Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe duur zijn zonnepanelen & leveren zonnepanelen echt zoveel op?

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit ons landschap. Ze liggen steeds meer op daken en het rendement wordt met de dag beter. Wij willen er wel eens meer van weten en vragen ons af: Hoe duur zijn zonnepanelen en zijn ze echt zo fantastisch?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Overstappen op zonnepanelen

Een tijdje geleden stelden we op Twitter de vraag of mensen al overgestapt zijn op zonnepanelen. Er kwam een overvloed aan reacties en het viel me op dat veel mensen al zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Een aantal hebben dit via hun woningcorporatie laten doen (huurwoning), anderen hebben de zonnepanelen zelf aangelegd (scheelt een hoop arbeidskosten).

De voordelen van zonnepanelen zijn bekend:

  • geen milieuvervuiling voor het opwekken van energie
  • eenmalige aanschaf
  • niet afhankelijk van een energieleverancier

De kosten voor zonnepanelen worden eigenlijk ook steeds lager. Waar het een aantal jaar geleden nog erg duur was om zonnepanelen te (laten) installeren, worden zonnepanelen met de dag goedkoper en beter.

Toch zijn er een aantal sceptici die zonnepanelen lelijk vinden in het straatbeeld en de opstartkosten te hoog vinden. De opmerking dat ze niet zo mooi zijn is over te discussiëren. Kolen verbrandende energiecentrales, vieze rookpluimen en hoogspanningslijnen verdienen wat mij betreft zeker niet de schoonheidsprijs. Het idee dat er zonnepanelen op een dak liggen geeft mij altijd wel een fijn en onafhankelijk gevoel. Het is wat mij betreft een toonbeeld van de vooruitgang.

Subsidie op zonnepanelen

De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.

Terugverdientijd en hoe duur zijn zonnepanelen?

Op het moment wordt gezegd dat de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 5 en 6 jaar is. Een paar jaar geleden lag dit nog op 7-10 jaar. Je kunt dus zien dat er in twee jaar tijd heel veel veranderd is en dat het steeds voordeliger wordt om zonnepanelen aan te schaffen. De kosten van zonnepanelen bestaan uit de panelen zelf, de aansluiting op het stroomnet inclusief de omvormer, de installatie van de panelen (arbeidskosten) en eventueel de vergunning en de subsidie.

Als de elektriciteitsprijs de komende tijd verder gaat stijgen (wat veel experts verwachten), dan zal de terugverdientijd nog korter worden. Daarnaast zullen nieuwe zonnepanelen een steeds hogere opbrengst hebben en zullen de materiaalkosten verder dalen.

Overzicht van aanbieders van zonnepanelen

We hebben een overzicht gemaakt van bekende zonnepaneel aanbieders. Om te bekijken waar je de meest voordelige zonnepanelen kunt kopen hebben we ons huis in Delft als voorbeeld genomen. De zonnige kant van ons schuine dak is een kleine 4 x 4 meter. Hiervoor hebben we pakketten geselecteerd die zo goed als identiek aan elkaar zijn, maar waarvan de prijzen enorm van verschillen.

Hoe duur zijn zonnepanelen? Is een installatie van zonnepanelen met een vermogen van 1500 Wp genoeg voor een klein huishouden (voor twee heel energiezuinige mensen). Onderstaande prijzen zijn exclusief installatiekosten. De installatiekosten voor de aanleg van zonnepanelen varieert ergens tussen de 400 en 1200 euro – afhankelijk van de grootte van de opdracht.

  • Zonnepaneelcentra is één van de grotere aanbieders en vraagt voor 1950 watt 1820 euro. Pakketnaam: 6 Zonnepanelen 325 Wp Trina Solar TSM-325DD06M.05 met Growatt omvormer 1500-S
  • Zonnepanelen.nl vraagt rond de 1500 euro voor 6 zonnepanelen, met een vermogen van 1499 watt. Pakketnaam: Zonnepanelen JA-Solar 270 WP zilver. Benodigde dakgrootte is ca. 11 m2. – doe ook een gratis dakcheck.

En… zijn zonnepanelen de kosten waard?

Ja – ik ben helemaal om. Zonnepanelen kopen wordt steeds voordeliger – het rendement op zonnepanelen ligt inmiddels op zo’n 4-5% (en stuk meer dan dat je krijgt op je spaarrekening) en de terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds korter. Zodra je zonnepanelen installeert bespaar je direct op je energiekosten en produceer je je eigen duurzame stroom. Dat is een fijn idee.

Heb jij al zonnepanelen op je dak liggen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Inge

    Een paar zaken worden vergeten: Geen enkele brandweerman vind zonnepanelen het einde. Levensgevaarlijk is hun mening. Als het brandt kunnen ze niet via het dak want de panelen blijven onder stroom staan. En een tweede probleem… Hoe worden zonnepanelen gerecycleerd als hun tijd gekomen is??? Men spreekt van een levensduur van ongeveer 25 jaar. En dan???

  2. 🐐 Billy

    Hoi Inge, bedankt voor je reactie.

    In 2010 is er door het NIFV (instituut) inderdaad melding gedaan dat er bij het blussen van brand door de brandweer kortsluiting zou kunnen ontstaan. Dit bericht is kort hierna door het NIFV afgezwakt en ook andere organisaties spreken het bericht tegen, het gevaar zou namelijk erg meevallen. Na dit bericht zijn er geen gevallen bekend, waarbij brandweerlieden gevaar hebben gelopen bij het blussen van een brand.

    Op zonnepanelen wordt een levensduur garantie gegeven van minimaal 25 jaar. In theorie zouden de panelen misschien wel 100 jaar mee kunnen gaan, alleen zal het rendement na die 25 jaar iets minder kunnen worden. Ditzelfde geldt op andere producten die je koop (zoals een stofzuiger), waarbij je een minimale garantie krijgt. 🙂

  3. 🐐 Pascha

    Je schrijft dat je dan niet afhankelijk hoeft te zijn van een energie leverancier en dat wekt ( bij mij) de indruk dat je dan zelfvoorzienend bent maar dat is niet zo. Als de stroom uitvalt zit jij ook zonder stroom. Dat wist ik tot voor kort niet. Wij willen het ook maar wonen in een huis met beschermd stadsgezicht dus hopen dat het mag.

  4. 🐐 Billy

    Hoi Pascha,

    Bedankt voor je reactie. Dat is inderdaad een goede! Hier hadden we nog niet over nagedacht. Na hier wat meer over te hebben gelezen, is het bij brand belangrijk dat de brandweer met een knop al het stroom af kan sluiten (dus ook de zonnepanelen).

    Met een aantal accu’s kun je wel reserves opbouwen, maar dan heb je wel een aantal accu’s nodig (ook weer slecht voor het milieu). Al met al blijft het wat gedoe, maar gelukkig valt hier nagenoeg nooit de stroom uit. 😉

  5. 🐐 Pascha

    Op het eiland waar ik woon gebeurt het regelmatig dat de stroom uitvalt. Een paar jaar geleden zelfs heel het weekeind. Er is aan gewerkt en het gaat nu wat beter. Wij hebben een generatortje gekocht voor de viezer.

  6. 🐐 Angelique

    Op dit moment is het goedkoper om een paar jaar te wachten omdat de prijzen zo snel omlaag gaan en die zonnepanelen ook beter worden met de tijd. Het weegt zelfs op tegen de besparing van je eigen elektriciteit !

  7. 🐐 leukegeit

    Hoi Angelique, de prijzen van zonnepanelen dalen inderdaad nog steeds, maar dat dit doet al jaren. Als je altijd wacht tot je de beste deal hebt, wanneer is de tijd dan rijp dat je een definitieve keuze maakt? Mijn inziens stel je dan steeds uit en stap je vervolgens nooit over. 🙂

  8. 🐐 Willem

    Ik lees hier een aantal aspecten die toch nadere toelichting verdienen.

    Brandgevaar:
    Het probleem is bekend, maar afhankelijk van het type omvormer die je kiest. Een zonnepaneel levert gelijkstroom op. Een omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom. De brandweer mag blussen tot 120 Volt gelijkstroom, wat globaal overeenkomt met 3 panelen serieel geschakeld. Bij meer panelen serieel geschakeld, wordt dit een probleem. Om deze reden zijn er in de VS inmiddels een aantal staten waar serieel geschakelde omvormers verboden zijn.
    Het alternatief? Een micro-omvormer achter het paneel. Die zet enkelspanning direct om in 220 Volt gelijkstroom, zoals overal in het gebouw aanwezig zal zijn. ‘Nadeel’ van de mini-omvormer is, dat je veel omvormers hebt, die allemaal achter het paneel (en dus vaak op het dak) zitten. De levensduur van het paneel is langer dan van de micro-omvormer, waardoor je het dak op moet, als de micro-omvormer het niet meer doet. Je kan ook kiezen voor een parallel geschakelde omvormer met optimizers, die zorgen ervoor dat de spanning (gelijkstroom) naar de omvormer constant blijft en in de offmodus naar 1 Volt per paneel. De offmodus ontstaat automatisch als de panelen geen stroom meer leveren of wanneer de stroom naar de omvormer middels een werkschakelaar wordt uitgeschakeld. De brandweer kan dan zonder problemen blussen.

    Levensduur:
    De levensduur van zonnepanelen wordt hier verward met een opbrangstgarantie van zonnepanelen. Veel panelen hebben een opbrengstgarantie van 80% na 25 jaar. Er zijn merken die ook 30 jaar opbrengstgarantie geven. Dit betekent niet dat na 25 jaar het paneel het niet meer doet. Het geeft alleen aan dat de opbrengst na 25 jaar lager dan 80% zal zijn. Ga je gemakshalve uit van een gemiddelde degradatie van 1% per jaar, dan levert een paneel na 50 jaar dus nog 50% stroom op. Panelen langer dan 25 jaar laten liggen is goedkoper dan ze na 25 jaar vervangen. Je gaat dan immers van 80% naar 97% stroom (veel panelen geven voor het 1e jaar 97% opbrengstgarantie). Desondanks ben ik in de praktijk Franse Philips (!) zonnepanelen tegen gekomen, 10 jaar oud, die niets meer deden. Philips maakt geen panelen meer. Jammer voor de eigenaar. Als de zonnecellen stuk zijn, heb je niets meer aan het paneel. Oorzaak van kapotte zonnecellen kunnen divers zijn. Deze oorzaak ligt niet altijd bij de fabrikant. Hotspots kunnen heel eenvoudig veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een hekwerk, antenne, etc. Schade door externe hotspots vallen niet onder de fabrieksgarantie. Mensen die met vinger naar fabrikant zonnepanelen wijzen, moeten ook aantonen dat de oorzaak niet extern legt. Dat maakt claimen lastig. Dit geldt voor alle merken zonnepanelen. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Vergelijk het maar met een auto. Als je die dronken in elkaar rijdt, is dat ook niet de schuld van de fabrikant.
    Met betrekking tot recycling: een paneel kan nagenoeg volledig gerecycled worden. De belangrijkste grondstoffen zijn: silicium, glas, aluminium en koper.

    Onafhankelijkheid energieleverancier.
    Dit ben je als je offgrid bent. Het opheffen van een gasaansluiting is geen probleem. Er zijn hiervoor voldoende alternatieven. Het ofheffen van je stroomaansluiting is een mooie gedachte, maar zal je niet lukke met zonnepanelen. In december is de jaarproductie van zonnepanelen circa 2% van de jaaropbrengst, terwijl de behoefte globaal 8 tot 12% is. Dat tekort kun je aanvullen met windenergie en/of verwarmen met hout of pellets, maar dan nog wordt het een probleem om voldoende elektriciteit in de winter op te wekken, dat je zelfvoorzienend kan zijn. Wat ‘wij’ vaak energieneutraal noemen, is de jaarbalans van overschot en tekort over het hele jaar een. Dat is iets anders dan offgrid wonen en daarmee onafhankelijk van een energieleverancier zijn. Het is wel mogelijk om een omvormer aan te sluiten op een ‘batterijeiland’. Helaas zijn dat momenteel alleen nog serieel geschakelde omvormers. De toekomst zal leren of dit ook voor parallel geschakelde omvormers mogelijk wordt. Echter, als in de winter de batterij leeg is en de zon niet schijnt, zal de batterij onvoldoende worden opgeladen. Deze oplossing is met name interessant voor het gebied rondom de evenaar, waarbij zomer en winter ongeveer evenveel zonuren op een dag zijn.

    Beschermd stadsgezicht
    Overleg met gemeenten hebben mij geleerd dat er wel meer beweging komt, maar is altijd maatwerk en hoe minder in het zicht, hoe groter de mogelijkheden. Je kansen stijgen als het paneel kleiner wordt en de kleur van het dak heeft. Het is mogelijk om ook zonnepanelen in bijvoorbeeld de kleuren groen, bruin, roze, grijs te krijgen en in de vorm van een leipan. Het rendement is dan wel wat lager en de prijs per WP hoger.

    Milieuaspect accu’s.
    We zijn bezig met ontwikkeling van een zeezoutbatterij. De laboratoriumtesten wijzen uit dat ze 25% meer capaciteit hebben dan een lithium-ion batterij. Momenteel worden ze op aanvraag op maat gemaakt voor demo-projecten. Zeezoutbatterijen bevatten geen zware metalen en gaan veel langer mee dan lithiumion batterijen. Bovendien zijn ze nagenoeg volledig recyclebaar. Ze worden ontwikkeld voor toepassing in de tropen, zie hierboven in combinatie met batterijeilanden. In Nederland kunnen ze toegepast worden om pieken in het stroomverbruik op te vangen.

    Stroomuitval
    Als de stroom uitvalt, doet de omvormer het niet en wordt er geen gelijkstroom omgezet in wisselstroom. De enige wijze om dat te omzeilen is gebruiken maken van een batterijeiland.

    Dalende prijzen.
    Panelen zijn momenteel zo goedkoop, dat je, kijkend naar prijzen grondstoffen en brandstoffen voor productie en transport wel rond de bodem zit. Als je vervolgens bedenkt dat sparen bij de bank je maximaal circe 0,6% rente oplevert en investeren in zonnepanelen bij een stroomverbruik tot 10.000 kWh/jaar een rendement van 7 a 8%. Boven 10.000 kWh/jaar daalt de energiebelasting en wordt het rendement lager. Wachten is duurder. Koop je ook geen auto, computer of smartfoon, omdat die van volgend jaar beter is?

    Willem Bonestroo – eigenaar Bonergie
    Energieadviseur – Register Solarspecialist

  9. 🐐 Radboud

    Merkwaardig die fouten in dat laatste commentaar.
    Om er een paar uit te halen:
    “serieel geschakelde omvormers” ( panelen zijn in serie geschakeld, niet de omvormers )
    “enkelspanning direct om in 220 Volt gelijkstroom” ( 220 wisselspanning )

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate