Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Beginnen met vegetarisch eten – maar de rest wil niet meedoen

Wil je graag vegetarisch eten, plantaardig eten of minder vlees eten, maar vind je het moeilijk toe te passen in je leven? Ik heb een aantal handige tips voor je verzameld, zodat jij met een gerust hart vlees aan de kant kunt zetten en misschien zelfs je familieleden wel kunt inspireren hetzelfde te doen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Waarom wil je vegetarisch eten?

Een tijd geleden schreef ik dit artikel waarin ik uitleg waarom ik vegetarisch ben gaan eten. Op het artikel kwamen veel reacties binnen van mensen die zelf ook vegetarisch zijn gaan eten. Ook kreeg ik reacties van bezoekers die dit ook graag willen, maar het lastig vinden om het in hun eigen situatie toe te passen. Simpelweg omdat de rest van het gezin graag nog een stukje vlees eet.

Zelf koop ik al jarenlang geen vis en vlees meer in de supermarkt (en tegenwoordig ook zo goed als geen zuivel en eieren meer), met als voornaamste reden dat er in mijn ogen onnodig dieren worden vermoord voor ons eten (heb je de documentaire Cowspiracy al gezien?). Dat vond ik geen fijn idee en dus stopte ik abrupt met het kopen van vlees.

Toch at ik tot 2 jaar geleden af en toe nog een stukje vlees in de horeca, bij vrienden thuis of bij familie – om anderen er niet mee te belasten. Alhoewel het thuis niet meer bij me op kwam om vlees of vis te eten, deed ik dit dus af en toe nog wel eens buitenshuis.

Nu ook buiten de deur niet meer

Totdat ik een paar jaar geleden drie maanden door India heb gereisd en 80% van de bevolking geen vlees eet. Easypeasy – dus vanaf dat moment ben ik volledig gestopt met het eten van vis en vlees. En niet alleen thuis, maar ook in de horeca, bij vrienden thuis en bij familie.

De meeste vrienden eten al vegetarisch, plantaardig of in ieder geval meerdere keren per week vegetarisch. Een vegetarisch maaltje op tafel zetten was geen voor hen dus geen enkele moeite. De horeca uiteraard ook niet. Er zijn altijd wel één of meerdere vegetarische opties op de menukaart te vinden.

Alleen bij familie mee blijven eten was net iets meer een obstakel. Toen ik mijn moeder vertelde dat we ook buiten de deur geen vlees meer wilde eten was het voor haar toch wel even wennen. De bekende vragen kwam naar boven: “Wat kunnen jullie dan nog eten?” en “Hoe kan ik voor jullie vegetarisch koken?”.

En dus heb ik een lijst met tips verzameld als je vegetarisch wilt gaan eten, maar het moeilijk vindt als jij de enige in het gezin bent. Meestal zonder een extra pan op het vuur te hoeven zetten en zonder jezelf of anderen weg te cijferen.

Daar gaan we. 🙂

Tips om vegetarisch te gaan eten, als jij de enige bent

 • Mijn moeder bakt onze vegaburger (meestal) in dezelfde pan als waar zij haar stukje vlees in bakt. Dat is voor mij geen probleem. Zij hoeft alleen twee vegaburgers in huis te halen en voor de rest kan ze gewoon haar prakkie koken. En laatst had ze zelfs een vegetarische pasta voor iedereen gemaakt, superlief. 💛
 • Kook op een dag een extra portie vegetarische soep, verdeel de soep over meerdere bakken en vries de soep in. Zo kun je de komende tijd geregeld die lekkere soep uit de vriezer toveren. Nog een voordeel: soep wordt de dag na het maken nóg lekkerder.
 • Ik hoor veel mensen zeggen dat als ze champignons in een gerecht eten, dat ze het vlees helemaal niet missen. Als dat voor mensen in je gezin ook zo is: maak dan een lekkere vegaburger door een portobello te grillen en hier eventueel een plakje geitenkaas op te leggen. Wat ovenfriet met een kleine salade erbij en je hebt heerlijk comfort food op tafel staan.
 • Maak een eenpansgerecht die je doet wanen alsof je je in een chalet in Finland bevindt. Boordevol paddenstoelen, rode wijn en rijst. Ideaal op een gure, winterse dag. Een eenpansgerecht is vaak makkelijk te maken en de rest van het gezin smult er vast net zo van (100% garantie bij deze paddenstoelen stroganoff in ieder geval).
 • Laat iedereen zijn eigen maaltijd maken. En dan heb ik het voornamelijk over kinderen die je kookkunsten niet altijd kunnen waarderen. 😉 Vaak als er neefjes en nichtjes komen eten haal ik een rol pizzadeeg en tomatensaus in huis en laat iedereen zijn eigen pizza bedekken. Dan weet je in ieder geval zeker dat je niet voor niks hebt gekookt.
 • Ook heel leuk en lekker om te maken zijn spring rolls. Net als hierboven zijn spring rolls van rijstvellen (gewoon te kook bij iedere supermarkt). Snijd allerlei groenten klein (paprika, avocado, champignons, rode ui, taugé, etc.), bak er wat gemarineerde tempeh bij, samen met een chilisaus en laat iedereen zijn of haar eigen spring rolls bedekken. Altijd een succes!
 • Vinden je ouders vleesvervangers duur? Leg het verschil in prijs tussen vlees en vleesvervangers dan zelf bij of vraag je ouders om een gekookt eitje te serveren in plaats van een stukje vlees.

De meeste tips hierboven heb ik zelf toegepast en het hielp bij enorm om er vooral niet te moeilijk over te doen. Help mee met koken en bedenk samen nieuwe gerechten waar iedereen blij van wordt in jullie gezin.

Heb ik een tip gemist die andere mensen heel erg kan helpen om te beginnen met vegetarisch eten? Laat dan zeker even een reactie hieronder achter. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

16 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Catootje

  Het is ook de week zonder vlees nu las ik bij een andere blogger.
  Wist je dat?

 2. 🐐 Saska | Finance Monkey

  Goede tips! Het in het begin inderdaad altijd lastig! We hadden vorig jaar met de kerst ook een awkward moment. Er werd vanuit gegaan dat we dan wel een uitzondering wilden maken omdat het immers kerst was (wat is er nu een mooiere kerstgedachte dan geen dood dier op tafel?!, maargoed, dat snapte de rest niet zo geloof ik). Toen moesten we het een soort van wel eten. Dit jaar was het gelukkig 180 graden gedraaid en waren er juist bijna helemaal geen vlees/vis opties, haha! Zo zie je maar weer, het heeft even tijd nodig maar daarna weet je er misschien zelfs anderen mee te inspireren!

 3. 🐐 Billy

  Hi Catootje, bedankt voor het je reactie. Puur toeval zeg, maar ik las inderdaad later dat het de week zonder vlees is. Mooie timing dan. 🙂

 4. 🐐 marjan

  Ik zou liever Wakker Dier financieel ondersteunen zodat ze de vreselijkste filmpjes van dierenmishandeling/slachterijen op TV kunnen laten zien. En dan vooral overdag, zodat alle jeugd de juiste inprenting krijgt. Ik besef dat deze statement niet aardig/sympathiek overkomt maar als je echt over wilt naar vega is daar een hardere toon voor nodig. Zeg maar…reality soap.

 5. 🐐 Marjan

  Hoi Billy, dankjewel voor je sympathieke oplossingen en de bereidheid om het voor vleeseters makkelijker te maken om jou als vegetarische gast , op bezoek/ te eten te hebben. Welwillendheid opent nog altijd heel veel deuren. Ik denk dat dat een voornaam ingredient is als je er samen uit wilt komen. Het idee om iedereen z’n eigen pizza te laten beleggen of springroll te laten maken is een voltreffer, vooral met pubers en kinderen. Plezier in koken brengt plezier in eten, denk ik. En eten is toch een groot genoegen…als je dat er in kunt houden hoeft vegetarisch eten , samen met andersdenkenden niet zo’n probleem te zijn. Nogmaals, hulde en hartelijk bedankt. Veel plezier in het eetland bij uitstek…

 6. 🐐 Annet

  Ik ben bijna 20 jaar vegetariër en mijn familie vindt het nog steeds een rare bevlieging. M’n moeder weigert vegetarisch te koken of bijvoorbeeld groentenbouillonte gebruiken, dus bij verjaardagen en familiebijeenkomsten fiets ik langs AH voor een maaltijdsalade. Met kerst neem ik zelf een bakje ragout mee en een punt vega quiche. Ik vind het jammer, maar het kan blijkbaar niet anders. Ik hou me maar voor dat het er niet om gaat wat we eten maar dát we samen eten.

 7. 🐐 Laura

  Fijn artikel, bedankt Billy!

 8. 🐐 Billy

  Hoi Annet, bedankt voor je reactie. Dat klinkt best heftig als je familie na 20 jaar nog steeds denkt dat het een rare bevlieging is om vegetariër te zijn. Ik hoop dat de tips in dit artikel iets voor je kunnen betekenen. 🙂

 9. 🐐 Carola

  Wij waren grote vleeseters een aantal jaren terug. En dan heb ik het gewoon over iedere dag vlees. Zowel op mijn brood tussen de middag als een flink stuk bij het avondeten. En dan geen beter leven vlees maar de rommel van de supermarkt. Ja zo noem ik dat nu… Wij zijn stap voor stap minder vlees gaan eten. Van 7 dagen naar 6.. van 6 naar 5 en zo verder. Nu eten wij ongeveer 2 a 3 (max) vlees in de week. Ik merk dat ik me fitter voel en vooral geen inkakker meer heb na het avondeten. Want vlees eten is echt een flinke aanslag op je lijf. Het vlees dat wij nu eten komt bij de boer vandaan. Dan weet je wat je eet… geen stressvol leven, lekker veel buiten en een liefdevolle verzorging. Dan lust ik een stukje vlees. De plofkippen mogen in de winkel blijven liggen, dat eet ik niet meer. Het is wat duurder van de boer maar als je het omrekent dan ben je met 7 x supermarkt vlees evenveel of zelfs meer kwijt dan met 2 a 3 keer per week een goed stukje vlees van de boer. Owja en geen excuses dat je niet bij een boer in de buurt woont want op koopeenkoe.nl en koopeenkip.nl kan je zo een pakket vlees bestellen. Dus er is gewoon geen goed excuus meer om dierenleed te steunen.

 10. 🐐 Carola

  Helemaal vega vindt ik oprecht lastig. Omdat ik denk dat een beetje vlees niet verkeerd is. Maar ik laat wel melk/yoghurt staan (lang leve het nooit meer verkouden zijn!) en kies dus wel bewust voor wat ik eet. En ik zou mensen die helemaal geen vlees meer eten zeker niet negatief benaderen. Ik vind het super knap en snap hun gedachtegang ook zeker. Beetje meer respect en begrip naar elkaar zou wonderen doen!

 11. 🐐 Aly

  Al bijna 40 jaar eet ik vegetarisch en in mijn (vleesetende) vriendenkring zijn vooral mijn maaltijdsalades gewild. Dan wordt het vlees of vis helemaal niet gemist. Maar ook hachee (op basis van seitan) of de hartige taarten worden met smaak verorberd. En deze pasta combi: penne, verse tuinbonen dubbel gedopt, handje walnoten, potje rode pesto, potje artisjok-harten en een zakje rucola. Billy als je meer van mijn recepten wilt delen, zal ik ze je graag mailen. Hoe meer vega, hoe beter!

 12. 🐐 Marian

  Mijn ouders hadden sowieso nooit moeite met afwijken van ‘wat de pot schaft’. Daar waar ik me herinner dat vriendinnetjes vaak moesten en zouden eten wat ze voorgeschoteld kregen, vond mijn moeder dat altijd wat onlogisch. Zij lustte immers ook geen erwtensoep of vis wat mij pa heerlijk vond. Dus als hij dat at, at zij iets anders. En vice versa. Daarom zette ze ook met het grootste gemak voor de kinderen een apart pannetje spinazie, doperwten, worteltjes of iets anders als we toevallig iets aten wat zij niet lekker vonden. Ze begreep nooit waarom kinderen daarin anders behandeld zouden moeten worden dan hoe zij zichzelf behandelden.

  Toen ik vegetarier werd, was dat denk ik mede daardoor dus nooit een probleem. We hadden een piepklein frituurpannetje op het aanrecht met zo’n piepklein mandje en ook een piepklein bakpannetje. Paste precies 1 vegaburger in . Echt superhandig. Ons hele gezin was eigenlijk allerminst creatief in de keuken, maar daardoor konden we dit soort dingen makkelijk oplossen ook al was ik de enige vegetarier in ons midden. 🙂

  De meesten snapten ook wel dat ik mijn vegaburgertje liever niet zag ronddobberen in het sap of vet van een dood dier. Omdat ik als kind altijd uitlegde: “Maar als jouw broodje tegen iets aan ligt wat jij superdesuper vies vindt, poep ofzo, dan wil je dat broodje toch ook niet meer eten?” Hahaha. 😉

 13. 🐐 Britt

  Inmiddels ben ik al 2 jaar vegetariër in een gezin met 5 andere vleeseters. Ik woon nog thuis. Mijn ouders hebben 4 kinderen dus niet echt geld om voor mij meer groente te kopen of andere vegetarische opties. Helaas vinden mijn ouders het de laatste tijd een groot probleem dat ik vegetarisch eet. Hierdoor eet ik inplaats fatsoenlijk avondeten vaan boterhammen. Ik merk dat ik veel voedingsstoffen begin te missen. Ze willen nu dat ik dus weer met de pot mee ga eten. Dit betekent dus ook weer vlees eten. Zelf zit ik nog op school dus heb niet zoveel geld te besteden. Weet iemand misschien wat ik hieraan kan doen? Ik ben heel erg wanhoopig!

 14. 🐐 Willem

  Qua smaak maakt het me niet zoveel uit, maar ik eet vlees voor de eiwitten (want krachttraining dus verhoogde behoefte), dus vlees vervangen door een champignon dat gaat hem niet worden. eiwit-vervangers wordt toch iets moeilijker… uiteraard heb je vega-“vlees” en dat is goed te eten (nou ja sommige). Een paar eieren door de salade gaat ook prima. Bonen en rijst (of mais) kan ik ook best vaak hebben zonder dat het me gaat vervelen, maar om echt gevarieerd vegetarisch te koken met (voor mij) voldoende eiwitten is toch wel een opgave vind ik.

 15. 🐐 Maartje

  Ik blijf het lastig vinden. Ik wil graag vegetarisch eten, mijn pubers niet, beiden dol op vlees. De ene lust ook geen peulvruchten. Voor mij betekent dat dus ‘normaal’ koken voor hen en een vleesvervanger voor mij, terwijl dat niet is wat ik graag zou koken en eten. Twee maaltijden maken is me echt te tijdrovend. Hen verplichten mee te doen en dus zuchtend aan tafel hebben is ook niet fijn als je een uur in de keuken hebt gestaan.

 16. 🐐 Erna

  Bijna 66 jaar en ergens in mijn eerste levensjaren op iets gestuit en daarna nooit nog op vlees willen bijten, laat staan eten. En eigenlijk groot geworden op groenten, aardappelen, brood en ja, niet veganistische maar kaas en yoghurt. En tja, nooit ziek geweest en op mijn 66 nog steeds helemaal ok.
  Dus, neen, ik ben groot geworden zonder vleesfondue kip of wat dan ook maar helemaal gezond. En iedere dag 7’ minuten yoga houdt het allemaal nog super soepel!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate