Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe maak je een goede planning?

Een goede planning maken is niet moeilijk. Je hele dag wordt er beter van. Ontdek hoe je een goede planning maakt met deze 4 effectieve tips.

Nadia Morsink

Billy van der Gaag

Nadia eet vegetarisch, geniet van een wandeling door de natuur en schrijft graag over interieur, duurzaamheid en minimalisme.

1. Maak een papieren of digitale takenlijst

Hoe maak je een goede planning begint bij het maken van een takenlijst. We kennen allemaal wel die eindeloze takenlijstjes die rondslingeren op tafel. En heel eerlijk gezegd kan ik niet zonder deze lijstjes.

Je kunt bijvoorbeeld een notitieboekje gebruiken om takenlijstjes te maken. Er bestaan ook leuke to-do boekjes waar al opsommingstekens op staan om iedere taak af te kunnen vinken.

Komt er ‘s avonds tijdens het Netflixen een taak in je op die je de volgende dag wilt doen? Zet deze dan op de lijst, zodat je het niet vergeet.

Zelf vind ik een digitale planning prettiger werken. Op mijn telefoon heb ik bij notities een opgeslagen planning notitie gemaakt. Hier heb ik opsommingstekens toegevoegd, zodat ik makkelijk kan afvinken als ik iets heb gedaan. Daarnaast werkt een digitale planning voor mij beter, omdat ik altijd iets aan mijn planning kan toevoegen en ik vrijwel altijd mijn telefoon bij mij heb.

Ik maak voor iedere dag een planning. Ook schrijf ik bij een aparte to-do lijst taken op die voor een langere periode van belang zijn, zoals ‘inkomstenbelasting’ of ‘tandarts afspraak maken’. Deze lijst heb ik bovenaan mijn notitie staan, zodat ik er altijd even aan herinnerd wordt.

2. Een goede planning hoeft niet werkgerelateerd te zijn

Veel van wat ik op mijn takenlijst zet is niet werkgerelateerd. Er staan ook andere belangrijke en minder belangrijke taken op – zoals ‘kleding wassen’ of ‘bestelling betalen’. Wist je dat het heel motiverend en positief werkt voor je brein als je iets kan afvinken? Bij mij werkt het afvinken van taken heel motiverend.

Lees ook zeker dit artikel als je meer wilt lezen over hoe je rust in je hoofd creëert door te plannen. Ik vind het heel fijn als ik naarmate de dag vordert mijn takenlijst steeds kleiner zie worden. Taken die ik die dag niet heb volbracht schuif ik op naar de volgende dag.

Ook gebeurt het regelmatig dat je een minder leuke taak waar je al een tijdje tegen opziet steeds maar blijft uitstellen. Probeer deze taak toch snel uit te voeren – dat lucht juist ontzettend op.

3. Ook een weekplanning maken

Naast een dagplanning vind ik het ook handig om een weekplanning te maken. De weekplanning bestaat vaak uit taken waarvan ik nog niet precies weet op welke dag ik ze uit ga voeren, maar waarvan ik wel zeker weet dat het in die week moet gebeuren. Vaak komt dan automatisch een dagplanning tot stand.

Met een digitale planning kun je altijd en overal je taken aanvullen en afvinken. Wees wel realistisch met de plannen die je maakt. Zet geen taken op je takenlijst als je weet dat je deze toch niet gaat halen. Mijn tip is om die taak dan bij de lange termijn takenlijst te zetten.

4. Maak een tijdsplanning

Zodra ik ‘s ochtends aan de slag wil gaan maak ik altijd een tijdsplanning. Dit vind ik het fijnst om op de dag zelf te maken, want ‘s avonds weet ik vaak nog niet hoe laat ik aan een taak ga beginnen.

Een tijdsplanning maken doe ik ook via de notities op mijn mobiele telefoon. Ik probeer een zo gedetailleerde tijdsplanning te maken.

Een voorbeeld:

Ik werk een uur, dan neem ik een kwartier pauze en ga ik een boek lezen, dan werk ik een uur en een kwartier. Dan neem ik weer een pauze, dan doe ik de was en bel ik een vriendin bijvoorbeeld.

Plan dus ook je pauzes in met hoe lang deze duren. Door een tijdsplanning te maken kun je vaker iets afvinken wat weer een positief effect heeft. Dit motiveert mij enorm om door te gaan. Hoe maak je een goede planning is om hier een goede balans in te vinden. Voor mij is het niet effectief om non-stop bezig te zijn met één ding gedurende een hele dag. Je moet soms je hersenen even rust gunnen door met iets anders bezig te zijn.

Vaak is een tijdsplanning een indicatie. Soms heb je een taak sneller volbracht dan je van tevoren dacht. Op die manier kun je jezelf een langere pauze gunnen of heb je meer tijd voor een andere taak. Wil je meer lezen over plannen? Lees dan dit artikel hoe je beter leert plannen.

Ik heb al best veel mensen in mijn omgeving aangeraden om een goede planning te maken. Ze zijn allemaal enthousiast. Iedere mobiele telefoon beschikt wel over notities met opsommingstekens en voor mij werkt het erg fijn om het op deze manier aan te pakken.

Hoe maak jij een goede planning? Ik ben heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate