijna. Het zijn nog geen nano-robots die de boel de rest van je leven schoonhouden voor je, maar het is zeker een stap in de goede richting.

 1. Poets een speciale nano-coating op je raam, je auto, je eettafel, je fornuis, tegels, badkuip, zonnepanelen, noem maar op.
 2. Geniet van een onderhoudsvrij oppervlak.

Wij testten de nano-coating van Lenano – een bedrijf dat coatings ontwikkelt met vuilwerende nanodeeltjes.

En werkt het?

Nou – laat ik het zo zeggen – we houden nu een stuk meer tijd over. Om lekker te koken bijvoorbeeld, of nutteloze spelletjes te spelen op de bank. Sinds we de coating hebben aangebracht op onze douchewand vegen we de kalk zo weg met een microvezeldoek.

De volgende stap wordt onze autoruit en daarna de auto zelf. Ook de ramen in ons huis gaan we aanpakken. Want volgens Lenano hoef je – na het aanbrengen van de nano-coating – nog maar één keer per jaar je ramen te wassen! Precies, dat is een behoorlijke tijdsbesparing.

lenano-schoonmaken

Hoe werkt het?

Ingewikkeld verhaal, maar wel heel high-tech. Bij het aanbrengen hecht de vloeistof (met daarin silicium-ketens) zich moleculair aan het oppervlak met een sterke verbinding. Dit droogt op tot een keiharde driedimensionale matrix. Deze matrix hardt uiteindelijk uit in een nano-meter dikke (of eigenlijk heel dunne) harde ‘glaslaag’. Deze laag heeft water-­ en vuil-afstotende eigenschappen en is chemisch gezien neutraal, dus niet schadelijk voor mensen of het oppervlak.

Er bevinden zich in de coating en in de uitgeharde laag geen nano-deeltjes. Bij afbraak van het oppervlak komen dus geen nano-deeltjes vrij. Dat betekent dat er geen schade kan optreden voor de gezondheid of het milieu. Hierdoor kunnen de coatings zelfs gebruikt worden in de keuken en in de voedingsindustrie.

Zo breng je het aan

Eerst reinig je het oppervlak met de cleaner, een krachtig milieuvriendelijk reinigingsmiddel in een handige spuitfles. Dit laat je een paar minuten intrekken waarna je het oppervlak naspoelt. Vervolgens breng je de coating aan (ze hebben er eentje voor glas & keramiek, en eentje voor kunstof & metaal), en deze poets je uit. De nano deeltjes hebben een paar minuten nodig om ‘uit te harden’, waarna het oppervlak voor de komende maanden vuil- en waterafstotend is.

 • De producten van Lenano zijn niet goedkoop. Het setje dat wij getest hebben kost €60 euro. Hiervoor krijg je een fles glascoating, kunstof & metaal coating, een maxx xtreme allesreiniger en een microvezeldoek.
 • Maar omdat je het weinig hoeft te gebruiken, én omdat je minder hoeft schoon te maken bespaart het wel tijd en geld op de lange termijn. Een coating blijft – als het niet beschadigd wordt – een jaar goed.
 • De coatings zijn niet schadelijk voor het milieu. Ze werken op nano schaal, maar ze bevatten geen nano-deeltjes.
 • De nano-coatings zijn toe te passen op allerlei oppervlakken, waardoor je op heel veel plekken tijd kunt besparen.

Mooi spul dus. Minder schoonmaken is helemaal ons ding. Kom maar op met de nano-revolutie!

?  Deze blogpost is in samenwerking met Lenano geschreven.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Yvonne

  Het lijkt me ideaal voor douchemuren, maar het spul is voor glas & keramiek & kunststof & metaal. Dus de onbehandelbare cementvoegen blijven geelbruin kleuren?
  En je zegt “Een coating blijft – als het niet beschadigd wordt – een jaar goed.” Beschadigt het als je er bijvoorbeeld met iets van metaal tegenaan botst? En hoe ziet een beschadigde laag er dan uit?
  Vragen….. Vragen……

 2. 🐐 Nelly

  En hoe haal je het er weer af, is dat nodig? Ik ken wel de reinigingsmiddelen voor op een vloer die ook een laagje achterlaten maar ja, dat laagje wordt op den duur ook vuil en dan heb je heel veel werk het er weer af te halen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate