Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Uitstellen in het huishouden – zo pak je die rotklussen aan

Sommige taken in en rondom het huist moeten nou eenmaal gebeuren, of je het nu aan het uitstellen bent of niet. Maak van uitstel geen afstel en ga vandaag nog aan de slag om die rotklussen in huis aan te pakken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Maak een plan van aanpak

Inventariseer wat je de komende maanden nog gedaan wilt hebben. Dat kan het leggen van plinten zijn tot de schutting voorzien van een nieuw kleurtje. Kijk wanneer je genoeg tijd hebt (bijvoorbeeld een lang weekend of een week vakantie) en plan klus voor klus in.

Als het moment aangebroken is, zorg je ervoor dat je de spullen in huis hebt en niets je meer in de weg staat. Op het afgesproken moment ga je de klus aanpakken. Wat ook handig is aan dit plan: als je weet wanneer je de klus gaat beginnen, kun je daar rekening mee houden qua budget. Probeer bijvoorbeeld iedere week of maand wat geld opzij te zetten, zodat je niet in een keer veel geld hoeft uit te geven aan materialen.

2. Kleine en grote klussen, pak alles aan

Niet alleen de grote taken als schilderen, naar de stort om je afval te dumpen of tuinverbouwingen worden uitgesteld: ook de kleinere (huishoudelijke) klusjes worden vaak voorruit geschoven.

Spreek daarom met jezelf af dat elk klusje wat minder dan 10 minuten tijd kost, meteen te gaan doen. Dat kan bijvoorbeeld zijn de koelkast schoonmaken, kussenslopen wassen of je boekenkast ordenen. Dit is binnen een mum van tijd gedaan, waardoor je to do-list net een stukje korter wordt.

Wil je weten hoe je je huis snel kunt schoonmaken? Lees dan het artikel om je huis in slechts 10 minuten schoon te maken nog eens door.

3. Blijf focus houden op je klussen

Je hebt tijd ingepland en niets staat je in de weg om aan de klus te beginnen. Toch wil het maar niet lukken, want je bent steeds afgeleid.

Probeer alle verleidingen daarom zo veel mogelijk in te perken. Leg je telefoon eens een uurtje weg, klap je laptop dicht en gun jezelf pas na de klus een kop thee. Nu heb je helemaal geen excuus meer om aan dat klusje te werken.

4. Deel je grote taak in kleinere taken – kaizen

Hoewel het lekker is als de klus in een keer af is –je hebt er dan immers geen omkijken meer naar- maakt dat het extra moeilijk om aan te beginnen. Wie heeft er nou zin in een grote taak waarvan je nu al weet dat dit uren gaat duren?

Probeer daarom een grote taak in kleinere stukken te verdelen (de kaizen methode). Bijv: koop de ene dag de benodigde materialen, zet op een ander moment het meubel in elkaar en ga een week later aan de slag met verven. Zo wordt de tijd die je nodig hebt beperkt en word je getriggerd om het klusje de volgende keer af te maken.

5. Werk met deadlines

Weet je niet precies wanneer je de tijd hebt om dat ene klusje aan te pakken? Stel jezelf dan een deadline! Dat kan uiteenlopen van een week (bijv. je bed verschonen) tot drie maanden (de tuin opnieuw inrichten).

Zo kun je zelf bepalen wanneer je aan deze klus wil beginnen, áls het maar gedaan is voor die gestelde deadline. Wees streng voor jezelf en hou je daarom aan de gestelde datum. Voor extra motivatie kun je jezelf belonen als je de deadline hebt gehaald.

Nooit meer uitstellen in het huishouden

uitstelgedragJa, natuurlijk wil je dat. Minder uitstellen betekent dat je meer gedaan krijgt en meer discipline opbouwt. En het betekent dat je levenskwaliteit er een stuk op vooruit gaat. Bekijk de effectieve en populaire uitstelgedrag cursus om te ontdekken hoe je voorgoed van je uitstelgedrag af komt. Lees meer…

Het kan haast niet anders dat uitstellen met deze tips voor jou tot het verleden behoort. Doe je dat toch? Probeer dan zoveel mogelijk nuttige dingen te doen tijdens het uitstellen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate