Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo wordt je huis minder stoffig

Dotten stof naast de bank, bij de tafelpoot, in de gang en zeker op de trap. Het lijkt wel alsof het je overal achtervolgt. Het kost ons veel tijd om de stofnesten weg te halen en het liefst zouden we in een stofvrij huis willen wonen. Kan dat? Zou leuk zijn - laten we eens kijken hoever we kunnen komen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wat is stof eigenlijk?

Laten we eerst beginnen met de meest belangrijke vraag – wat is stof eigenlijk?

Kort maar krachtig gezegd is stof voornamelijk afkomstig van kledingvezels, huidschilfers, haren van huisdieren, dode huidcellen en vuil van buiten. Een deeltje stof is niet met het blote oog te zien. We schreven trouwens al eens eerder een artikel waar stof vandaan komt.

Interessante weetjes over huisstofmijt:

 • Huisstofmijt houdt niet van licht. Ze zullen langzaam wegkruipen naar donkere hoekjes.
 • Huisstofmijt houdt van een warm klimaat (tot 60 graden) en is het heftigst aanwezig in de zomer – zo’n 15 keer meer dan in de winter.
 • Onder een temperatuur van -20 graden Celsius overleeft huisstofmijt niet. ☃️
 • Huisstofmijt houdt van een vochtige, warme omgeving. Ruimtes met optrekkend vocht, waar een lekkage is, de badkamer en de ruimte waar de wasdroger staat zijn hotspots. Het is daarom goed om je huis te ventileren, zodat de luchtvochtigheid in huis daalt.

Pas als meerdere stofdeeltjes zich bij elkaar verzamelen ga je het herkennen als het stof waar je zoveel tijd aan kwijt bent. Het is helaas onmogelijk om stof volledig uit je leven te bannen, maar er zijn een aantal methodes die de hoeveelheid stof in je huis drastisch kunnen verminderen.

Slimme tips om stof te voorkomen

Minder stof, meer plezier voor je luchtwegen en het zicht in huis. Hoewel je er niet altijd invloed op hebt, zijn er een aantal manieren om de hoeveelheid stof in huis te reduceren.

 • Leg een dikke mat bij de voor- en achterdeur. Zeker in een huis met kinderen en huisdieren is het ideaal om een mat neer te leggen. Dit houdt vuil en viezigheid bij de deur en belandt vervolgens niet in huis.
 • Houd je huis opgeruimd. Losse spullen in huis zijn echte stofvangers en deze obstakels kosten je ook nog eens meer tijd om je huis schoon te maken.
 • Heb je met een plumeau alles afgestoft? Klop hem dan buiten uit, dit is een ideale tool om het stofgehalte in huis te verminderen.
 • Houd roosters in huis schoon, zoals de afzuigkap en ventilatieroosters. Hoe meer stof en viezigheid er wordt opgevangen, hoe minder stof er in huis neerdwarrelt. Ga met de stofzuiger over de roosters (of maak ze schoon) en zorg dat er weer frisse wind door je huis heen kan.
 • Lakens, dekbedden en kussens zijn plekken in huis waar stof zich vaak verzamelt. Dit heeft als resultaat dat veel mensen wakker worden met een verstopte neus, omdat ze de hele nacht deze stoffige lucht in hebben geademd. Heb je last van een stoffig huis? Laat je dekbed om de paar dagen luchten en was je lakens met enige regelmaat.
 • Verminder het aantal meubels in huis. Hoe meer plekken je hebt waar stof op kan vallen, des te moeilijker het is om je huis stofvrij te houden. Elk kastje, tafeltje en hebbedingetje moet vroeg of laat worden afgestoft. Minder van dit soort oppervlakken betekent dat het stof gewoon op de grond valt, waar je het makkelijk kunt opzuigen met je stofzuiger.

Je huisdieren kaalscheren

Oké – misschien een beetje extreem. Maar het zou een hoop schelen. Want honden, katten, konijnen en berggeiten produceren enorm veel stof in huis. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om deze schattige wandelende stofbalen in toom te houden.

 • Borstel je huisdieren regelmatig, het liefst buiten. Je zult merken hoeveel haren er van je hond of kat af komen. De huidschilfers en haren dragen enorm bij aan de hoeveelheid stof in huis. Vergeet ook niet om de mand, kussens en dekens van je huisdier met enige regelmaat buiten uit te kloppen en te wassen.
 • Heb je last van honden- of kattenharen op kleding? Was deze kleding in een wasmachine en was een tennisbal met een oude panty erover mee met de was. De haren zullen zich aangetrokken voelen door het statische van de panty en je kleding zal weer vrij zijn van haren.
 • Sta je op het punt om de deur uit te gaan, maar valt je oog op de harige vacht die je kat op je mooie, zwarte broek heeft achtergelaten? Gebruik een rubberen borstel om de haren bij elkaar te vegen en vervolgens met je hand te verwijderen.
 • Gebruik een licht vochtige spons om haren bij elkaar te vegen in huis. Eenmaal bij elkaar geveegd kun je het zo met de stofzuiger of met je vingers oppakken en weggooien in de vuilnisbak.
 • Kies voor een kleur vloer in dezelfde trant als je huisdier. Dit kun je natuurlijk niet altijd op elkaar afstemmen, maar ben je op zoek naar een nieuwe vloer (of kleed), ga dan voor een kleur die veel weg heeft van je huisdier. De haren zullen in ieder geval een stuk minder opvallen. ?

Slimmer ventileren

Zoals gezegd houdt huisstofmijt van een vochtige omgeving. Zeker in oude huizen kan het behoorlijk vochtig zijn door het gebrek aan ventilatieroosters en goede luchtstromingen. Een tip is om goed te ventileren, waardoor je huis minder vochtig wordt en dus minder aantrekkelijk voor stof. Hoe doe je dit?

Tips om slimmer te ventileren:

 • Zorg tijdens het stofzuigen altijd voor de nodige frisse lucht. Dit kun je doen door een deur of raam open te zetten tijdens het stofzuigen.
 • Droog met mooi weer de was buiten. Dit zorgt voor minder vocht in huis.
 • Plaats meubels niet te dicht bij de muur om te voorkomen dat ze isolerend gaan werken. Met een beetje afstand kan de lucht beter circuleren.
 • Laat de afzuigkap na het koken nog minimaal 15 minuten aan staan om het vocht uit huis te verdrijven.

Of je slingert gewoon een apparaat aan!

Een luchtreiniger in de woonkamer of slaapkamer zorgt er voor dat je minder vaak hoeft te stofzuigen. Een luchtreiniger zuivert de lucht en haalt stofdeeltjes uit de lucht die vervolgens niet meer op de grond of op een meubelstuk terecht komen.

Bekijk hier alle luchtreinigers op bol.com…

Zo’n apparaat is goed geschikt voor stoffige huizen of als er iemand in het gezin last heeft van een stofallergie. Een luchtreiniger maakt alleen de lucht schoon in de kamer waarin hij neergezet is.

Hopelijk helpen bovenstaande tips om je huis minder stoffig te maken. Wat is bij jou de meest stoffige plek in huis?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Gemma

  Toen wij in ons nieuwe huis kwamen wonen, hadden we super veel stof. Het bleef maar in de lucht dwarrelen. Gelukkig is dat wel beter geworden!

 2. 🐐 Anna

  Bedankt voor de tips, vooral dat stof zich op bepaalde plekken nestelt is een dingetje. Mijn tip: vergeet ook niet met regelmaat je stofzuiger zelf schoon te maken van binnen. Helpt een boel 🙂

 3. 🐐 Nicole

  Afstoffen met swifferdoekjes werkt ook heel goed. Wel wat duurder en minder milieuvriendelijk, maar het afstoffen gaat veel sneller en het stof wordt niet verplaatst maar echt vastgehouden. Ik wil niet meer terug naar de normale stofdoeken sinds ik dit heb ontdekt! Een klam-vochtig doekje heeft eigenlijk hetzelfde effect, maar voor mensen met bv reuma is dat veel belastender voor hun handen. En je krijgt een hogere luchtvochtigheid in huis.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate