Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

10 tips om het huishouden bij te houden (en niet te laten versloffen)

De grote schoonmaak is geweest en daarmee is de helft gedaan. Maar dan moet je het bij gaan houden: misschien nog wel lastiger dan beginnen aan het huishouden. Daarom 10 handige tips om je huishouden niet te laten versloffen!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Maak een afspraak met jezelf

Een goede afspraak met jezelf is het halve werk. Ik weet het – cliché maar zo werkt het nou eenmaal. Spreek dus af om een planning per dag, week of per maand te maken en schoonmaakmomenten in te lassen die jou het beste uitkomen.

Je zult merken dat je leven steeds leuker en makkelijker wordt door een vast moment hiervoor uit te kiezen. Laat de viezigheid niet meer opstapelen en hou het huishouden nu automatisch bij.

2. Deel grote taken in kleinere taken

Probeer het leuk voor jezelf te houden en plan geen complete schoonmaakdagen in (maar goooo kaizen). Hierdoor ga je minder grondig te werk en wordt deze schoonmaakdag een grote berg waar je enorm tegen op kunt zien.

Grote kans dat je deze dag niet optimaal benut, wat het huishouden bijhouden behoorlijk kan belemmeren.

3. Zet reminders in je telefoon

Schoonmaken is niet voor iedereen een routineklusje, daarom moet je jezelf er aan helpen herinneren. Dat kun je op verschillende manieren doen; bijvoorbeeld door een briefje op het prikbord te plakken of een alarm in je telefoon te zetten.

Door er steeds aan herinnerd te worden, blijf je bij met het huishouden.

4. Opgeruimd staat netjes

Heb je iets gepakt of gebruikt? Leg het dan direct terug. Dit is een kleine moeite, maar zo stapelen er geen spullen op. Leg dus niet steeds spullen op de trap of op de hoek van de tafel, maar leg het direct op de juiste plaats terug.

5. Direct doen

Zie je een vieze vlek op het raam, modder op de vloer of viezigheid op de spiegel? Maak het direct even schoon. Als je de badkamer een goede beurt wil geven, scheelt het veel als deze kleine klusjes al gedaan zijn. En zeg nou zelf, zo veel werk is het niet!

6. Wasjes draaien

Hetzelfde geldt voor de was: als je ziet dat de wasmand helemaal vol is, is het een kleine moeite om dit in de machine te stoppen. Wacht niet tot je een overvolle trommel hebt, want dan is wassen een veel grotere klus. En daarnaast wordt de was ook minder goed schoon als de trommel compleet gevuld is.

7. Multitasken

Door tijdens het koken even de koelkast uit te ruimen en snel schoon te maken, hoef je dit niet meer als een aparte taak te zien. Dit heb je immers even tussendoor gedaan. Probeer dus verschillende huishoudelijke taken te combineren, waardoor het zich niet opstapelt.

8. Handige apps

De moderne tijd heeft zowel voor- als nadelen, en een van die voordelen zijn handige applicaties voor je tablet of  mobiele telefoon die je helpen het huishouden bij te houden en te verbeteren! Meer weten? Lees dit artikel nog eens door.

9. Takenlijstjes maken

Takenlijsten en schema’s maken kunnen heel erg bruikbaar zijn. Door een huishoudschema aan te houden, mis je geen enkele huishoudelijke taak en houd je je huishouden gemakkelijk op orde. Of maak een lijst met alle huishoudelijke taken die per week en/of per maand gedaan moeten worden. Zodra je een klusje gedaan hebt, streep je deze af.

Heb je de laatste dagen van de maand nog een paar klussen openstaan? Hard aan de slag – zo mis je in ieder geval niets meer.

10. Schoonmaakroutine aanleren

Gewoontes vergeet je over het algemeen niet en dat werkt hetzelfde voor het huishouden. Door van alle huishoudelijke taken een routineklus te maken, vergeet je simpelweg de klusjes niet meer. Dit duurt misschien even, maar wedden dat je huishouden daarna altijd goed bijgehouden is?

Lees ook: schoonmaakroutine vinden – zo houd je het vol

Krijg je jezelf nog niet aan de slag?

Danuitstelgedrag ben je vast en zeker goed in uitstellen. Geen zorgen hoor, hebben veel mensen van last. Zo nu en dan is het goed om jezelf eraan te herinneren dat je dingen steeds voor je uitschuift die je ook op datzelfde moment had kunnen doen.

Op soChicken vind je een praktische online cursus die je gaat helpen je discipline terug te krijgen en jezelf aan het werk te zetten. Bekijk hier meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Hepziba

    Dankzij de tip voor behulpzame apps ben ik eens gaan zoeken en kwam ik FLY helper van FlyLady tegen. Dit is ook meteen een gratis website met een heel schoonmaak systeem waardoor je alles opbreekt in kleine stukjes die je vervolgens via een schema inbouwt als regelmatige routines zodat flink schrobben en boenen overbodig worden omdat je de zooi en vuil eigenlijk constructief voor blijft.
    Ze probeert ook via haar mail programma je mindset te veranderen zodat je schoonmaken gaat zien als iets positiefs en leuks ipv als een ongewenste klus op je to do list.

    Heel gave ontdekking, dankzij deze post! Wel helemaal in het Engels

  2. 🐐 Geri

    Ik vind het moeilijk om structuur te bewaren daarom vind ik je tips zo fijn.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate