Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo richt je een huis stijlvol en met een beperkt budget in

Je huis stijlvol inrichten is best een dure klus. Vaak heb je toch een aantal nieuwe meubels nodig en ook een aantal accessoires kunnen qua prijs aardig oplopen. Hoe kun je je huis stijlvol inrichten met een klein budget?

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Kies je eigen stijl voor in huis

Iedereen wil een stijlvolle inrichting, maar stijlvol is natuurlijk een breed begrip. Wat jij chique vindt, is voor de ander misschien wel kitsch. Ga dus uit van je eigen ideeën en smaak, en ga aan de slag met een moodboard. Bij het oud papier en kringloop zijn vaak oude tijdschriften te vinden. Vraag ook in je omgeving naar woonbladen.

Maak hiermee je eigen moodboard en bepaal je stijl. Oriënteren kost immers niets en zelf een moodboard maken scheelt veel geld. Een binnenhuisarchitect kun je immers achterwege laten.

Lees ook: je huis inrichten met weinig geld
&: huis inrichten – 5 fouten die snel gemaakt worden

2. Luxe materialen

Door verschillende materialen in je interieur met elkaar te combineren zorg je voor extra sfeer in huis. Wil je je huis stijlvol inrichten, maar heb je een klein budget te  besteden? Dan zul je keuzes moeten maken. Echt leer of suède voor een bank is bijvoorbeeld heel prijzig. Je kunt beter kiezen voor nep leer of suède. Of je kunt er voor kiezen om dit geld te investeren in een bank met betere kwaliteit textiel.

Qua accessoires raad ik fluweel aan. Dat zie je nu erg veel terug in alle winkels en is heel betaalbaar. Toch geeft het direct een heel stijlvolle uitstraling.

3. Vloer andere uitstraling geven

De vloer van een woning is heel bepalend voor de sfeer en de uitstraling. Een eigen (stijlvolle) vloer kiezen is leuk, maar met een beperkt budget wordt dat vaak lastig. Toch zijn er een aantal goede oplossingen voor dit probleem te bedenken.

 1. Ten eerste zijn er genoeg vloerkleden te koop die veel goedkoper zijn dan een nieuwe vloer. Je kunt kiezen voor een heel groot kleed, maar je kunt ook twee kleden deels over elkaar heen leggen. Zo bedek je een deel van de oude vloer en geef je je eigen saus aan de inrichting.
 2. Je kunt de vloer ook rigoureuzer aanpakken: een houten vloer kun je heel goed opschuren en verven of beitsen.

4. DIY-en

Met een beperkt budget moet je soms een beetje creatief zijn – zowel letterlijk als figuurlijk. Op Pinterest staan tal van leuke zelfmaak-ideetjes – op onze Pinterest pagina plaatsen we regelmatig DIY-projecten (bijvoorbeeld deze dromenvanger).

Doe inspiratie op in woonwinkels, maak eventueel een foto en ga thuis zelf aan de slag. Dromenvangers, hangpotten voor planten, bijzettafeltjes, muurdecoratie – je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het zelf maken. Het is veel goedkoper en ook nog eens naar je eigen smaak.

5. Stijlvol interieur – durf te doen

Een stijlvol interieur onderscheidt zich van een basic interieur. Vandaar de titel: durf te doen!

Kies voor een felgekleurde muur, neem een bank in een opvallende kleur en kies dat kleed met een gek patroon. Door één gek/apart item te kiezen, zet je direct de toon voor je interieur.

Kies hieromheen accessoires en maak van jouw huis een stijlvolle plek. Gekke of opvallende items zijn veelal in de uitverkoop te vinden, kies dus eens voor een afwijkend item. Houd de opruiming, koopjeshoek en (online) kringloop dus goed in de gaten.

Heb jij thuis al een afwijkend of apart item staan? En ben je iemand die graag zelf aan de slag gaat met DIY-projecten? Ik ben heel benieuwd! 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marjan

  Een binnenhuisarchitect in de arm nemen? Dat heb ik van m’n leven nog niet overwogen. Dit voelt net zoals: Eet (of koop) niet wat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen…: bewerkt voedsel/ingrediënten die, als voedsel, onherkenbaar zijn…: het is wat de doorsnee mens beter niet doet. OK, de vergelijking gaat een beetje mank , maar toch: zoals je vroeger je voedsel uit eigen tuin of uit de desbetreffende winkel haalde en zelf wel wist wat goed voor je was, zo deed de doorsnee mens het met z’n interieur. Het moest functioneel zijn en men bracht er wat eigen gezelligheid in aan.

  Tegenwoordig heb je de kans om er wat meer van te maken, maar komt het uiteindelijk op dit beginsel aan?: Je moet er makkelijk in kunnen leven en je moet je er prettig voelen. Ik heb op heel veel verschillende plaatsen gewoond. Het varieerde van een ‘huisje’ (kamer van 2 bij 3) op een Arme vrouwenhofje tot een schitterend huis uit de 30’er jaren, onder architectuur gebouwd. Prachtig huis, dat laatste; ik heb er de langste periode verbleven. Verbleven ja, want echt gewoond heb ik er niet. Ik kreeg er m’n kinderen, vierde er bruiloft en feesten, heb er intensief geklust en mooie kamers gemaakt, had een diep respect voor de bouwstijl en afwerking….maar het is nooit mijn huis geweest.

  Een huis/appartement/kamer moet als een huid om je heen passen. Een binnenhuis architect kan dat niet voor je doen. Een moodboard kan je helpen. Maar als ik aan de slag ging, begon ik met in de ruimte te staan en de sfeer op te snuiven. Welk deel van die sfeer past bij mij. Waar word ik blij van op deze plek? En wat is er dat ik, als zijnde mij met een voorkeur voor kleuren en vormen, toe kan voegen?
  En dan komt de techniek.: niet iedere kleur komt mooi uit op elke plek. Niet iedere vorm past goed in de beschikbare ruimte. Het verzamelen van kleurstalen (net zoals je dat voor jouw type mens ,qua kleding en make-up kunt doen) in de vorm van goedkope lapjes van de markt/ weggegooide kleurstalen uit een interieurwinkel/ lapjes, waar dan ook vandaan kunnen je van dienst zijn bij het uitproberen. Soms blijken regels toch niet op te gaan: zo merkte ik bij het inrichten van een kamer op het zuiden dat de aanbevolen koele kleuren daar toch niet werkten. Ik deed iets waarvan ik niet had verwacht het te zullen doen: ik hing er oranje gordijnen en het klopte helemaal.

  En met meubels heb ik leren schuiven. Ruitjespapier waarop je , opschaal, alles keurig passend, hebt geplaatst…in de praktijk kan het zo tegen vallen. Schuif ..net zolang tot het goed voelt.

  Als je eenmaal weet welke kleurfamilie je wilt en waar je echt nodige meubels (zoals bed, stoel en tafel) moeten staan, dan volgt de rest meestal als vanzelf. Je componeert je omgeving om je heen en aldus zal die omgeving heel erg jou reflecteren. Daar gaat het om.

  De hierboven beschreven manier is niet echt de snelste, maar wel een duurzame. Je kunt er lang mee toe. Ik heb veel plekken gehad waar ik woonde. Men vind mijn interieurs vrijwel altijd mooi. Het ging met geleende, weggegooide spullen, maar later ook met gekocht materiaal. Kringloop, Ikea, de betere interieurwinkel…alles door elkaar. soms een stuk antiek..ooit goedkoop gescoord of zelfs gekregen. En ook het geluk dat mensen iets voor mij maakten: pure luxe noem ik dat.

  Het fraaie huis uit de jaren 30? Ook mooi…maar niet mijn huis. En dat lag vnl aan gemiste saamhorigheid. Het comfort van een huis heeft in de eerste plaats te maken met de harmonie binnen jezelf of die tussen de mensen die de plaats bewonen. En aan of je ergens jezelf mag zijn.
  Ik wens iedereen veel woonplezier. Nog eens: een huis is als een huid…een huid die niet in tact is, geeft veel ongemak. Rimpels en andere onvolkomenheden blijken uiteindelijk maar bijzaak. Dat iedereen gezond en gelukkig wonen mag.

 2. 🐐 Marianne

  Deze Marianne sluit zich aan bij de vorige…. Ik heb een huis vol kleur en rommeltjes en volgens mij ben ik de enige die het mooi vind. Daarbij ben ik geen opruimer dus af en toe groeit mijn huis helemaal dicht maar wat voel ik me hier heerlijk thuis. Mijn kinderen hebben hun huizen vrij minimalistisch ingericht en dat past bij ze, maar niet bij mij, ik zou er niet kunnen wonen, zo creeert iedereen zijn eigen geluksplekje en zo hoort het ook……maak er iets unieks van !

 3. 🐐 Anja

  Ik ben vorig jaar verhuisd en heb mijn kleine schattige huurhuisje met hulp van mijn ouders grondig aangepakt, alle ramen en deuren werden geverfd en alles werd super minimalistisch ingericht, maar met een paar speciale toetsen, zoals een retro accentmuur, een gezellige zitbank met kussens in hetzelfde thema en enkele leuke accessoires die helemaal passen.
  De weinige meubeltjes die ik heb zijn nieuw en met zorg gekozen, ze passen helemaal bij het behang en de stijl die ik op het oog had. Het is een beetje retro-stoer eigenlijk, heel rustgevend en een kalmerende omgeving. Ik ben dus duidelijk een voorstander van minimaliseren.
  Het kuisen is zo gebeurd, zeker met de inspirerende tips die ik hier vind.
  Groetjes, van een groot fan 🙂

 4. 🐐 ank

  Ik heb al in zo’n 20 huizen gewoond, vaak ingetrokken in een compleet ingericht huis en elke huis voelt voor mij als een thuis als ik een beetje met de meubels schuif, hier en daar een kleedje over bank of stoel drapeer, mijn fotolijstjes en een beeldje neerzet en mijn kleding en schoenen bij heb. Twee keer heb ik echt zelf de complete aankleding gedaan en dan speel ik vooral met kleuren. Toen ik jonger was felle kleuren oranje, roze en paars in de woonkamer, nu in dit huis met groen en blauw tinten. Budget is voor mij een sport en geen noodzaak. Ik haal er genoegen uit om zoveel mogelijk zelf te maken en liefst van afval(hout). Pinterest is inderdaad een leuke inspiratie. De badkamer hebben we afgelopen weekend helemaal eigen gemaakt en is een woonkamer op zichzelf geworden. Helemaal blij mee. Denk dat dit huis een blijvertje gaat zijn. Bedankt voor je wekelijkse mailtjes. Erg leuk.

 5. 🐐 Marian

  Het belangrijkste volgens mij is: volg je eigen gevoel, en niet de trends. Jij moet tenslotte in het huis wonen en je er prettig voelen en niet de bedenkers van alwéér de volgende interieurtrend waar ze weer zoveel geld mee kunnen verdienen. Want dat is het ; commercie. Treurig is het wegkwijnen van eigen smaak, het lijkt wel of 90% van de Nederlanders .. jawel hoor daar is die weer… DE grijze bank in de huiskamer heeft staan en wederom zo origineel ; Scandinavische of industriële meubels. Dit alles geplaatst tegen/voor; DE grijze muur of “heel gedurfd” een soort groene muur. Als verlichting mogen we het volgens de bedenkers doen met peertjes als lamp, van dat soort die we vroeger alleen in de schuur hadden, en wil je héél frivool voor de dag komen dan mag er nog een kaal ijzeren frame omheen maar dat was het dan ook. Leuk voor diegenen die dit écht mooi vinden maar het is onrealistisch te geloven dat opeens 90% van de bevolking dezelfde smaak heeft, en tóch zien we dezelfde stijlstudio nagenoeg overal opdoemen. Ik zou zeggen ( maar dat is mijn mening) ; Wees minder gevoelig voor wat de commercie ons op probeert te dringen maar wordt meer gevoelig voor wat jij, als uniek individu, écht mooi/ gezellig vindt. Het is jouw huis, dat als een warme jas om jóu heen moet passen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate