Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Tuin winterklaar maken – 7 tips

Het wordt steeds kouder en de eerste nachtvorst is al geweest. Het is tijd om de tuin winterklaar te maken - zo kun je volgend voorjaar weer genieten van een groeiende en bloeiende tuin.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Een mooi gazon – ook na de winter

Voordat de temperaturen echt onder het vriespunt komen, kun je nog een keer het gras gaan maaien. Haal het gemaaide gras en de gevallen bladeren meteen weg.

Als dit blijft liggen, wordt het gras daaronder geel, of nog erger: de hele graszode sterft af. Dat wil je natuurlijk niet. Bij je tuin winterklaar maken hoort dit ook. Haal daarom de grassprieten en de blaadjes meteen weg.

2. Met een heggenschaar in de aanslag

Net als het grasveld, kun je ook de heg nog een laatste keer snoeien. Ga echter niet te wild aan de slag met de heggenschaar. In de winter groeit het blad niet terug, als je dus te veel snoeit heb je de hele winter gaten in de heg. Haal ook nu weer de blaadjes goed weg, anders wordt de heg te vochtig met tot gevolg dat de takken gaan verrotten.

3. Planten beschermen tegen de vorst

Haal alle potten en losse tuindecoratie naar binnen. Door harde windvlagen kunnen bloempotten omvallen en de kans is groot dat ze breken. Als het echt koud wordt, kunnen de planten en potten kapot vriezen door de vorst.

Sommige planten kunnen wel goed tegen vorst. Deze planten mogen buiten blijven staan in de winter. Zet alle planten die niet tegen de vorst kunnen in bijvoorbeeld de garage of schuur. Daar is het niet te warm, maar hebben de spullen minder last van winters weer.

4. Bijvoeren

Vergeet de dieren in de natuur niet. Hang vetbollen op, zodat vogeltjes ook in de winter iets te eten hebben. Ook zijn de vogeltjes dol op een slinger van pinda’s. Leuke besteding voor de zondagmiddag.

5. Waterkou

Vergeet niet om buitenkranen en leidingen af te sluiten. Als er nog stilstaand water ergens in de slang zit, is de kans groot dat dit bevriest met de vorst. Bevroren water zet uit, en zo kan je leiding of kraag gemakkelijk kapot gaan. Zonde, en niet nodig als je de juiste voorbereidingen treft.

6. Hoor de wind waait door de bomen

Heb je een tuin met bomen? Controleer dan of deze stevig zijn geworteld. Tijdens hevige stormen zouden deze anders om kunnen vallen. Is de boom niet stevig? Zet deze dan goed vast met steunpalen.

Wanneer je die mogelijkheid niet hebt (door bijvoorbeeld terrastegels), dan zou je de grootste en zwaarste takken kunnen af snoeien. De boom vangt zo minder wind en de kans op losrakende takken is kleiner.

7. Winterklaar maken van je tuin

Bij nieuwe seizoenen, horen nieuwe planten en bloemen. Vervang buiten bij je tuin winterklaar maken de zomerplaten voor winterse exemplaren die koud weer goed overleven. Winterviolen doen het altijd goed, en staan ook nog eens vrolijk.

Of wat dacht je van sneeuwklokjes? Een gezellig wintergevoel.

Zoals voor veel (huishoudelijke) klussen geldt: hou de tuin in de winter ook een beetje bij. Als je een hele winter niets doet, is het in het voorjaar een enorme klus om je tuin weer aan kant te krijgen. Haal tussendoor hoopjes bladeren uit de tuin en zodra de sneeuw gesmolten is, haal je de vieze drap weg. Dit scheelt een hoop werk.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Belinda

    Haal de bladeren van het gras, maar laat ze alsjeblieft tussen de vaste planten en onder bomen en struiken liggen. Ze zijn essentieel voor het bodemleven. Zo kunnen de schimmels die die planten zo hard nodig hebben de bodem in en krijg je zonder veel omkijken sterke en gezonde planten.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate