Wat zijn mijn vaste lasten per maand?

Billy van der GaagEen overzicht van wat iemand per maand aan vaste lasten heeft is natuurlijk verschillend. Toch wil ik je vandaag een kijkje geven in mijn leven en wat mijn vaste lasten per maand zijn. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat betaal ik aan vaste lasten?

Grofweg wist ik natuurlijk wel wat ik per maand kwijt ben aan vaste lasten, maar het is goed om het weer even helder te hebben. Want nadat ik alle afschriften bij elkaar had gezocht en de berekeningen had gedaan, schrok ik toch wel een beetje. De vaste lasten waren in mijn hoofd een stuk lager. Goed idee om binnenkort weer eens onze bespaar checklist erbij te pakken en uit te zoeken waarmee ik onze vaste lasten naar beneden kan brengen.

Goed. Een overzicht dus van alle vasten. Ik reken voor het gemak mijn uitgaven aan boodschappen niet mee, want dit valt tenslotte niet onder vaste lasten (wisselt iedere maand). Wat ik wel reken onder mijn vaste lasten zijn:

1. Hypotheekkosten per maand

Per maand betalen we 960,68 euro aan hypotheekkosten (aflossing+rente). We hebben een lineaire hypotheek afgesloten tegen een -inmiddels- veel te hoog rentepercentage van 4,25%. Bummers.

2. Kosten lopende verzekeringen & belastingen

Aan lopende verzekeringen betalen we per maand een totaalbedrag van 352,16 euro. Het bedrag lijkt enorm, maar valt volgens mij wel mee als ik het uitsplits per type verzekering:

  • Doorlopende reisverzekering 5,15 euro p.p.
  • Levensverzekering 19,98 euro – nodig i.v.m. onze hypotheek
  • Rechtsbijstandsverzekering 4,54 euro – i.c.m. onze autoverzekering
  • Woonverzekering 28,98 euro (opstal- & inboedelverzekering)
  • Autoverzekering 12,86 euro – gelukkig rijd ik al sinds ik mijn rijbewijs heb schadevrij
  • Zorgverzekering 87,75 euro p.p. – op dit moment tandartsverzekering en aanvullend pakket. Wel hoogste eigen risico afgesloten.
  • Gemeentelijke belastingen ca. 100 euro per maand

3. Wegenbelasting & parkeervergunning

We rijden in een kleine auto en eerder overwogen we om de auto te verkopen. Toch hebben we voor nu uiteindelijk besloten om de auto niet weg te doen. Alhoewel we niet vaak rijden is het gemak van een auto toch prettig. Vrienden of familie die niet makkelijk met het OV te bereiken zijn heeft ons dit doen besluiten. Liever een duurzamer alternatief, maar dat is iets voor over een paar jaar.

Ieder maand betalen we 21 euro aan wegenbelasting en 10,10 euro aan de parkeervergunning.

Lees ook mijn eerdere artikel: Leven zonder auto – wel of niet doen?

4. Loterijen en goede doelen

De Postcode Loterij is zo’n maandelijkse afschrijving waar ik eigenlijk niet op zit te wachten. Natuurlijk, ze doneren geld aan goede doelen, maar ook aan de hele marketing er omheen. Iedere maand kost ons dit 12,75 euro – we zien het ook meer als een verzekering. Mocht de loterij op onze postcode vallen, dan zijn we niet de enige in de straat die teleurgesteld in beeld komen. 😉

Daarnaast betalen we 2,25 euro per maand aan Natuurmonumenten en 3 euro aan het WNF. Ook steunen we -voornamelijk zakelijk- nog een aantal goede doelen (zoals microkredieten via Kiva en verjaardagsgeld doneren), maar dit verschilt echt per maand en is lastig te berekenen.

5. Gas, water, elektriciteit en internet

Maandelijks betalen we 45 euro aan elektriciteit en gas (via Greenchoice). Niet echt veel natuurlijk, maar doordat we zonnepanelen op ons dak hebben kunnen we deze kosten laag houden. Heel fijn. En omdat we de grootste energieslurpers ons huis uit hebben gedaan of hebben beperkt. Zo hebben we 1,5 jaar geleden de oude CV-ketel vervangen voor een energiezuinige, hebben we geen TV abonnement (en staat de TV niet onbewust aan) en zijn bijna alle ramen vervangen voor dubbelglas.

Aan water betalen we 13,73 euro per maand (via Evides). Niet veel als je je bedenkt dat we hier mee koken, het kunnen drinken, douchen, het toilet mee kunnen doorspoelen en ook nog eens liters thee mee kunnen zetten.

Ons internet loopt via Telfort en hier betalen we 24 euro per maand voor. Een paar maanden geleden hadden we wat problemen met de snelheid, maar om een internetbedrijf te runnen en op redelijke wijs Netflix te kunnen streamen hebben we de uploadsnelheid verhoogd.

6. Overige kosten

Als overige kosten heb ik 4 afschrijvingen gevonden die bij de vaste lasten horen. Zo is Netflix een maandelijkse vaste last van 6 euro (we delen een account) en Spotify van 5 euro (ook hier delen we een account). Daarnaast betaal ik aan een gezamenlijke rekening bij Triodos bank 2,25 euro.

Een nog wel grote vaste last is mijn telefoonabonnement. De afgelopen twee jaar betaalde ik hier circa 38 euro per maand aan, maar heb ik per 1 januari een sim only abonnement afgesloten van slechts 11 euro. Geen nieuwe telefoon, maar wel een maandlast minder van 27 euro. Joepie.

Vaste lasten totaal

Als ik alle bedragen bij elkaar optel, kom ik uit op een bedrag van 1498,17 euro. Dat vind ik best veel geld. Het grootste gedeelte van deze vaste lasten wordt natuurlijk opgeslokt door de hypotheek, maar het is goed om een helder overzicht te maken wat we iedere maand uitgeven aan vaste lasten.

Wil je trouwens jouw uitgaven ook eens invullen en zien wat je uitgeeft? Vul deze dan in in onze gratis Excel sheet, je komt er dan heel snel achter wat jouw vaste lasten zijn.

12 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Mikkie

    Mijn sim-only is 6,80 euro! Yeah!

  2. 🐐 Billy

    Hoe heb je dat voor elkaar gekregen Mikkie? 🙂

  3. 🐐 Billy

    Dankjewel Manja, maar in onze woonhuisverzekering zit denk ik ook een stukje aansprakelijkheid. Een aantal jaar geleden was mijn fiets ‘s nachts per ongeluk tegen een auto aangevallen en keerde onze verzekering (bij FBTO) het schadebedrag dit zonder te vragen uit.

  4. 🐐 Mikkie

    Hey Billy, Telfort. Dus alleen Sim only, geen internet.

  5. 🐐 mo

    ik speel al 25 jaar niet mee met de postcodeloterij dat is een enorme besparing als ik zo eens om mij heen kijk wat mensen winnen dat is dan een bos bloemen, een bakje ijs, een zakje soep of een doosje stroopwafels dan reken ik even snel uit in mijn hoofd dat wel een duur bakje ijs of doosje stroopwafels is.

  6. 🐐 Marleen

    Dat vind ik een héél leerzame . Jaren geleden kregen wij een verzoek van het ministerie van Economische Zaken om mee te doen aan een enquête om deel te nemen ivm het bepalen van de index. Daar hebben we veel uit geleerd! het was een héél intensief werk want in de kolommen die we moesten invullen moesten we bvb. de herkomst van de kaas invullen vb; Zwitserland, England, België enzovoort per exact gewicht en de prijs en het kasticket er telkens bij. Die lijst heb ik nog en bij elke aankoop denk ik nu : kan het niet anders? Beleefde groeten,
    Marleen

  7. 🐐 René

    als je je simonly ook bij Telfort hebt, dan kun je een combi deal pakken! ik heb nu 5 euro korting gekozen, maar je kunt ook kiezen voor de verdubbelaar van minuten een mbs. bovendien kun je niet gebruikte minuten en mbs meenemen naar de volgende maand, tot maximaal 3 maanden. En nee, ik werk niet voor Telfort, ben gewoon een enthousiaste Nederlander, ik hou van besparen 😉

  8. 🐐 Karin1978

    Betaal je geen waterschapsbelastingen?

  9. 🐐 Billy

    Ja, zeker Karin. 🙂 Dit zit in het bedrag van de gemeentelijke belastingen. In Delft sturen ze de factuur hiervoor in één keer.

  10. 🐐 Johan

    Moeilijk voor me. Ik woon in België. Jullie internet is goedkoper, maar die hoge gemeentebelastingen hebben we niet echt. Belastingen op arbeid is in België ook wel hoog.

  11. 🐐 Marc

    Ik ga volgend jaar op mijzelf wonen.

    Hier reken ik mee :
    Hypotheek Lineair €600
    Gemeentelijke heffingen €80
    Verzekeringen €40
    Gas,water en elec. €80 ( 7 zonnepanelen)
    Abonnementen €150
    Boodschappen €250

    De zorgverzekering betaal ik van mijn 13e maand

    Daarnaast wil ik elke maand €200 extra opzij leggen om extra af te lossen
    €50 vakantie
    €50 voor onderhoud( bij een nieuw te bouw huis heb je de eerste jaren nog geen onderhoud, vandaar dat ik dit laag houd)
    Houd ik elke maand nog €200/300 over voor andere kosten.

    Heb geen auto.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate