Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Schone lucht in huis – deel 2

Na een uitgebreide testperiode van 30 dagen is het tijd om de balans op te maken. Is de lucht in de slaapkamer schoner geworden en hoe gaat het met mijn kriebelige neus? In dit artikel lees je alles over de afgelopen testperiode!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Stofdeeltjes rond mijn neusvleugels

Een paar weken geleden schreef ik een artikel over hoe je meer schone lucht in huis krijgt. Ook schreef ik over de Dyson Pure Hot+Cool Link die ik in ontvangst had genomen.

We kregen dertig dagen lang de tijd om te ondervinden of deze luchtreiniger ons zou bevallen. Want ja – zoals ik in het artikel al vertelde heb ik best wel veel last van pollen en dwarrelend stof. En als één van de twee ook maar íets te dicht bij mijn neusvleugels in de buurt komt, dan heb ik een complete niestirade te pakken. Oftewel: hoe is het gesteld met mijn niesbuien?

Aan het begin van de testperiode heb ik in de app een schema ingesteld dat de Dyson Pure Hot+Cool Link ‘s avonds tussen 22.00 en 23.00 uur aanslaat om te controleren hoe de luchtkwaliteit in de slaapkamer is. De slaapkamer is dé plek in huis waar stof zich het meest lijkt te verzamelen. Voornamelijk bij de bedpoten, achter het nachtkastje en op het hoofdbord. Plus dat het de ruimte in huis is waar ik de meeste tijd doorbreng (ik ♥️ van slapen).

Dus is het voor mij logisch dat de lucht in deze ruimte het schoonst is – dus geen last meer van pollen, huisstofmijt en vieze scheetluchten.

(on)tevreden over de luchtreiniger?

Over de werking van de ventilatorfunctie had ik geen twijfels. Het heeft ons, zonder gevaarlijk draaiende bladen, heerlijk verkoeld tijdens de warme nachten van de afgelopen tijd. Op de één of andere manier heb ik ook steeds de neiging om mijn hand als een illusionist door het apparaat te halen. Zonder mezelf te bezeren. Gewoon, omdat het kan. 😉

Maar ook over de werking van de luchtreiniger ben ik tot dusver tevreden. Iedere avond voordat ik naar bed ga wordt de luchtkwaliteit gecontroleerd en gezuiverd indien nodig. In de app kun je een grafiek zien hoe schoon (of vies) de lucht binnens- en buitenshuis is en wanneer het apparaat aan het werk is geweest.

Het lijkt er echt op dat mijn niesbuien zijn afgenomen en dat ik minder moeite heb om in en uit te ademen (lichte vorm van bronchitis) – alhoewel ik daar geen echt bewijs voor heb natuurlijk. Voor mij voelt het in ieder geval zo en daar ben ik erg blij mee.

Hoe de luchtreiniger precies werkt? De lucht uit de ruimte wordt aan de onderkant van het apparaat naar binnen gezogen. De HEPA-filter filtert tot 99,95% van de huisstofmijt en pollen uit de lucht. Vervolgens blaast de luchtreiniger schone lucht -warm of koud- aan de bovenkant de ruimte in.

Gemak van het apparaat

Het meest fijne aan de Dyson Pure Hot+Cool Link is dat het te gebruiken is als luchtreiniger, ventilator én verwarming in één. De afgelopen maand heb ik goed kunnen uitpluizen hoe het apparaat precies werkt. Het meeste spreekt eigenlijk voor zich (stekker in het stopcontact, aanzetten en klaar), maar om alle functies volledig te benutten ben ik er even voor gaan zitten.

Naast de afstandsbediening kun je ook de gratis app gebruiken. Niet alleen werkt alles real time, de vormgeving ziet er ook nog eens gelikt uit. Dat is bij veel smart home producten wel anders. Zo vind ik het erg fijn dat je schema’s kunt instellen met de app wanneer de luchtreiniger de ruimte controleert. Ik kan ook zien hoe schoon de buitenlucht in Delft is (vaak onvoldoende met dit mooie weer) en hoe schoon of hoe vervuild de lucht in onze slaapkamer is.

De speciale nachtstand erg fijn, je hoort het apparaat nauwelijks aan het werk zijn. Ik hou graag van rustige nachten zonder al te veel geluid. Ook kun je instellen hoelang je de ventilator aan wilt hebben om lekker bij in slaap te vallen. Na de aangegeven tijd gaat hij vanzelf uit. ?

Design van de luchtreiniger

Qua design vind ik het apparaat mooi opgaan in het interieur in onze slaapkamer. Persoonlijk vind ik de voet van het apparaat wat log. Zelf zou ik het wat eleganter vinden als het van boven naar beneden even breed is, maar hé dat is een klein detail.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat onze slaapkamer vóór de luchtreiniger een beetje kaal was – op een plantje na. Inmiddels heb ik het wat opgeleukt met wat meer sfeerverlichting, een schilderijtje en een prikplant. Dus de slaapkamer is weer wat sfeervoller geworden, ook een beetje voor de foto’s natuurlijk. 😉

Sommige bezoekers merkten in het vorige artikel op dat het apparaat qua prijs wellicht niet voor iedereen weggelegd is. Je moet er dus wel een beetje serieus over zijn, het is dan ook ontworpen voor mensen die grote waarde hechten aan een hoge luchtkwaliteit in huis. Ik ben in ieder geval erg enthousiast over de Dyson Pure Hot+Cool Link. Niet alleen omdat de lucht in onze slaapkamer nu continue gezuiverd wordt, maar ook omdat we de ventilator (warme en koude lucht) het hele jaar door kunnen gebruikten.

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met Dyson geschreven.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Sylvia

  Dankjewel voor de analyse. Het apparaat is wel te duur voor nu, maar je weet maar nooit. Ik ga na de zomer wel een extra dagje werken in de week. 😛

 2. 🐐 Hans

  Een overweging waard om aan te schaffen. Ik ben erg vatbaar voor stof in huis.

 3. 🐐 Eline

  Volgens mij doet het linkje naar de dyson het niet meer… 🙁

 4. 🐐 leukegeit

  Hi Eline,

  Dat is gek, wat gebeurt er als je op de link klikt? Bij ons werkt de link namelijk gewoon. 🙂

 5. 🐐 Astrid

  Ik zoek een handleiding van tronix airpurifier.Ik heb een 2e hands gekocht voor mijn konijnen.

 6. 🐐 Leonie

  Beste, werkt de Dyson hot+cool ook goed bij rokende buren🙄? Ik hoor het graag, aangezien ik nu ventilatoren tegen het raam aan heb staan, om de rooklucht buiten te houden…
  MVG. Leonie

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate