Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Vloerbedekking schoonmaken – 3 handige tips

Bij schoonmaken krijgen we wellicht allemaal wel de kriebels als we eraan denken. Eigenlijk heeft niemand er zin in, het duurt lang en is bovenal vermoeiend. Daarom is het ook noodzaak om het huishouden zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarom geven we je vandaag 3 handige vlekkentips over het reinigen van je vloerbedekking.

🐐 Dit artikel is geschreven door Sanne.

 1. Limonadevlek kun je uit je vloerbedekking halen door snel zoveel als mogelijk van de gemorste limonade af te deppen. Het gemakkelijkst krijg je de limonade eruit door vervolgens een mengsel van een scheut (schoonmaak)azijn en zeep bij warm water te doen, en deze vervolgens door de vlek te spoelen.
 2. Urinevlek op je vloer. Dit komt vaak voor bij huishoudens met huisdieren – vooral als deze nog niet zindelijk zijn. Het bovenstaande mengsel kan ook voor urinevlekken gebruikt worden. Dus ga lekker aan de slag met je fles schoonmaakazijn, een blok zeep en warm water.
 3. Kauwgomvlek verwijderen in je tapijt of vloerbedekking. Dit is één van de grotere ergernissen waarbij sommige mensen uit wanhoop in het tapijt gaan snijden. Niet doen! Hier de fantastische tip: Houd een ijsblokje tegen de kauwgomvlek. De kaugomvlek zal snel hard worden, waardoor je de kauwgom gemakkelijk uit je vloerbedekking kunt halen. Ditzelfde kun je overigens ook doen voor gemorst kaarsvet op je vloer.
 4. Kotsvlek verwijderen uit je vloerbedekking. Strooi een dikke laag zuiveringszout op de vlek. Wacht tot het zout helemaal is opgenomen door de kotsvlek en haal het vervolgens weg met de stofzuiger. Een andere mogelijkheid is om de kotsvlek eerst met koud water te deppen, herhaal dit hierna met witte wijnazijn. Met een beetje gelukt verdwijnt je kotsvlek (en die vieze geur) zo uit je tapijt.

Uiteraard kun je je vloerbedekking ook gemakkelijk reinigen met verschillende tapijtreinigers, echter moet je er wel voor uitkijken dat je niet te agressieve middelen gebruikt. Als je een te agressieve tapijtreiniger gebruikt kan je vloerbedekking namelijk ernstig en blijvend beschadigen. Wanneer je vloerbedekking of tapijt in dat geval kleur heeft verloren kunt je altijd proberen met lichte verf, bijvoorbeeld acrylverf of een viltstift (gebruik de goede kleur!) zeer licht bij te kleuren.

Ingedeukte delen van je vloerbedekking kun je weer laten opkomen door de plekken te strijken met een strijkijzer. Kijk hierbij uit dat het tapijt niet te warm wordt en verbrand. Wanneer je vloerbedekking wat losser is geraakt kun je het weer omhoog lepelen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Els Izelaar

  Wij zijn naar de bouwmarkt gegaan om een tapijtreiniger te huren + schoonmaakmiddel tapijtreiniging. Goed resultaat. De vlekken waren weg en tapijt was schoon. Dat was tijdelijk. Te erg voor woorden. Tapijtenreiniging heeft onze vloerbedekking schoongemaakt met beschermende laag tegen vervuiling. En geen vlekken meer na het drogen. Mvg Els Izelaar

 2. 🐐 Anonymous

  Leuke blog! Nog een paar extra tips voor het verwijderen van vlekken in vloerbedekking :). Kauwgom kan je vaak verwijderen als je er wat wasbenzine opgiet en daarna het er met een bot voorwerp uikrast.

  De meeste verse vlekken als wijn, thee en koffie kan je vaak het best behandelen door een witte handoek nat te maken, deze uit te wringen zodat hij nog licht vochtig is en daarna op de vlek leggen en laten drogen. Vanwege de capulaire werking zal de vlek in de handdoek trekken. Succes!

 3. 🐐 Bianca

  Tips voor het verwijderen van vlekken uit tapijt of vloerkleed. Gemorste substantie zo snel mogelijk opscheppen of opnemen.
  • In water oplosbare vlekken in een schone, vochtige doek laten trekken
  • Overige vlekken (na) behandelen met een ‘tapijt’ vlekkenspray
  • Geen zeep houdende schoonmaakmiddelen gebruiken, geen huishoudelijke oplosmiddelen, geen zout
  • Nooit wrijven, uitsluitend lichtjes deppen
  • Nooit föhnen, vlek gewoon aan de lucht laten drogen

 4. 🐐 Monique

  Gebruik zelf al jaren het middel TMC520 ideaal voor allerlei vlekken. Geen mengseltjes van wat dan ook meer nodig. Vorige week zelfs rode wijnvlek verwijdert ermee. Probeer het maar eens

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate