Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Groene tip #8 – je tanden poetsen met tabletten

Heb jij weleens gehoord om je tanden te poetsen met een tablet in plaats van met tandpasta? In deze groene tip deel ik mijn ervaring met deze tandpasta is tabletvorm.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met Choose! geschreven.

Tanden poetsen zonder tandpasta

Al zolang ik me kan herinneren poets ik mijn tanden met tandpasta die verpakt zit in een plastic tube. En ik ben niet de enige – jaarlijks worden er wereldwijd meer dan 1 miljard tubes tandpasta gebruikt om vervolgens, als deze op zijn, in de kliko te gooien.

Het laatste beetje tandpasta uit de tube is altijd wat gedoe. Hard knijpen om -zo denken we- het laatste beetje uit de tube te krijgen. Dat laatste beetje gaat niet helemaal op – het blijkt dat er gemiddeld 5 tot 20% tandpasta in de tube achterblijft. Voor een product dat je dagelijks gebruikt is dat best veel verspilling.

Onlangs werd ik benaderd door Choose! – een bedrijf die tandpasta in tabletvorm aanbiedt en als doel heeft om plastic restafval te voorkomen en bij te dragen aan de gezondheid van mensen. Dat klinkt niet verkeerd.

Choose! stuurde een pakket met tandpasta tabletten, een mooie bamboe tandenborstel en -houder op en ik ben aan het poetsen geslagen.

tandpasta in tabletvorm choose

Wat is Choose!

Choose! is een plasticvrij alternatief voor tandpasta uit een plastic tube. De tandpasta tabletten zijn ontwikkeld door tandartsspecialisten met behulp van essentiële natuurlijke oliën en fluoride om tandbederf te voorkomen.

De ingrediënten zijn 100% vegan en dierproefvrij. De tandpasta tabletten zijn verpakt in een biologisch afbreekbaar zakje.

Hoe werkt het?

In het begin is het misschien even wennen om je tanden te poetsen met een tablet, maar het went snel en is supermakkelijk.

Hoe je je tanden poetst met een tablet?

 • gebruik 1 tablet per poetsbeurt
 • tablet innemen en goed fijn kauwen
 • maak je tandenborstel nat en je kunt gaan poetsen op de manier zoals je altijd al gewend was

Automatisch bijvullen

Choose! biedt een flexibel abonnement aan die je op basis van jouw gebruik en gezinsgrootte kunt samenstellen. Iedere 2, 3 of 6 maanden ontvang je je een nieuw pakket met tabletten die gratis door heel Nederland worden thuisbezorgd.

En wil je een keer overslaan of het abonnement permanent stopzetten? Via je account kun je dit eenvoudig en snel aanpassen.

Met de eerste levering krijg je gratis een bamboe bewaarbakje meegeleverd, waar je de tabletten handig in kunt bewaren. Naast de tandpasta tabletten kun je op de website ook een tandenborstel (5,95 euro) en -houder (7,95 euro) van bamboe bij bestellen.

Wil je het liever een keer uitproberen, zonder vast te zitten aan een abonnement? Dan kun je nu ook een losse startersset aanschaffen. Zo zie je maar weer – voor ieder wat wils. 😃

Wat daarnaast goed is om te vertellen is dat Choose! per levering 1 euro doneert aan de Dutch Dental Care. Zij verlenen tandzorg aan kansarme kinderen in Kenia. Inmiddels hebben ze al aan 65.000 kinderen in Kenia tandzorg verleent die anders door gebrek aan geld, voorlichting en tandartsfaciliteiten niet naar school zouden gaan wegens tandproblemen.

Mijn ervaring met Choose!

De tandpasta tabletten van Choose! gebruik ik nu bijna een week en mijn tanden voelen schoon aan. In het begin moest ik wel even wennen aan de tablet, omdat je deze natuurlijk eerst fijn moet kauwen met je tanden.

Bij het kauwen van de tablet lijkt het alsof ik op een hap meel aan het kauwen was, maar gelukkig verdween dit direct zodra ik begon met poetsen. Vervolgens heb ik mijn tandenborstel nat gemaakt en ben gaan poetsen zoals ik altijd doe. De tablet schuimt goed, wel iets minder dan met een pasta, maar dat is slechts een kwestie van wennen. Ik ben blij met het resultaat, want mijn tanden voelen zoals gezegd schoon aan.🦷

Hoewel het vrij lastig is om uit te rekenen wat het prijsverschil is tussen tandpasta uit een tube of van een tablet, durf ik wel te stellen dat de prijs voor de tabletten iets hoger ligt. Bij een jaarlevering kosten de tabletten 5,83 euro per maand (hier gaan ze vanuit dat je twee keer per dag je tanden poetst). Dat is voor mij niet zo’n probleem, omdat het milieu erbij is gebaad en je er ook nog eens een schoon gebit van krijgt.

Choose - tanden poetsen met tabletten

Kortom, het poetsen van mijn tanden met tandpasta tabletten is niet heel anders dan met tandpasta uit de bekende tube. De smaak is lekker fris, makkelijk in gebruik en mijn tanden worden goed schoon. Vooralsnog ben ik erg tevreden over het resultaat van de tabletten. En ook het idee dat ik geen plastic tube meer hoef te gebruiken vind ik erg prettig.

Wil je meer weten of direct een setje met tandpasta tabletten bestellen? Neem dan zeker een kijkje op de website van Choose! – alles wordt gratis thuisbezorgd.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Rachel

  Wat een bijzonder concept, nu ben ik wel nieuwsgierig geworden!

 2. 🐐 Diana

  Klinkt goed, maar ik ben wel benieuwd wat er in deze tabletten
  zit, heb je daar meer informatie over? En hopelijk ook ten opzichte van reguliere tandpasta?

 3. 🐐 Esther

  Die houten doosjes met metalen binnekant en het per stuk bezorgen zijn ook niet erg duurzaam. An is een plastic tube misschien wel minder belastend voor het milieu…

 4. Ik zag dit soort tabletjes voor het eerst bij Lush! Maar nu zie ik dit merk inderdaad steeds vaker voorbij komen, ik lees er heel wisselende reviews over. Ik ben er zelf nog niet helemaal over uit wat ik er van moet vinden. Dat gevoel van kauwen op meel lijkt me niet zo prettig, maar aan de andere kant kan ik me ook wel weer voorstellen dat je er snel aan went.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate