Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

6 geld-bespaar-tips voor studenten

Studeren kost veel geld: naast het collegegeld, komen ook de kosten van een kamer, de studieboeken en het leefgeld erbij. Het leven van een student gaat niet altijd over rozen. Maar hoe houd je aan het einde van de maand nou zo veel mogelijk geld over? Met deze tips gaat dat lukken!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Samen eten

Het is niet alleen veel gezelliger, maar ook een stuk goedkoper: eet samen met je huisgenoten! Een maaltijd kost toch al snel 5 euro en met hoe meer mensen je eet, hoe goedkoper het wordt. Dat komt mede door voordeelverpakkingen die goedkoper zijn en waarschijnlijk hoef je minder weg te gooien.

Nog een voordeel: je hoeft niet drie dagen dezelfde macaroni op te eten. Eet je liever alleen of komt dit vaak zo uit, dan kun je natuurlijk ook eten invriezen en dit later in de week eten.

2. Tweedehands boeken

Schoolboeken heb je nodig, zo simpel is dat. Je kan ze niet niet-kopen en daarmee geld besparen. Nog een goede studenten bespaartip is dat je schoolboeken op een andere manier kunt kopen, bijvoorbeeld tweedehands. Op marktplaats, Bol.com en op verschillende Facebookpagina’s staan tal van boeken te kopen, vaak voor de helft van de prijs.

Moet je echt zuinig leven? Dan zou je de boeken ook – voor een langere periode, indien mogelijk – in de bibliotheek kunnen huren.

3. Blijf sporten voor betere resultaten

Bewegen is gezond en dat moet je -zeker naast al dat studeren- lekker blijven doen. Beweging is immers goed voor de hersenen, waardoor je beter kunt nadenken en vervolgens betere cijfers haalt. Een abonnement op een reguliere sportschool is vaak heel duur, probeer daarom te sporten via jouw hogeschool of universiteit. Vaak kun je via deze weg verschillende sporten beoefenen tegen een veel lager tarief. En je leert meteen mensen kennen in jouw nieuwe studentenstad!

4. Studenten bespaartips – Wasjes draaien

Iedereen heeft wasgoed, maar zeker als je geregeld uitgaat heb je behoorlijk wat vieze kleding die gewassen moet worden. Je kunt natuurlijk een dure wasmachine aanschaffen. Of iedere week je wasgoed naar een veel te dure wasserette brengen, maar dat is heel kostbaar. Kijk eens of je een wasmachine tweedehands kunt aanschaffen en deze met je huisgenoten kunt delen.

Een andere originele oplossing om goedkoop de was te doen: het huren van een wasmachine! Voor een all-in bedrag (vanaf zo’n 11 euro per maand) wordt er een wasmachine in jouw huis of studentenkamer geplaatst die je onbeperkt kunt gebruiken. Nog een voordeel: je hebt geen dure onderhoudskosten. Zodra er iets mis is met het apparaat, wordt deze ‘gratis’ gerepareerd. Dit zit in de maandelijkse kosten dus zo heb je geen onverwachte verrassing in je portemonnee.

Op zoek naar tips om superschoon te wassen? Lees dan onze 20 praktische wastips!

5. Hoge huur voor je studentenkamer

Zodra je gaat studeren, wil je natuurlijk de meest luxe, grote, gezellige kamer die je maar kunt vinden. En het liefst nog op de allerbeste plek in de stad ook. Helaas is dit niet heel realistisch, althans als je op je budget moet letten. Probeer daarom goed na te denken hoe vaak je thuis bent en wat je van eventuele huisgenoten verwacht.

Vaak zijn studenten op zoek naar gezelligheid en slapen ze enkel in hun kamer. Een kleinere, goedkopere kamer is dus al snel voldoende (en beter voor je portemonnee!).

6. Inrichting

Je hebt eindelijk een kamer en je bent helemaal klaar om te settelen. Maar dan moet er nog een leuke inboedel komen. Eerder schreven we al een artikel om je studio of studentenkamer in te richten. Je kunt naar de meubelboulevard en daar leuke item kiezen. Helaas is dat niet de goedkoopste oplossing. Op Facebook zijn tal van pagina’s met studenten bespaartips waar meubels voor slechts een paar euro – en vaak gratis – worden aangeboden!

Soms moet je studentenkamer nog worden opgeknapt. Dat is alleen maar leuk en des te meer wordt jouw studentenkamer lekker cozy ingericht. Kijk daarom ook regelmatig wat je familieleden nog in de garage of schuur hebben staan. Binnen no-time is jouw -gratis- inrichting een feit en kun jij je volledig richten op je (nieuwe) studie!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate