Heerlijke vegan tofu burger (+ video)

Billy van der GaagEen lekkere vegaburger maken is niet moeilijk - dat merk je wel als je deze tofu burger gaat maken. De burger op basis van tofu is heerlijk sappig van binnen en krokant van buiten. Bekijk het recept + mijn video om deze vegan burger zelf te maken.

Nóg een lekker tofu recept

Het moet niet gekker worden. Waar ik tot een paar jaar geleden echt niets van tofu moest hebben, kan ik de smaak en textuur steeds meer waarderen. Wie had dat gedacht? Hoewel tofu nog niet altijd bovenaan mijn boodschappenlijstje staat, experimenteer ik de laatste tijd wel vaker met het maken van verschillende tofu recepten.

Dit keer maakte ik een recept voor een lekkere en makkelijk te maken vegaburger op basis van tofu. Ik maakte er ook gezellig een video van, want dat was al weer veel te lang geleden. 🍔😉

Hieronder kun je de video bekijken die ik heb gemaakt over het bereiden van deze tofu burger. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan zeker op mijn YouTube kanaal.

Wat heb je nodig voor 3-4 tofu burgers?

Om de burgers te maken:

  • 1/2 pak tofu – goed uit laten lekken
  • 1 rode ui – fijngehakt
  • 3 lente-ui – in dunne ringen
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 4 eetlepels bloem
  • snufje versgemalen peper
  • olijfolie om de vegaburgers in te bakken

Voor de broodjes:

  • 3-4 (ham)burgerbroodjes – hard of zacht
  • avocado – in dunne reepjes
  • 1 tomaat – in dunne plakjes
  • 1 rode ui – in ringen
  • Handjevol sla

Vegan saus voor bij de burger:

  • 5 eetlepels (vegan) mayonnaise 
  • 1 eetlepel Sriracha saus (of andere pittige saus)
  • 2 eetlepels mosterd

Bereidingswijze van de vegaburgers

  1. Het beste resultaat om deze tofu burgers lekker en knapperig te maken is door ze goed uit te laten lekken. Wikkel de tofu in een doek en zet er iets zwaars op, zodat het vocht in de doek kan trekken.
  2. Is de tofu goed uitgelekt? Verkruimel de tofu boven een grote kom.
  3. Voeg de gesneden ui, lente-ui, bloem, sojasaus, peper en knoflookpoeder toe en meng het geheel goed door elkaar.
  4. Maak vervolgens van het mengsel 3 tot 4 burger patties – je wilt hier waarschijnlijk net als ik je handen voor gebruiken.
  5. Bak de tofu burgers aan beide kanten in een koekenpan met wat olijfolie goudbruin, in zo’n 5 minuten.
  6. Voor het maken van de saus: meng de ingrediënten met een lepel door elkaar.
  7. Leg de tofu burger op een opengesneden broodje en beleg de burger met de gesneden groente, sla en een flinke klodder saus.

vegan burger recept

vegan burger recept - tofu burger

Deze tofu burger bezorgt mij het ultieme comfort food gevoel. Krokant van buiten, ‘sappig’ van binnen en ideaal om te eten als je trek hebt in een gezondere, vette hap.

Een tijd geleden maakte ik ook al deze heerlijke vegaburger met kikkererwten en wortel. Bekijk zeker eens het recept en de video die ik hiervan maakte. 🙂

Ik ben heel benieuwd of je deze burger ook eens gaat maken. Laat zeker een reactie hieronder achter – of natuurlijk onderaan mijn nieuwste video. Dat zou ik onwijs leuk vinden!

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Jan

    Lekker Billy dit ziet er goed uit en ga het ook eens proberen.

  2. 🐐 Marjan

    Hoi Billy, weer hartelijk bedankt. de sh…saus die je noemde , ken ik niet, maar hier in Finland koop je mierikswortelsaus in een tube. In Nederland kocht ik iets in een potje maar dat vond ik lang zo lekker niet. Hoe dan ook, mierikswortel is ook iets waarmee je mayonaise lekker pittig kunt maken en het ‘kleurt’ goed bij mosterd. Het laten uitlekken van de tofu is een aardig idee. Ik geloof dat ik de ui die er in gaat even in een beetje zout zou marineren…misschien is de soyasaus hiervoor ook een idee. Niet te lang; het moet nog bite houden, maar toch iets zachter: beter te verteren voor degenen met een wat gevoeliger maag. Er zit immers ook al rauwe ui óp de burger.
    Als ik gebakken tofu maak, marineer ik die (lang) in soyasaus, oestersaus, kurkuma, beetje agavesiroop, knoflook, gember enz. zodat de ‘laffe’ smaak flink tegemoet gekomen wordt. Even in een zeef uit laten lekken en dan snel bakken in hete olie…ook lekker. Bij rijst en groente bijvoorbeeld. Waarom knoflookpoeder? ik zou , met de microplane, de knoflook even raspen…lekker!
    Groeten weer,
    Marjan

  3. 🐐 Liesbeth

    Lekker! Ga ik uitproberen…

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate