Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

5 tips voor het opknappen van je keuken

Zeker als je keuken wat gedateerd is, is de drang vaak groot om je keuken een opknapbeurt te geven. In dit artikel deel ik 5 tips voor het opknappen van de keuken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met Grando geschreven.

1. Nieuw werkblad plaatsen

Heb je net een nieuwe woning gekocht, maar is de keuken niet helemaal jullie stijl? Of ben je gewoon uitgekeken ook je huidige keuken? Dan kun je de keuken eenvoudig in een ander jasje steken door een nieuw werkblad te plaatsen. 

Voor vaak een beperkt budget is dit een ideale manier om de keuken een nieuwe uitstraling te geven. Je kunt dan denken aan een werkblad gemaakt van laminaat, composiet, natuursteen, keramiek, beton of massief hout.

2. Inspiratie opdoen

De keuken is dé plek in huis waar iedereen samenkomt. Ik vind het dan ook fijn dat de keuken een sfeervolle ruimte is waar je graag wilt zijn. Ben je uitgekeken op je huidige keuken? Dan kan het helpen om keuken inspiratie op te doen.

Bekijk de nieuwste trends en inspiratie voor een geslaagde inrichting. Denk bijvoorbeeld aan een hippe achterwand (dit hoeft echt geen tegel meer te zijn tegenwoordig) of een keuken gemaakt van meer duurzame materialen. Of een nieuwe vorm keukenkastjes waar de kastjes aan de zijkant rond aflopen. Er zijn genoeg mogelijkheden om je keuken, tegen elk budget, een nieuwe look & feel te geven.

3: Geef mooie keukenitems een podium

Je mooiste keukenitems mogen gezien worden. Denk aan pannen, speciaal servies of een mooi keukenapparaat (zoals een keukenmachine). Stuk voor stuk items die wel wat meer in de spotlight mogen staan.

Een waardevol keukenapparaat kun je vaak gewoon kwijt op het aanrecht, maar hoe pak je het aan om pannen en servies een zichtbare plek te geven? Er zijn diverse systemen die je kunt gebruiken om je keukengerei op te hangen. Denk bijvoorbeeld aan haken en ringen voor aan een stang of beugels om een plank aan te bevestigen. Of een magneten strip om je messen aan op te hangen.

Het voordeel van dit alles is dat je je keukenspullen netjes bij elkaar hebt, het ziet er overzichtelijk uit en het is ook nog eens sfeervol in de keuken. Nu is het alleen de kunst om het netjes te houden. 😉

Houd er daarnaast wel rekening mee dat dit soort items snel stoffig en vet kunnen worden als ze dichtbij het fornuis komen te hangen.

4: Keukenkastjes opknappen of vervangen

Een keuken is net zo persoonlijk als de inrichting van je woonkamer of slaapkamer. De kans is alleen groot dat als je een huis gaat huren of een ander huis koopt er een keuken in zit die niet helemaal jouw smaak is. Wil je een andere keuken hebben? Dan heb je vaak minstens een paar duizend euro nodig om er een nieuwe keuken in te zetten.

Heb je een beperkt budget beschikbaar om de keuken op te knappen? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen de keukenfrontjes op te knappen of in zijn geheel te vervangen. Met een lik verf of een leuk behangetje krijgen keukenfrontjes een compleet nieuwe uitstraling.

Wil je de frontjes toch graag vervangen? Kijk dan welke je mooi vindt en ga na of de gewenste maten leverbaar zijn. Als de frontjes op maat moeten worden gemaakt is dit vaak een stuk duurder dan frontjes die wel direct leverbaar zijn. 

5: Oude keukenapparatuur vervangen

Keukenapparatuur heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar en zijn een stuk minder zuinig dan de nieuwste modellen. Vervang je oude keukenapparatuur voor milieuvriendelijkere opties.

Verouderde apparatuur zoals een vaatwasser, oven en een koelkast verbruiken veel meer energie dan de nieuwste modellen. Kijk dan ook goed gaat het energielabel. Vier productgroepen (waaronder vaatwassers en koel-vrieskasten) hebben onlangs een nieuw energielabel gekregen, waardoor je apparaten beter kunt vergelijken. Ze zijn niet minder zuinig geworden. Alleen het energielabel is aangepast.

Laat je dus niet misleiden als een koelkast een minder goed energielabel lijkt te hebben. De meest duurzame variant op dit moment verbruikt nog altijd veel minder energie dan een vergelijkbare variant van grofweg 10-15 jaar geleden.

Wil je meer weten over keukenapparatuur en een andere keuken? Neem dan een kijkje op Grando Keukens. Hier vind je naast een groot assortiment aan keukens en apparatuur ook boordevol inspiratie om je keuken een make over te geven.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate