Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Heerlijke vegan tofu burger (+ video)

Een lekkere vegaburger maken is niet moeilijk - dat merk je wel als je deze tofu burger gaat maken. De burger op basis van tofu is heerlijk sappig van binnen en krokant van buiten. Bekijk het recept + mijn video om deze vegan burger zelf te maken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Nóg een lekker tofu recept

Het moet niet gekker worden. Waar ik tot een paar jaar geleden echt niets van tofu moest hebben, kan ik de smaak en textuur steeds meer waarderen. Wie had dat gedacht? Hoewel tofu nog niet altijd bovenaan mijn boodschappenlijstje staat, experimenteer ik de laatste tijd wel vaker met het maken van verschillende tofu recepten.

Dit keer maakte ik een recept voor een lekkere en makkelijk te maken vegaburger op basis van tofu. Ik maakte er ook gezellig een video van, want dat was al weer veel te lang geleden. 🍔😉

Hieronder kun je de video bekijken die ik heb gemaakt over het bereiden van deze tofuburger. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan zeker op mijn YouTube kanaal.

Wat heb je nodig voor 3-4 tofu burgers?

Om de burgers te maken:

 • 1/2 pak tofu – goed uit laten lekken
 • 1 rode ui – fijngehakt
 • 3 lente-ui – in dunne ringen
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 2 eetlepels knoflookpoeder
 • 4 eetlepels bloem
 • snufje versgemalen peper
 • olijfolie om de vegaburgers in te bakken

Voor de broodjes:

 • 3-4 (ham)burgerbroodjes – hard of zacht
 • avocado – in dunne reepjes
 • 1 tomaat – in dunne plakjes
 • 1 rode ui – in ringen
 • Handjevol sla

Vegan saus voor bij de burger:

 • 5 eetlepels (vegan) mayonnaise 
 • 1 eetlepel Sriracha saus (of andere pittige saus)
 • 2 eetlepels mosterd

Bereidingswijze van de vegaburgers

 1. Het beste resultaat om deze tofu burgers lekker en knapperig te maken is door ze goed uit te laten lekken. Wikkel de tofu in een doek en zet er iets zwaars op, zodat het vocht in de doek kan trekken.
 2. Is de tofu goed uitgelekt? Verkruimel de tofu boven een grote kom.
 3. Voeg de gesneden ui, lente-ui, bloem, sojasaus, peper en knoflookpoeder toe en meng het geheel goed door elkaar.
 4. Maak vervolgens van het mengsel 3 tot 4 burger patties – je wilt hier waarschijnlijk net als ik je handen voor gebruiken.
 5. Bak de tofu burgers aan beide kanten in een koekenpan met wat olijfolie goudbruin, in zo’n 5 minuten.
 6. Voor het maken van de saus: meng de ingrediënten met een lepel door elkaar.
 7. Leg de tofu burger op een opengesneden broodje en beleg de burger met de gesneden groente, sla en een flinke klodder saus.

vegan burger recept

vegan burger recept - tofu burger

Deze tofu burger bezorgt mij het ultieme comfort food gevoel. Krokant van buiten, ‘sappig’ van binnen en ideaal om te eten als je trek hebt in een gezondere, vette hap.

Een tijd geleden maakte ik ook al deze heerlijke vegaburger met kikkererwten en wortel. Bekijk zeker eens het recept en de video die ik hiervan maakte. 🙂

Ik ben heel benieuwd of je deze burger ook eens gaat maken. Laat zeker een reactie hieronder achter – of natuurlijk onderaan mijn nieuwste video. Dat zou ik onwijs leuk vinden!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

14 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Jan

  Lekker Billy dit ziet er goed uit en ga het ook eens proberen.

 2. 🐐 Marjan

  Hoi Billy, weer hartelijk bedankt. de sh…saus die je noemde , ken ik niet, maar hier in Finland koop je mierikswortelsaus in een tube. In Nederland kocht ik iets in een potje maar dat vond ik lang zo lekker niet. Hoe dan ook, mierikswortel is ook iets waarmee je mayonaise lekker pittig kunt maken en het ‘kleurt’ goed bij mosterd. Het laten uitlekken van de tofu is een aardig idee. Ik geloof dat ik de ui die er in gaat even in een beetje zout zou marineren…misschien is de soyasaus hiervoor ook een idee. Niet te lang; het moet nog bite houden, maar toch iets zachter: beter te verteren voor degenen met een wat gevoeliger maag. Er zit immers ook al rauwe ui óp de burger.
  Als ik gebakken tofu maak, marineer ik die (lang) in soyasaus, oestersaus, kurkuma, beetje agavesiroop, knoflook, gember enz. zodat de ‘laffe’ smaak flink tegemoet gekomen wordt. Even in een zeef uit laten lekken en dan snel bakken in hete olie…ook lekker. Bij rijst en groente bijvoorbeeld. Waarom knoflookpoeder? ik zou , met de microplane, de knoflook even raspen…lekker!
  Groeten weer,
  Marjan

 3. 🐐 Liesbeth

  Lekker! Ga ik uitproberen…

 4. 🐐 rosanne

  Heb het uitgeprobeerd, het was superlekker! Op de een of andere manier krijg ik de textuur alleen nooit goed als ik burgers maak, of falafel. Het blijft nooit een stevig burgertje. Heb je hier nog tips voor? Ik zag bij je doperwtenburgers (die ik vandaag ga proberen) dat je ze even in de koelkast/ vriezer doet. Is dat daarvoor bedoeld?

 5. 🐐 Rosa Zantingh

  Ga de burgers straks maken, ik heb al vaker burgers van je gemaakt.
  Super lekker en ik wordt er blij van!
  Geen plastic en afval 😊

 6. 🐐 Joyce

  Heel erg bedankt voor je goede idee, de burger is erg lekker alleen valt uit elkaar als ik t maak. Nu heb ik kokos meel gebruikt omdat ik geen tarwe eet en een eitje er aan toegevoegd zodat die niet uit elkaar valt en voor mij is die nu top!
  Ik ga zeker je andere burgers ook proberen.

  Joyce

 7. 🐐 Joke

  Wat een heerlijk recept! Ik ga hem zeker maken, want ik ben gek op een vegan hamburger.
  Tofu is inderdaad flauw van smaak, maar hoe meer je er mee gaat experimenteren met allerlei kruiden en knoflook wordt ze best lekker.
  En zo mooi dat je al deze heerlijke gerechten nu ook kan gaan klaarmaken voor jullie zoon.
  Proficiat nog !!

  Joke.

 8. 🐐 hasse

  Hallo ik vroeg me af hoeveel gram tofu, u gebruikt er staat 1/2 pak maar er zijn pakken van 200 of pakken van 300 gram hoeveel gebruikt u?

 9. 🐐 Jannine

  Ik ontdek nog maar net je site en ga van alles proberen. Toch reageer ik al omdat ik je verhaal over tofu zo herken.
  Inmiddels eten we al weer zo’n 10 jaar wekelijks tofu…maar daar heb ik wel veel voor moeten experimenteren.
  Dus doe ik je een idee aan de hand en vanuit die basis creëer je vast weer talloze eigen recepten.:
  Vries stevige tofu eerst in. Na ontdooien, schoonspoelen met kraanwater en voorzichtig wat overtollig water eruit persen tussen vlakke handen. Snijdt Tofu nu in dobbelsteentjes.
  Meng in mengkom een flinke scheut Ketjap Asin/Zoute Soya saus en ,ook niet te zuinig, een scheut Balsamico azijn. Meng met geperste knoflook, witte peper en nootmuskaat.
  Roer hierin de tofu goed om en pers met een vuist of onderzijde van een kopje stevig op de tofu en laat weer los een aantal maal (de ontdooide tofu heeft een andere structuur en werkt een beetje als een spons, zo krijg je de marinade dus goed IN de tofu)
  Roer er nu een klein scheutje olie doorheen en stort het boeltje, incluis overtollige marinade op een bakblik bekleed met bak papier. Spreid de tofu in één laag en zet in een voorverwarmde oven op 200 graden voor een minuut of 20.
  Vlak voor gebruik nog even opbakken in een koekenpan voor gebruik in een stamppot of in erwtensoep als spekjes (gerookte paprika poeder in marinade), in een wrap met taco saus en sla of als broodje tofu shoarma (voeg shoarma kruiden aan marinade toe). Het is ook zalig koud op brood, in de salade of met satésaus als tofu saté enz. enz.

 10. 🐐 Renske

  Hoi Billy, bedankt voor je vegaburgerrecepten! Deze met tofu maak ik het vaakst, echt een lekkere burger! Ik maak er vaak zelf frieten bij van gewone of zoete aardappel. 🙂

 11. 🐐 Linda

  Compliment, Billy! Heb ze voor vanavond gemaakt, met een 375 grams verpakking tofu van AH en er 6 burgers van ongeveer 80 gram van gevormd. Gebakken in de Airfryer op 200 graden, 15 minuten, dus helemaal geen olie nodig. Ze waren heerlijk bruin gebakken en smaakten zalig! Echt een van de betere vegan burgers tot nu toe. Dank voor je recept!

 12. 🐐 Billy

  Wat leuk dat je dit deelt Linda, superfijn dat de tofuburgers in de smaak zijn gevallen!

 13. 🐐 Jorien

  Wat een heerlijke burgers. Hier in huis beweerde er iemand dat ze nooit maar dan ook nooit tofu zou gaan eten. Leuk dat ik vegan eet, ze eet prima af en toe mee, maar tofu was een grens. Drie keer raden wie de overgebleven burger opat….Een groot succes dus. Dank je wel!

 14. 🐐 Muryel

  Dit is 1 van de favoriete recepten van mjjn kinderen. Ik vorm vegetarische burgers altijd op een siliconen bakmat en bak ze af in de oven. Zo vallen ze nooit uit elkaar en heb je bijna geen vet nodig.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate