Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Wat zijn mijn vaste lasten per maand?

Een overzicht van wat iemand per maand aan vaste lasten heeft is natuurlijk verschillend. Toch wil ik je vandaag een kijkje geven in mijn leven en wat mijn vaste lasten per maand zijn. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wat betaal ik aan vaste lasten?

Grofweg wist ik natuurlijk wel wat ik per maand kwijt ben aan vaste lasten, maar het is goed om het weer even helder te hebben. Want nadat ik alle afschriften bij elkaar had gezocht en de berekeningen had gedaan, schrok ik toch wel een beetje. De vaste lasten waren in mijn hoofd een stuk lager. Goed idee om binnenkort weer eens onze bespaar checklist erbij te pakken en uit te zoeken waarmee ik onze vaste lasten naar beneden kan brengen.

Goed. Een overzicht dus van alle vasten. Ik reken voor het gemak mijn uitgaven aan boodschappen niet mee, want dit valt tenslotte niet onder vaste lasten (wisselt iedere maand). Wat ik wel reken onder mijn vaste lasten zijn:

1. Hypotheekkosten per maand

Per maand betalen we 960,68 euro aan hypotheekkosten (aflossing+rente). We hebben een lineaire hypotheek afgesloten tegen een -inmiddels- veel te hoog rentepercentage van 4,25%. Bummers.

Update: inmiddels hebben we onze hypotheek versneld afgelost. Je kunt er alles over lezen in dit artikel.

2. Kosten lopende verzekeringen & belastingen

Aan lopende verzekeringen betalen we per maand een totaalbedrag van 352,16 euro. Het bedrag lijkt enorm, maar valt volgens mij wel mee als ik het uitsplits per type verzekering:

 • Doorlopende reisverzekering 6,15 euro p.p.
 • Rechtsbijstandsverzekering 4,54 euro – i.c.m. onze autoverzekering
 • Woonverzekering 24,62 euro (opstal- & inboedelverzekering)
 • Autoverzekering 19,60 euro – gelukkig rijd ik al sinds ik mijn rijbewijs heb schadevrij
 • Zorgverzekering 118,50 euro p.p. – op dit moment heb ik een tandartsverzekering – Jake zit bij mij in de zorgverzekering.
 • Gemeentelijke belastingen ca. 120 euro per maand

3. Wegenbelasting & parkeervergunning

We rijden in een kleine auto en eerder overwogen we om de auto te verkopen. Toch hebben we voor nu uiteindelijk besloten om de auto niet weg te doen. Alhoewel we niet vaak rijden is het gemak van een auto toch prettig. Vrienden of familie die niet makkelijk met het OV te bereiken zijn heeft ons dit doen besluiten. Liever een duurzamer alternatief, maar dat is iets voor over een paar jaar.

Ieder maand betalen we 27 euro aan wegenbelasting en zo’n 12 euro aan de parkeervergunning.

Lees ook mijn eerdere artikel: Leven zonder auto – wel of niet doen?

4. Loterijen en goede doelen

De Postcode Loterij is zo’n maandelijkse afschrijving waar ik eigenlijk niet op zit te wachten. Natuurlijk, ze doneren geld aan goede doelen, maar ook aan de hele marketing er omheen. Iedere maand kost ons dit 12,75 euro – we zien het ook meer als een verzekering. Mocht de loterij op onze postcode vallen, dan zijn we niet de enige in de straat die teleurgesteld in beeld komen. 😉

Daarnaast betalen we 2,50 euro per maand aan Natuurmonumenten en 6 euro aan Amnesty. Ook steunen we -voornamelijk zakelijk- nog een aantal goede doelen (zoals microkredieten via Kiva en verjaardagsgeld doneren), maar dit verschilt echt per maand en is lastig te berekenen.

5. Gas, water, elektriciteit en internet

Maandelijks betalen we 60 euro aan elektriciteit en gas (via Vandebron – via deze link krijgen we allebei korting). Niet echt veel natuurlijk, maar doordat we 8 zonnepanelen op ons dak hebben kunnen we deze kosten laag houden. Heel fijn. En omdat we de grootste energieslurpers ons huis uit hebben gedaan of hebben beperkt. Zo hebben we een paar jaar geleden de oude CV-ketel vervangen voor een energiezuinige, hebben we geen TV abonnement (en staat de TV niet onbewust aan) en zijn inmiddels alle ramen vervangen voor dubbelglas.

Aan water betalen we 13,73 euro per maand (via Evides). Niet veel als je je bedenkt dat we hier mee koken, het kunnen drinken, douchen, het toilet mee kunnen doorspoelen en ook nog eens liters thee mee kunnen zetten.

Ons internet loopt via Telfort en hier betalen we 31 euro per maand voor. Een paar jaar geleden hadden we wat problemen met de snelheid, maar om een internetbedrijf te runnen en op redelijke wijs Netflix te kunnen streamen hebben we de uploadsnelheid verhoogd.

6. Overige kosten

Als overige kosten heb ik 4 afschrijvingen gevonden die bij de vaste lasten horen. Zo is Netflix een maandelijkse vaste last van 6 euro (we delen een account) en Spotify van 5 euro (ook hier delen we een account). Daarnaast betaal ik aan een rekening bij Bunq 5 euro per maand – voor dit bedrag kan ik meerdere rekeningen aanmaken en 3 pinpassen (waaronder een Debit Mastercard) aanvragen.

Een nog wel grote vaste last is mijn telefoonabonnement. De afgelopen jaren betaalde ik hier vaak meer dan 40 euro per maand aan mijn telefoonabonnement. Sinds vorig jaar heb ik een sim only abonnement afgesloten van 16 euro per maand. Geen nieuwe telefoon, maar wel een maandlast minder van 24 euro. Joepie.

Vaste lasten totaal

Als ik alle bedragen bij elkaar optel, kwam ik op een totaalbedrag uit van 1573,22 euro. Dat vind ik best veel geld. Het grootste gedeelte werd van deze vaste lasten werd natuurlijk opgeslokt door de hypotheek, maar nu we de hypotheek hebben afgelost zijn onze maandlasten gezakt naar iets meer dan 600 euro.

Wil je trouwens jouw uitgaven ook eens invullen en zien wat je uitgeeft? Vul deze dan in in onze gratis Excel sheet, je komt er dan heel snel achter wat jouw vaste lasten zijn.

Meer tips om slimmer met je geld om te gaan

Wil je meer tips om slimmer met je geld om te gaan en je financiële vrijheid vergroten? Ga dan in het Broednest aan de slag met het interactieve stappenplan om je financiële vrijheid te vergroten. Je ontvangt boordevol tools en tips om beneden je stand te leven. 👌

Lees meer en begin direct…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Mikkie

  Mijn sim-only is 6,80 euro! Yeah!

 2. 🐐 Billy

  Hoe heb je dat voor elkaar gekregen Mikkie? 🙂

 3. 🐐 Billy

  Dankjewel Manja, maar in onze woonhuisverzekering zit denk ik ook een stukje aansprakelijkheid. Een aantal jaar geleden was mijn fiets ‘s nachts per ongeluk tegen een auto aangevallen en keerde onze verzekering (bij FBTO) het schadebedrag dit zonder te vragen uit.

 4. 🐐 Mikkie

  Hey Billy, Telfort. Dus alleen Sim only, geen internet.

 5. 🐐 mo

  ik speel al 25 jaar niet mee met de postcodeloterij dat is een enorme besparing als ik zo eens om mij heen kijk wat mensen winnen dat is dan een bos bloemen, een bakje ijs, een zakje soep of een doosje stroopwafels dan reken ik even snel uit in mijn hoofd dat wel een duur bakje ijs of doosje stroopwafels is.

 6. 🐐 Marleen

  Dat vind ik een héél leerzame . Jaren geleden kregen wij een verzoek van het ministerie van Economische Zaken om mee te doen aan een enquête om deel te nemen ivm het bepalen van de index. Daar hebben we veel uit geleerd! het was een héél intensief werk want in de kolommen die we moesten invullen moesten we bvb. de herkomst van de kaas invullen vb; Zwitserland, England, België enzovoort per exact gewicht en de prijs en het kasticket er telkens bij. Die lijst heb ik nog en bij elke aankoop denk ik nu : kan het niet anders? Beleefde groeten,
  Marleen

 7. 🐐 René

  als je je simonly ook bij Telfort hebt, dan kun je een combi deal pakken! ik heb nu 5 euro korting gekozen, maar je kunt ook kiezen voor de verdubbelaar van minuten een mbs. bovendien kun je niet gebruikte minuten en mbs meenemen naar de volgende maand, tot maximaal 3 maanden. En nee, ik werk niet voor Telfort, ben gewoon een enthousiaste Nederlander, ik hou van besparen 😉

 8. 🐐 Karin1978

  Betaal je geen waterschapsbelastingen?

 9. 🐐 Billy

  Ja, zeker Karin. 🙂 Dit zit in het bedrag van de gemeentelijke belastingen. In Delft sturen ze de factuur hiervoor in één keer.

 10. 🐐 Johan

  Moeilijk voor me. Ik woon in België. Jullie internet is goedkoper, maar die hoge gemeentebelastingen hebben we niet echt. Belastingen op arbeid is in België ook wel hoog.

 11. 🐐 Marc

  Ik ga volgend jaar op mijzelf wonen.

  Hier reken ik mee :
  Hypotheek Lineair €600
  Gemeentelijke heffingen €80
  Verzekeringen €40
  Gas,water en elec. €80 ( 7 zonnepanelen)
  Abonnementen €150
  Boodschappen €250

  De zorgverzekering betaal ik van mijn 13e maand

  Daarnaast wil ik elke maand €200 extra opzij leggen om extra af te lossen
  €50 vakantie
  €50 voor onderhoud( bij een nieuw te bouw huis heb je de eerste jaren nog geen onderhoud, vandaar dat ik dit laag houd)
  Houd ik elke maand nog €200/300 over voor andere kosten.

  Heb geen auto.

 12. 🐐 Dave

  Hallo Billy,
  Ik mis je zorgkosten? Die zijn bij ons ook over de 100 p.p :S
  en ik nog kleine kinderen, als je ziet wat de peuterspeelzaal kost :S

 13. 🐐 Billy

  Hi Dave, bij punt 2 heb ik een opsomming gemaakt van mijn lopende verzekeringen, waaronder de zorgverzekering. 🙂

 14. 🐐 Rwin

  Dat is niet veel!

  Hier betalen we €2248 per maand. Dus €27.816 per jaar. 😮 Gelukkig kunne we dit aan omdat we samen €114.000 (bruto) verdienen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate