Wie een moestuin heeft, weet hoeveel invloed het weer op de gewassen heeft. Bij een vorst is de kans groot dat alle groentes doodvriezen en tijdens een hittegolf kun je water blijven geven, maar blijven de blaadjes verlept. Haal die moestuin dus snel naar binnen, zodat je ongestoord kan genieten van je verbouwde groenten!
1. De keuze is reuze
Ten eerste is het belangrijk om te bepalen welke groente en/of kruiden je binnen wilt verbouwen. Niet alles werkt even goed: tomaten bijvoorbeeld, zijn lastig te kweken binnen. Sla daarentegen is heel geschikt om binnen te laten groeien.
Ook kruiden zoals basilicum, koriander en bieslook zijn heel geschikt om binnen te verbouwen. Wat ook heel goed binnen kan, zijn champignons. Misschien denk je daar niet meteen aan, maar in kweekdozen of kweekkasten die je bij het tuincentrum of hier online kunt kopen, werkt dat heel goed. Doe de champignon sporen (of sporen van andere paddestoelen) in de kweekdozen en afwachten maar.
2. Het boodschappenlijstje
Als je jouw zaadjes, boontjes of sporen hebt aangeschaft, is het tijd voor een juiste manier van groeien. Zoals eerder gezegd, kun je sporen van paddestoelen het beste kweken in een kweekdoos. Deze koop je bij het tuincentrum.
Voor kruiden en groentes geldt, dat je deze het beste in een pot of bak kan doen, met gaatjes aan de onderkant. Zet deze potten of bakken op een schaaltje of bord, zodat het teveel aan water makkelijk afgedreven kan worden.
Koop potgrond voor de zaadjes of boontjes en doe een ruime hoeveelheid aarde erin. Niet te weinig, want de zaadjes en/of boontjes moeten genoeg ruimte hebben om zich te kunnen groeien. Leg de zaadjes ook niet teveel naast elkaar, anders hebben ze te weinig ruimte en vergroeien ze met elkaar.
In het tuincentrum kun je ook speciale voeding kopen, zodat de aarde vruchtbaarder wordt en de zaadjes en/of boontjes sneller gaan groeien.
3. Binnen groente verbouwen – het heilige licht
Zo, die zitten erin. Je bent er helemaal klaar voor en kan gaan beginnen met het verzorgen van de plantjes; althans, de zaadjes en/of boontjes moeten uitgroeien tot mooie plantjes. Geef de potjes genoeg water, maar niet te veel; anders verdrinken ze.
Ook de plek waar je de potjes neer zet is van groot belang. Omdat we deze groente en/of kruiden binnen in huis kweken, wil je ze zoveel mogelijk daglicht geven. Zet de bakjes daarom voor het raam, in de vensterbank of op een andere plek waar veel daglicht is.
Zodra de plantjes uit de aarde beginnen te komen, moet je om de dag je bakje of potje een paar centimeter draaien. Zo voorkom je dat de planten richting het licht groeien en je dus gebogen plantjes krijgt.
Je zou eventueel een lamp aan kunnen schaffen om ervoor te zorgen dat de plantjes genoeg licht krijgen, maar ook in normaal daglicht moeten de zaadjes kunnen groeien.
4. Net even anders – hydroponics
We weten nu hoe we op de oude, traditionele manier zelf groente en/of kruiden kunnen kweken, vanuit de woonkamer.
Tegenwoordig ben je als thuiskweker niet meer gebonden aan potjes met aarde, maar kun je ook groente kweken op water. Dit doe je met de zogenaamde hydroponics. Aan deze bak gevuld met water voeg je verschillende voedingsstoffen toe, waardoor je zaadjes extra goed kweken.
De wortels van de plantjes worden lange, dunne slierten en nemen de voedingsstoffen op, waardoor ze goed kunnen groeien. De wortels kunnen de voedingsstoffen beten opnemen uit water, dan uit aarde. Daarom groeien de plantjes in water beter en sneller, waardoor je eerder (en lekkerdere!) groentes en/of kruiden hebt.
Ook bij het groeien van je groente met hydroponics heb je licht nodig, vooral als je de hydroponics binnen laat groeien. Schaf daarom een LED lamp aan. Deze geeft helder (kunst-)licht, waardoor jouw zaadjes nog beter groeien.
Wederom kun je deze hydroponics kopen bij het tuincentrum en hoef je er zelf alleen water en voedingsstoffen aan toe te voegen. Voor wie lekker creatief bezig wil zijn, zijn er op internet talloze instructiefilmpjes te vinden, waarmee je je eigen hydroponic bouwt. Het proberen waard, want wat is er nou lekkerder dan 100% biologische groenten uit eigen tuin eeh, woonkamer! Eet smakelijk.
Meer lezen over binnen groente verbouwen?
Lees dan zeker onderstaande artikelen om je inspiratie te geven en direct aan de slag te gaan. We kunnen ook zeker onderstaande boeken aanbevelen:
- Voedsel verbouwen in kleine ruimtes: 5 tips
- Je eigen moes-/kruidentuin beginnen: 5 stappen
- DIY WindowFarm – zo maak je je eigen raamtuin
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
5 leuke geiten 🐐🐐
100 % biologisch ??? Hoezo?
kasplantjes die het moeten hebben van kunstlicht, op water met ‘voedingsstoffen’?
Sorry, maar dan geef ik de voorkeur aan groente van de biologisch tuinder, die met verstand van zaken vollegronds gewassen kweekt, die frisse lucht hebben mogen opnemen.
Maar het is echt niet moeilijk om in een grote bak, bij je voor- of achterdeur, een bescheiden permacultuur te beginnen.
Dat is moestuinieren in samenwerking met de natuur. Klein beginnen en dan uitbreiden, moet je eens zien wat je op een vierkante meter kunt kweken; kool, bonen sla….en je leert er steeds bij over plantengemeenschappen en andere samenhangen..
Lees er wat over, er is genoeg op internet over te vinden om aan de slag te gaan.
Hoi Tamara,
Dank voor je reactie. Moestuinen in samenwerking met de natuur is natuurlijk helemaal fantastisch, maar binnen groente kweken kan natuurlijk wel volledig biologisch als je dit wilt.
Het is misschien niet helemaal biodynamisch (je kunt de plantjes natuurlijk gewoon bij het raam zetten), maar toch is het een fijne manier om binnen te omgeven met groente- en kruidenplantjes. Word je heel gelukkig van. 🙂
waneer kan je gaan zaaien binnen welke maand of seizoen?
Beste ik heb een klein moestuintje in huis staan en mijn vraag is mijn potgrond kan ik die herbruiken voor andere zaadjes terwijl er nog wortels van de vorige plant in zijn
@Tamara,
Je hoeft niet perse kunstlicht te gebruiken als je binnen wilt telen, maar dan moet je kruiden- en groentesoorten kiezen die het met minder licht ook goed doen. Zeker als je vensterbank dan ook nog op het noorden staat waar het minste licht naar binnen valt, dan is de keuze veel beperkter. Maar simpele plantjes als bijvoorbeeld tuinkers kun je zelfs in de winter nog eventueel op een vensterbank op noord verbouwen zonder extra kunstlicht.
Wat betreft “voedingsstoffen” toevoegen, dit kun je vervangen met levende dieren. In dat geval spreken we niet meer over hydroponics, maar aquaponics. Als je al een zoetwater aquarium met open bovenkant hebt, dan hoef je alleen alleen maar een deksel met gaten te maken waar mini-mandjes met gewassen in kunnen hangen. Je voert dan je huisdier (bijv. guppies, sierkreeften, siergarnalen, etc.) zoals gewoonlijk en dat dier maakt afval. Het afval wordt afgebroken door bacteriën die leven in de media van de aquariumpomp (en mindere mate ook gewoon in het aquarium zelf) en de stoffen die vrijkomen bij de afbraak kunnen je gewassen dan opnemen door hun ‘voetjes’ in het water van je aquarium te laten drijven. Zo maak je gemakkelijk je aquaponics set-up. Met sommige pompen kun je ook gewassen in de filtermedia laten groeien, dan heb je meer mogelijkheden qua groenten en kruiden die je wilt verbouwen. Daarnaast kun je met een aquarium ook experimenteren met eetbare waterplanten (NB: ligt natuurlijk wel aan de grootte van je bak).