Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Waarom ik vegetarisch ben gaan eten

Vegetarisch eten houdt in dat je geen vlees en vis meer eet. Logisch, dat wist je natuurlijk al. Vandaag vertel ik je waarom ik vegetarisch ben gaan eten.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Al jaren geen vis en vlees meer in huis

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: tot een paar jaar geleden at ik in de horeca regelmatig nog een stukje vlees. Niet heel vaak, maar af en toe. Het bleef dan meestal bij een plakje bacon die geserveerd werd bij een geitenkaas salade.

Al jaren geleden – ik denk zo’n 9 jaar – koop ik zelf geen vis en vlees meer. En de laatste twee jaar haal ik ook steeds minder zuivel in huis. En heel af en toe denk ik: “ach, wat kan een blokje kaas kwaad.”

Op het moment vind ik het prima hoe het nu gaat en ik kan me voorstellen dat ik binnenkort hier ook mee stop.

Maar waarom eet ik vegetarisch?

Tja. Goeie vraag. Ik houd niet zo van een stempel drukken op iemand en dus zal ik niet zo snel zeggen dat ik vegetariër ben. Ik eet in deze fase van mijn leven gewoon geen vlees en vis. En dat komt eigenlijk allemaal door India.

Maar wat heeft India hier mee te maken?

Veel. Sinds we dit jaar drie maanden in India zijn geweest, had ik me voorgenomen om helemaal geen vlees te eten. Dat is gelukt. En eerlijk gezegd was dat in een land als India niet erg moeilijk – ruim 80% van de bevolking is Hindoeïstisch. De Indiërs eten dus uit geloofsovertuiging geen vlees en vis. Het barst van de vegetarische restaurants in India.

En dus dacht ik: Als het in India lukt, dan kan ik dat vast ook als ik terugben in Nederland.

Nog meer redenen waarom ik overgestapt ben naar een vegetarisch eetpatroon:

  • Vanwege gezondheidsredenen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het eten van vis en vlees helemaal niet zo gezond voor ons is.
  • Het dierenleed gaat me erg aan het hart. Dus vind ik het fijn om te weten dat een vegetariër 727 dieren in zijn hele leven kan redden.
  • Sinds ik vegetarisch ben gaan eten, is het maken van een keuze in een restaurant veel makkelijker geworden. Bekijk de gemiddelde menukaart in een restaurant eens. Dit bevat meestal een stuk of twee vegetarische hoofdgerechten. Geen keuzestress meer – alleen de dessertkaart is nu nog een uitdaging. 😉
  • Je wordt creatiever in de keuken. Vroeger at ik bij mijn ouders altijd een Hollandse prak – (door)gekookte groente, aardappelen en een stukje vlees. Overgoten met jus. Dag in, dag uit. Sinds ik vegetarisch ben gaan eten ben ik veel meer gaan experimenteren met voeding.

En hoe voel ik me?

Ik vind het lastig om aan te geven of ik meer energie heb gekregen nu ik geen vlees en vis meer eet. Ik eet zoals gezegd al ruim zeven jaar thuis geen vlees meer – dus echte energiepieken en -dalen kan ik niet echt meer vergelijken.

Wat wel is, is dat je best wel een aantal belangrijke voedingsstoffen mist als je abrupt stopt met het eten van vlees en vis, maar veel groenten kunnen deze ontbrekende voedingsstoffen prima aanvullen.

Een aantal belangrijke op een rij:

  • IJzer – haal ik voornamelijk uit brood, granen, groente en peulvruchten
  • Vitamine B – zit o.a. in brood, graanproducten, kaas en peulvruchten
  • Eiwitten – haal ik uit dezelfde producten als hierboven beschreven

Toch slot slik ik één tot twee keer per week een vitamine B12 tablet, aangezien B12 vitaminen alleen voorkomt in dierlijke producten en we thuis weinig zuivel en eieren eten. Dit laatste heeft er mee te maken dat mijn huid erg gevoelig is voor zuivel (kaas, melk, boter).

Eet jij ook vegetarisch? Of vind je het lastig om om te schakelen naar een meer plantaardig eetpatroon? Ik ben heel benieuwd naar je reactie!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

16 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Janine

    Ik ben zelf geen vegerariër, maar probeer nu wat vaker een vleesvrije maaltijd op tafel te zetten. Dan is het toch even zoeken heblazen naar een goed recept, want de standaard AVG zonder V is wat saai 🙂

    Laatst zelf via een recept tagliatelle gemaakt met kastanjechampignons, selderij en walnoot, echt lekker!
    (Bij deze even het recept natuurlijk. Is wel in het Duits https://www.zdf.de/verbraucher/volle-kanne/tagliatelle-mit-gemuese-wallnuessen-100.html )

  2. 🐐 Billy

    Hoi Janine, leuk dat je een reactie hebt achtergelaten. Heb je al iets lekkers tussen alle recepten zien staan? 🙂 De link naar het recept op de Duitse website ziet er inderdaad erg lekker uit. Ga ik binnenkort eens uitproberen. 🙂

  3. 🐐 Janine

    De stroganoff ziet er in ieder geval lekker uit, dus die wil ik sowieso gaan proberen 🙂 En ik heb er nog meer gezien, dus dat wordt experimenteren! Ben benieuwd wat er verder nog allemaal bijkomt. 🙂

  4. 🐐 Yent

    Ik ben een hardcore vegetariër en het voelt zo goed! Dieren zijn wezens met elk een eigen en uniek karakter, die net zo graag willen leven als jij en ik, die wil je toch niet eten? Dankje voor je fijne recepten 🙂

  5. 🐐 Fredy

    Hoi Billy,
    Ik ben me steeds meer aan het orieteren op vega maaltijden, wat ik alleen heel raar vind is dat er zo veel vleesvervangende producten verkocht worden, vegaburgers, vega gehakt, vega kip. Ik vind dat mezelf voor de gek houden en, ik vind die producten er niet uitzien. Ik zoek dus met name naar vegarecepten die niet met vleesvervangende producten werken.
    De recepten die ik tot nog toe heb gemaakt ( de makkelijke maaltijd voornamrlijk) zijn erg smaakvol en lekker. Wel zoek ik dus naar complete maaltijdrecepten, omdat ik nog te veel beginnend ben en mijn weg hierin nog moet vinden. Het is zeker niet zo dat ik dus aardappels en groente eet en het vlees/vis weglaat. Dan is de maaltijd voor mij niet compleet, dit zit tussen mijn oren, dat weet ik.
    Ik ben dus heel erg zoekende.
    Groetjes, Fredy

  6. 🐐 Billy

    Hoi Fredy, bedankt voor je reactie. Ik vind het zelf juist fijn dat er steeds meer vleesvervangers op de markt komen. Het laat zien dat mensen bewust kiezen voor de vegetarische variant en niet meer het echte vlees. Ik gebruik vleesvervangers zelf niet zo vaak, maar op sommige dagen ben ik erg blij dat ik in de supermarkt bijvoorbeeld een kant-en-klare vegaburger kan pakken en deze niet altijd zelf hoef te maken. 😉

    Leuk om te lezen dat je je aan het oriënteren bent om vegetarisch te gaan eten. Op mijn website vind je inmiddels veel recepten, meestal makkelijk en soms iets uitgebreider (meestal zonder vleesvervangers) en anders staat het internet vol met andere leuke vega food blogs:
    https://leukegeit.nl/onderwerp/eten

  7. 🐐 Judith

    Hoi Billy,
    Waarom eet je eigenlijk geen (of weinig) eieren?

  8. 🐐 Kitana

    Hoi Billy, ik eet geen vlees meer sinds mijn 14e, ik eet sinds een paar jaar wel weer vis ( we aten vroeger amper vis, ik heb mijn vriend me laten verleiden om het te proberen.. Ik vind vis erg lekker, het is een fijne aanvulling, we eten het 1x per week). Bepaalde gerechten zoals chili eet ik zonder vleesvervanger, nasi en bami eet ik met ei. De vleesvervangers worden steeds beter, ik kies voornamelijk bonenburgers met de minste vreemde toevoegingen. Hier kan nog zeker in verbeterd worden, maar ik ben wel blij dat ze er zijn. Ik gebruik al jaren geen vitamine B12 pillen meer, ook omdat ik wel vis eet lijkt me dat niet nodig.
    PS. Ik volg soChicken al een tijdje, leuk om te zien wie Billy is 😉

  9. 🐐 Esther

    Veganisme is voor mij het morele nulpunt uit het oogpunt van dieren welzijn.
    Ik eet dus niets wat een moeder heeft gehad en ook geen zuivelproducten.

  10. 🐐 Laura

    Ik zou willen dat ik het kon. Vegatarisch. Heb het wel eens geprobeerd maar na 2 dagen wist ik al niet meer wat ik op mn brood moest doen. Hummus vind ik niet lekker. En appelstroop ed zitten veel suikers…

  11. 🐐 Marga

    Hoi Billy, ik probeer zoveel mogelijk veganistisch te eten, maar eet nog wel eens in een restaurant of laatst thuis met Kerst vlees. Het gekke is dat je dat meteen merkt (vieze smaak in je mond de dag erna). Geen vlees, vis, eieren of zuivel zorgt voor een uitdaging. Maar als je goed zoekt is het er wel allemaal (zelfs zuivelvrije kaas) dus je mist eigenlijk niets….je moet wel van bonen houden (heerlijke hummus) maar als je doorzet, voel je je met de week gezonder worden. Geen dierenleed, geen hormonen/medicijnen die je ongemerkt binnen krijgt. Ik denk dat het ongeveer 2 jaar duurt om echt definitief om te schakelen. Maar daarna weet en wil je niet anders meer!

  12. 🐐 Marina

    Ik wil graag vegetarisch gaan eten maar de rest van de familie niet dus vind het erg lastig hoe zou jij dat doen?

  13. 🐐 Billy

    Dat lijkt me inderdaad een uitdaging. Ik denk op zich dat het geen probleem hoeft te zijn als jij de enige bent in het gezin die vegetarisch wilt gaan eten. Als je van de Hollandse pot houdt, dan kun je in eerste instantie jouw stukje vlees vervangen voor een vleesvervanger (eventueel in dezelfde pan bakken – doet mijn moeder als ik bij haar ga eten). Je kunt dubbele porties koken voor jezelf, dan hoef je in ieder geval niet iedere dag te koken. Je kunt kip in de nasi vervangen voor de vegetarische variant (niemand die het proeft), gerechten maken zonder het vlees te missen (zoals een bonenburger, pizza met champignons, taco’s, etc.

    Ik weet natuurlijk niet of jij degene bent die kookt in huis, anders heb jij natuurlijk de touwtjes in handen. 😉 Misschien kun je inspiratie halen uit één van de recepten die gemaakt heb: https://leukegeit.nl/onderwerp/eten/

    Hopelijk heb ik je een beetje kunnen inspireren Marina. 🙂

  14. 🐐 Esther

    Ik ben blij dat ik altijd partners in mijn leven had die nooit moeilijk deden over dat ik vegetarisch at. Voordeel was dat ik erg lekker vegetarisch kook, dus ze misten niets. Als ze er zelf zin in hadden, kookten ze zelf een stukje vlees er bij. Of ze gingen ergens iets halen.

  15. 🐐 Jacqueline

    Dag Billy,
    Ik ben een paar weken voor de corrona crisis begonnen met vegetarisch te eten aan de hand van een film(documentaire) “What the Health”het is NIET om aan te zien wat er met de dieren gebeurt ik wist dit al wel heel lang maar als je dan een documentaire ziet zoals boven dat heeft mij doen besluiten om vegetarier te worden.Mijn man doet gedeeltelijk toch goed mee moet ik zeggen,en inderdaad zoals ij zegt dat je geen ruikende adem s anderendaags meer hebt is mij ook het eerste opgevallen.Misschien zal ik ook nog wel eens een stukje vlees of vis eten dit eerste jaar maar dan ga ik mij er helemaal niet schuldig bij voelen.Je mag en kan het niet te extreem doen want anders hou je het niet vol.Ik ga in alle geval mijn best doet en ben goed bezig.Bedankt voor de goede recepten!Jacqueline

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate