Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Robotdweil – Compleet automagisch dweilen zonder natte lappen

Dweilen kost tijd en is maar een vies klusje. Dat kan vast moderner dachten we. Geen bak met vies water en een natte lap en transpirerende mensen. Maak kennis met de toekomst: een dweilrobot die het dweilen uit handen neemt. Sit back and relax en lees alles over futuristisch dweilen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Automagisch dweilen, terwijl jij toekijkt (met een kop koffie)

Het klinkt als een droom. Je vult de tank met water, drukt op ‘Clean’ en de hele ruimte wordt geboend. Ideaal. Sinds een week zijn we in het bezit van de Scooba 450, een dweilrobot van iRobot die eruit ziet als een robotstofzuiger, maar dan met een watertank in plaats van stof opslagplaats.

De eerste keer dat ik de dweilrobot gebruikte was ik nog niet erg overtuigd. Ik heb de robot in ons kantoor neergezet, maar ik was vergeten om wat opstakels weg te halen (bureaustoelen, papierversnipperaar, wat planten op de vloer, je kent het wel). De robot ging tekeer, boende de vloer flink, maar ik had het idee dat de vloer nog erg nat bleef aan het einde.

Herkansing. Onze keuken (een laminaatvloer) en onze woonkamer (een houten vloer) waren aan de beurt. We hebben de stoelen op de tafel gezet en de vloer vrij gemaakt (alsof er echt iemand ging dweilen). En dit keer was het resultaat erg goed.

Zodra je de dweilrobot inschakelt wordt de kamer geïnspecteerd en begint het rondjes te maken om zijn startpositie. Vervolgens gaat de dweilrobot van hot naar her door de kamer en reinigt het de vloer grondig. Althans, de robot is adaptief, dat betekent dat het gedrag wordt aanpast afhankelijk van wat de robot tegenkomt. Ik heb nog net geen #selfie gemaakt van mezelf zittend met een kop koffie, terwijl de vloer gedweild werd. Vooral omdat ik het vergat omdat het zo ontzettend leuk is om ernaar te kijken. Alles automagisch. Snel en vlekkeloos.

De voordelen van de dweil robot

Oh – dat zijn er veel. We zijn (stiekem) laaiend enthousiast over dit apparaat.

 •  Je hoeft de vloer zelf niet te dweilen (hoe fan-tas-tisch!).
 • Een bijgeleverde virtuele muur, zodat de robot op bepaalde plekken niet hoeft te komen (denk aan het overgaan naar van laminaat naar vloerbedekking, niet echt prettig een zompige vloer).
 • Voor kleine ruimtes als de badkamer is het misschien minder geschikt, maar voor grotere ruimtes is het ideaal.
 • De vloer wordt door de robotdweil goed schoongemaakt. Het gaat meerdere keren over dezelfde plek, waardoor vlekken verdwijnen. In ons geval zelfs zonder schoonmaakmiddel.
 • Je kunt je vloer laten reinigen terwijl je aan het werk bent (of terwijl je ontspant en toekijkt).
 • De robot is heel slim en komt op alle plekken in de ruimte.
 • De watertank is goed voor 28m2 (eventueel kun je tussendoor de watertank bijvullen).

Zijn er ook nog nadelen?

Ja hoor – we hebben zelfs een aantal nadelen kunnen vinden.

 • De ventilator om de vloer droog te maken maakt redelijk wat lawaai (niet erg overheersend, maar toch).
 • Het duurt vrij lang om de vloer te dweilen (maar hier heb je geen last van als je ‘m aanzet als je de deur uit gaat).
 • De robot is niet te programmeren van tevoren – zoals je sommige, wasmachines, robotstofzuigers en vaatwassers midden in de nacht kunt laten beginnen.
 • De robot gaat niet terug naar een oplaadstation zoals robotstofzuigers dat wel doen. Je moet hem opladen met een kabeltje. Ze (ja, het ding heeft een vrouwenstem, tikkie seksistisch misschien?) begint alleen met schoonmaken als de accu helemaal vol is.

Thumbs up voor deze dweilrobot of toch niet?

Op de website van bol.com vind je deze robotdweil. Dit model zit met 630 euro wel iets aan de bovenkant van de markt, maar we zijn er erg blij mee. De vloer wordt geschrobd, daarna gedweild en vervolgens nog eens geföhnd. Het lijkt wel een balzaal. Er zijn ook goedkopere modellen en duurdere modellen te vinden (variërend tussen 300 en 730 euro). Kijk wat je zelf belangrijk vindt waar een dweilrobot aan moet voldoen, ze hebben zelfs een laadstation waar je de robot na gebruik zo op kunt zetten. Hoe awesome is dat?

Inmiddels hebben we de robot ook nog een keer in het kantoor aan het werk gezet, dit keer zonder obstakels, en werkt het perfect. We blijven verbaasd dat het de vloer echt heel schoon achterlaat. Mooi spul dus.

Deze dweilrobot is een handige tool in je huis. Je huishouden wordt er een stuk makkelijker van en dat is uiteindelijk waar we het voor doen. Binnen mum van tijd verschijnt er een glans op je vloer en op je gezicht. Het is een plezier om in huis te hebben!

Ben jij ook zo’n fan van een robot die je vloer dweilt? Wat zijn jouw ervaringen?

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met iRobot geschreven.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Niels Gouman

  Ik ben nog wel benieuwd naar hoe lang die robot ongeveer bezig is. Dan kan ik inschatten wanneer ik ’em aan zou kunnen zetten.

  Is ze snel genoeg dat ze klaar zou zijn als ik ondertussen even boodschappen ga doen?

  Of moet ik haar gewoon ‘s nachts aan het werk zetten terwijl ik slaap?

 2. 🐐 Billy

  Hoi Niels, goed dat je het vraagt. Helemaal vergeten.

  Kleine ruimtes (tot 14m2) duurt ongeveer 20 minuten en grote ruimtes (rond de 28m2) neemt zo’n 40 minuten in beslag. Valt mee toch? Kun je best even aanzetten als je boodschappen gaat doen. 🙂

 3. 🐐 agnes

  Je moet neem ik aan eerst zuigen.
  En hoe zit dat mer het water voor zo’n groot oppervlak. Dat moet wel erg vuil zijn.

  Of valt dat mee

 4. 🐐 Annemarie Robben

  Weer een dingetje dat stroom verbruikt. Vind ik toch een nadeel.

 5. 🐐 Francina

  Ik vind het onnodig voor degene die
  zich goed kunnen bewegen.
  Voor hen kan het toch wel zonder robot?

 6. 🐐 Oona

  Wij zijn aan het testen momenteel. Hier en daar wat aanpassingen doen om even slim te bedenken hoe de robot het voordeligst door het huis komt. Ik heb speciaal de hondenpoten laten zitten ik ben benieuwd.

 7. 🐐 mike

  bestaan er geen dweil en stofzuiger robots in 1?
  anders moet je alsnog 2 apparaten kopen

 8. 🐐 Fieke

  Waarschijnlijk werkt zo’n ding alleen op rechte vloeren en mijn woonkamervloer is NIET gelijk !

 9. 🐐 Astrid

  Jammer dat ie niet meer leverbaar is volgens de links!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate