Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Stappenplan om je tuin of terras zomerklaar te maken

Je balkon of tuin zomerklaar maken kan de nodige tijd kosten. Met dit handige stappenplan zijn je balkon en tuin in een mum van tijd weer helemaal zomer klaar. Laat de zon maar komen!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Stap 1: een fris begin

Na een paar maanden winterslaap, heeft je tuin het nodige te verduren gehad. Veel regen, misschien heeft het wel gevroren en de herfst heeft ook de nodige sporen achter gelaten – overal bladeren in de tuin.

Tijd om je terras of tuin zomerklaar te gaan maken.

Sleep de groene bak naar buiten, doe een lekker zittend kloffie aan en ga aan de slag. Verwijder alle dode bladeren, ruim takken en planten uit de weg op, zodat er genoeg plek is voor nieuw leven.

Vergeet ook kapotte potten en vazen niet – haal ze weg of maak er een mooie mozaïek van. Ga ook weer niet te rigoureus aan de gang, want sommig bomen of planten hoeven alleen een beetje bijgesnoeid te worden.

Stap 2: je terras of tuin schoonmaken

Nu je tuin helemaal is ontdaan van dode bladeren, rotte takken en onbruikbare potten kun je beginnen met schoonmaken. Het zou zonde zijn om op een vies terras allerlei nieuwe bloemen en planten te zetten.

Ga daarom aan de slag met een hogedrukreiniger en maak de tegels op het terras schoon (ga net zo lang door tot alle groene aanslag verdwenen is). Haal direct ook een doekje over de tuinmeubels, zodat alles er weer schoon en fris uit ziet.

Dit artikel vind je trouwens vast interessant: binnen groente verbouwen – gewoon lekker in je woonkamer

Stap 3: brainstormen

Nu je je terras of tuin weer helemaal schoon en opgeruimd is, is het tijd voor vers groen. Voordat je naar het tuincentrum gaat en je op zoek gaat naar nieuwe planten en accessoires voor in de tuin is het goed om vooraf te bedenken wat je graag wil.

Ga je voor veel groen waar je weinig aan hoeft te doen? Of heb je zin en tijd om wat meer verschillende planten en bloemen te plaatsen? Denk ook aan de kleurstelling van de verschillende planten, het is mooi als dit een beetje op elkaar aansluit.

Ook wat betreft de indeling van je tuin of terras is het goed om vooraf even na te gaan wat je graag wil. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe terras- of loungeset, kijk dan goed of het niet te pompeus wordt of juist te klein.

Nog een tip: kijk zeker ook op marktplaats en in de kringloopwinkel. Veel mensen bieden hun nauwelijks gebruikte tuinmeubels aan voor een prikkie.

Stap 4: groene vingers

Heb je een beetje groene vingers? Het is namelijk tijd om alle planten en bloemen in de grond te zetten. Hou er rekening mee dat sommige soorten juist veel (of juist weinig) licht nodig hebben en dat sommige planten niet goed met elkaar matchen. Kijk dus altijd even goed op het label in het tuincentrum. Kies een mooie dag uit en ga lekker aan de slag.

Kijk bij het planten van het groen in de grond goed op de verpakking. Hierop staat aangegeven in welke periode je de zaadjes en planten het beste kunt planten.

Lees ook: compost maken – in je tuin of op je balkon

Stap 5: Je tuin onderhouden

Je tuin zomerklaar maken is bijna bereikt. Alles is inmiddels opgeruimd en schoon. Er is nieuw leven in de tuin gezet en nu is het wachten op de zomer.

Maar voor je het weet is het volop zomer. Goed voor het groen in de tuin, maar ook tussendoor is het belangrijk om je tuin te onderhouden. Zorg voor voldoende water en knip stekjes af en toe bij. Zo zorg je ervoor dat de planten niet exorbitant groot worden of dat ze doodgaan.

Regelmatig een bezem over het terras halen is ook aanbevolen, want je hebt geen zin om wéér met die hogedrukreiniger aan de slag te gaan. 😉

Heb jij ook zo’n zin in de zomer? Ik ben er al helemaal klaar voor en kan niet wachten tot de zon zich wat vaker laat zien.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Denise

  Leuk artikel. Ik ga ook eens beginnen om compost te maken..

 2. 🐐 marijke

  Heel leuk , lekker voorjaar, maar denk er aan dat er nog nachtvorst kan voorkomen.
  Dan kunnen plantjes dood vriezen. Planten dan even binnen zetten of wachten. Wat niet makkelijk is.

 3. 🐐 Do

  Een hoge drukreiniger beschadigd steen en tegels. Het gevolg is dat alg en mos zich nog beter kan hechten. Groene zeep en zijn in water en daarmee schrobben doet wonderen. Azijn voorkomt ook groei van onkruid tussen de stenen!

 4. 🐐 catharina

  Dasty van de wibra keukenontvetter werkt ook goed

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate