Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe word je rijk in 4 stappen (+ een bonusstap)

Met de vraag hoe word je rijk bedoel ik niet persé dat je je focust om miljoenen op de bank te hebben. Nee, met rijk worden bedoel ik dat je voldoende geld hebt om het leven te leiden dat jij graag wil. Deze 4 stappen gaan je helpen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Rijk worden gaat niet vanzelf

Het antwoord op de vraag Hoe word je rijk? staat alleen dichterbij dat je denkt. Bedenk dat rijk willen worden, en meer financiële vrijheid willen ervaren, enige vorm van aanpassing kan vereisen in hoe je nu met je financiën omgaat.

Financiële vrijheid willen we allemaal wel. Niet meer na hoeven denken of je wel genoeg geld hebt om iets te kunnen kopen. En of je wel alle boodschappen in huis kunt halen of spontaan een midweekje weg kunt boeken.

Maar dan: “Wanneer ben je rijk?” – Voor de één betekent dit als je 2000 euro op de bank hebt staan, voor een ander betekent rijk zijn eerder dat je minimaal drie miljoen op de bank hebt staan. Een groot verschil, maar zoals je als in onze populaire rubriek Open over geld kunt lezen – denkt iedereen hier anders over.

rijker worden tips

Hoe word je rijk is dus niet in één getal te vatten. Wel gaan we een poging doen. In dit artikel gaan we kijken hoever we komen.

Overigens zonder te vallen voor duistere scams of onbetrouwbaar piramidespel. Met gezond verstand, wat hulp om je financiële inzicht te verbeteren en soms een beetje geluk kom je al heel ver.

Rijk worden begint bij meer geld verdienen dan uitgeven – stap 1

De eerste stap om rijker te worden is door inzicht te krijgen in je financiële plaatje. Bekijk of en hoeveel geld je verdient ten opzichte wat je uitgeeft. Geef je meer geld uit dan verdient, dan is het eerst zaak om te zorgen dat dit stopt.

Begin hiermee:

Vervolgens neem je alle uitgaven onder de loep die je hebt ingevuld in het gratis Excel bestand. Van je mobiele provider, energie-aanbieder tot incidentele uitgaven. Ga aan de slag met de bespaar checklist en reken uit hoeveel geld je kunt besparen op de vaste uitgaven. Vast en zeker meer dan je denkt. 👌

Geld besparen

Kijk naar alle andere uitgaven van de afgelopen periode en kijk of je hier op kunt (en wilt besparen). Het hoeven echt geen giga hoge bedragen te zijn, maar alle kleine beetjes bij elkaar opgeteld kunnen maandelijks behoorlijk veel geld besparen.

Hoe ziet de verhouding inkomsten en uitgaven er nu uit als je deze besparingen hebt doorgevoerd? Hoeveel geld houd je inmiddels meer over?

Meer geld verdienen

Na besparen komt verdienen. Er zijn talloze manieren om te bekijken of je meer geld kunt verdienen. Een paar voorbeelden:

 • Vraag naar de mogelijkheden om een salarisverhoging te krijgen bij je huidige werkgever.
 • Kun je een andere functie uitvoeren binnen het bedrijf waar je nu werkt?
 • Ga op zoek naar een andere baan waar je meer geld verdient.
 • Geld verdienen met een blog. Wil je ook een blog beginnen? Lees dan dit artikel om aan de slag te gaan.
 • Neem een bijbaantje om je spaarrekening te spekken. Denk aan het bezorgen van maaltijden of een medewerker van een call center (vanuit huis).

Bedenk wat je wilt doen om meer geld in het laatje te brengen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.💪

Spaarbuffer opbouwen – stap 2

In de eerste stap zijn we begonnen met het creëren van een financieel overzicht. Wat de verdeling is van jouw inkomsten en uitgaven. Ook hebben we gekeken naar de mogelijkheden om meer geld te verdienen en minder geld uit te geven.

Nu is het tijd om aan je spaarbuffer te werken. Hoe kun je een spaarbuffer opbouwen? Kort gezegd – door van je geld af te blijven. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar met onderstaande handvatten gaat dat je lukken. Het is de tweede stap om uiteindelijk te rijker te worden.

Drie handvatten om je spaarbuffer op te bouwen:

 • Stort na het ontvangen van je salaris/uitkering direct een zo groot mogelijk bedrag naar de spaarrekening. Nu je dit bedrag hebt overgemaakt kun je beter inschatten hoeveel geld je kunt missen per maand. Dit gaat er voor zorgen dat je maandelijks meer geld spaart.
 • Zet automatisch sparen aan bij je bank. Laat iedere maand standaard een paar bedragen doorsturen naar je spaarrekening. Zo spaar je automatisch, zonder er over na te hoeven denken.
 • Geef jezelf een helder spaardoel. In het geval je gewoon rijker wilt worden kun je jezelf natuurlijk een doel stellen als “ik wil aan het eind van het jaar 6000 euro op mijn spaarrekening hebben staan”. Reken uit hoeveel geld je maandelijks op je spaarrekening moet zetten om dit doel te bereiken.

Openstaande schuld afbetalen –  stap 3

Je financiële plaatje is helder en je bent goed op dreef met sparen. Nu is het tijd om je schulden aan te pakken, want zonder schulden gaat het je sneller lukken om rijk te worden.

In stap 3 gaan we dan ook kijken naar alle schulden die je hebt. Onder schulden verstaan we leningen, openstaande hypotheek, studieschuld en kredieten. Begin met het aflossen van de schuld met de hoogste rente. Is deze schuld afbetaald, ga dan door met de volgende schuld.

Ik weet het – het is geen pretje om je geld uit te geven aan rente en schulden, maar wel noodzakelijk als je uiteindelijk als doel hebt om financieel gezond te zijn.

Zelf heb ik op dit moment een hypotheekschuld en dit zorgt toch voor de nodige druk. In ons vorige huis was het gelukt om op mijn dertigste de hypotheek volledig af te lossen en hebben we jarenlang geen hypotheeklasten gehad. Over het extra aflossen op de hypotheek heb ik al vaker geschreven.

Het hebben van een hypotheekschuld was wel weer even wennen sinds we zijn verhuisd naar ons huidige huis. Echter ook bij dit huis hebben we als doel om de hypotheek, als ons spaarpotje weer is aangevuld door de dure verbouwing, beetje bij beetje af te lossen.

Begin dus met het aflossen van je schulden. Naast een fijn en comfortabel gevoel zorgt het uiteindelijk ook gewoon voor lagere maandlasten. En die lagere maandlasten zorgen er voor dat je geld overhoudt voor leukere dingen, dan het betalen van rente en aflossing.

Verken het beginnen met beleggen – stap 4

Heb je inmiddels wat meer ruimte in je financiën (in de zin dat je wat geld overhoudt), dan kun je kijken om een deel van je geld te beleggen in hoop rendement te maken, zodat dit geld meer waard wordt.

Houd als je begint met beleggen rekening met het rendement versus het risico. Ben je bereid om een hoger risico te nemen, dan ontvang je op het belegde geld in een positief scenario hier meer rendement op. Ben je wat voorzichtiger, dan gaat dit ook gepaard met een minder hoog rendement. Kijk dus goed wat jouw voorkeur heeft.

Hoe begin je dan met beleggen? In mijn artikel beginnen met beleggen laat ik je zien welke manieren er zijn om geld te beleggen. De meest bekende vorm van beleggen is door een deel van je geld te beleggen in aandelen.

Ook als je, net als ik, niet zo van de risico’s bent, kun je als belegger een prima rendement behalen. Je vermogen groeit weliswaar langzaam, maar het kan je meer geld opleveren dan wanneer je er niets mee doet.

Overweeg je om een deel van je geld te beleggen, bedenk dan dat dit de nodige risico’s met zich mee kan brengen. Zelf beleg ik automatisch in ETF’s via DEGIRO. Voor mij een prima manier om onderhoudsvrij een deel van mijn geld dat ik kan missen te beleggen


Bonusstap – Financieel onafhankelijk worden

Nu je alle bovenstaande stappen hebt doorlezen, geef ik graag nog een extra stap om rijker te worden – financieel onafhankelijk worden (en vervroegd met pensioen gaan). Ook wel FIRE genoemd geeft een nieuwe kijk op vervroegd met pensioen gaan.

Wat houdt financieel onafhankelijk worden kort gezegd in? Het niet meer hoeven werken voor geld,  maar het geld voor jou laten werken. Hoe werkt FIRE dan?

 • Je geeft een groot deel van je inkomen niet uit.
 • Dit niet uitgegeven geld investeer je in een spaarrekening, beleggingen, een bedrijf, het aflossen van je hypotheek, etc.
 • Je kunt jezelf financieel onafhankelijk noemen als je inkomsten uit je investeringen even groot of groter zijn dan je uitgaven.
 • Je kunt op een bepaald moment, als je financieel onafhankelijk bent, eventueel besluiten om een baan die je hebt op te zeggen. Je hoeft niet te stoppen met werken als je financieel onafhankelijk bent, maar je hebt de vrije keuze om zelf te doen wat jij wilt.

Deze bonusstap is niet voor iedereen weggelegd, maar het betekent ook niet persé dat je nu veel geld moet verdienen. Wij zijn al een aantal jaar bezig met het idee van FIRE en in een artikel op soChicken over financieel onafhankelijk worden geeft Jelle uitgebreid aan wat alle mogelijkheden zijn om financieel onafhankelijk te worden.


Door aan de slag te gaan met bovenstaande stappen zul je merken dat je uiteindelijk steeds rijker kunt worden. Al is het maar omdat je nu andere keuzes gaat maken dan je eerder deed (zoals meer geld overhouden en minder uitgeven).

Ben jij ook bezig met de vraag hoe word je rijk? En heb je hier vragen, suggesties of ideeën over? Laat het me dan zeker weten in een reactie hieronder! ⬇

Meer tips om om je financieel vrij te voelen

financiële vrijheid vergroten

Wil je meer tips om slimmer met je geld om te gaan en je financiële vrijheid vergroten? Ga dan in het Broednest aan de slag met het interactieve stappenplan om je financiële vrijheid te vergroten. Je ontvangt boordevol tools en tips om beneden je stand te leven. 👌

Ontdek hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit en financiële vrijheid verhoogt.

Gratis uitproberen..

 

Disclaimer: Ik ben geen beleggings- financieel expert. Ik vind het gewoon leuk om mijn ervaring, informatie en kennis te delen in deze artikelen. Dit alles in de hoop dat jij het als lezer nuttig en interessant vindt. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee – je kunt je inleg (deels) verliezen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate