Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Oog in oog met je grootste vijand – Waar komt stof eigenlijk vandaan?

Erger jij je ook al rot als je alweer stof rond ziet dwarrelen, net nadat je het hele huis hebt gestofzuigd? Wij geven je het antwoord hoe stof ontstaat en geven je tips om je grootste vijand te verslaan. Weg met dat stoffige huis!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wat is stof eigenlijk?

Het stof die in je huis aanwezig is, zijn kleine deeltjes. Deze kleine vuildeeltjes zijn voornamelijk afkomstig van je kleding (de vezels ervan) en van je huid (huidschilfers). Stof zie je niet zomaar, je ziet het pas als er een grote hoop van deze vuildeeltjes bij elkaar zitten. Heb je trouwens weleens over je benen gewreven als het zonlicht direct in je huis staat? Je zult de huidschilders van je benen af zien dwarrelen, waarmee je dus ook direct kunt zien hoe stof kan ontstaan.

Ditzelfde geldt voor kleding. Kijk maar eens naar de filter in je droger als deze klaar is. Je verbaast je altijd hoeveel stof er eigenlijk achterblijft. Sommige mensen hebben zelfs iedere dag een pluisje in hun navel van hun t-shirt.

Naast vezels van je kleding en huidschilfers bestaan er volgens Wikipedia nog een aantal grote stof veroorzakers: haren van zowel je huisdier als jezelf, voedselafval, deeltjes die vrijkomen bij het koken en dode insecten.

Hoe en waar ontstaat stof in huis?

Stof kan overal in huis ontstaan, maar vaak zie je vaste plekken waar het weer terugkomt. Onder de bank, naast de tafelpoot of in de gang. Deze zogenoemde stof hotspots kun je makkelijk met een kruimeldief te lijf gaan.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet hoeft te stofzuigen. Stof verschijnt overal in huis (niet alleen bij statische apparaten, zoals je tv, maar ook op je bank) en het is dus belangrijk dat je met enige regelmaat je huis stofzuigt.

Hatsjoe – Ik heb een huisstofmijt allergie!

Een allergie voor huisstofmijt of huidschilfers is een overgevoelige reactie van je afweersysteem van je lichaam op onschadelijke stoffen. Een huisstofmijt allergie geeft klachten van een vervelende neusverstopping, je moet vaak niezen en snotteren en het kan leiden tot tranende ogen.

Om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk last hiervan hebt, is het noodzakelijk om de belangrijkste ruimte in huis te bestrijden, namelijk je slaapkamer. Zorg voor een (voor zover mogelijk) stofvrije slaapkamer. Het is wel belangrijk om te weten dat het stof zelf niet compleet verantwoordelijk is voor de oorzaak van de allergie, maar dat dit veroorzaakt wordt door de uitwerpselen van de organismen die het stof eten.

Ga ook eens tekeer bij deze allergie-stofzuigers. Prettig als je heel de dag aan het niezen bent van het rond dwarrelende stof.

3 tips om je grootste vijand te verslaan

 • Zorg altijd dat je een kruimeldief paraat hebt staan om die stof hotspot te laten verdwijnen.
 • Zet wat ramen open als je gaat stofzuigen, hiermee zorg je voor een goede ventilatie in huis waardoor stof niet snel weer neerdaalt op je vloer.
 • Vergeet niet om je vloer te stofzuigen als je je kasten met een plumeau hebt afgestoft. Anders zie je straks die stofwolk alsnog weer omhoog komen. Zonde van je goede inzet.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Ingrid Arend

  Ik woon vlakbij een snelweg, wat lijkt of het extra stof geeft en sloot inderdaad vaak de ramen als ik ging stofzuigen/swifferen. Nu ik ze open zet, merk ik het resultaat. Ook het artikel Stof Hotspots is herkenbaar. Onder 2 haardstoelen ligt altijd stof en daar gebruik ik nu ook de kruimeldief voor. Makkelijk als je weining tijd hebt.

 2. 🐐 hans hage

  ik heb sinds ongeveer 3maanden steeds meer last van stof in mijn huis als de zon schijnt dansen ze om mij heen (de stof) zo kwam ik vanmorgen uit mijn bed en trok een pas gewassen t-shirt aan en ging mijn zonverlichte kamer binnen,en gelukkig dacht ik: er was geen stof te zien!! tot ik op mijn bank ging zitten in de baan van het zonlicht. toen kwam er vanuit mijn pas gewassen kleding een hele stofstorm (leek wel een sneeuwstorm) en direct zat ik met verbazing te kijken hoe en waar die stof naar toeging,ik word er zo gek van dat ik met mijn stofzuiger de stof uit de LUCHT loop te zuigen! ik word er echt gek van en weet niet wat te doen. heb ook een stofreiniger aangeschaft(qlima225) doch had niet het idee dat deze mij iets hielp! wie weet er wat ik er aan kan doen?? groeten hans stoffige hage.

 3. 🐐 leukegeit

  Hoi Hans, bedankt voor je bericht. Dat is inderdaad vervelend. Stof zal altijd in huis aanwezig blijven, maar door de zon extra aanwezig zijn. Een tijd geleden hebben we een luchtzuiveraar van Dyson getest (deze: https://leukegeit.nl/lucht-reinigen/), er zijn ook goedkopere luchtzuiveraars te vinden. Niet goedkoop, maar het hielp wel om minder stof in onze woonkamer te krijgen. Misschien dat dit je helpt!

 4. 🐐 carla

  ik zie witte bolletjes in mijn woonkamer als er een streep zon naar binnen komen , ze vallen naar beneden op hoofd ogen neus enz het kriebelt heel erg hoe kom ik daar van af en wat is dat

 5. 🐐 Kimberly

  Sinds korte tijd verblijf ik vaak bij mijn vriend. Maar de slaapkamer van mijn vriend is enorm stoffig. Ik heb al heel vaak gepoetst maar krijg het niet voor elkaar om het voor mezelf prettiger te maken op de kamer. Heeft iemand tips. Zie het namelijk niet meer zitten om elke nacht moeite met ademen te hebben ivm stofallergie…

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate