Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

6x snel & succesvol vlekken verwijderen

Een ketchup vlek op de grond, een rode wijnvlek op je shirt. Irritant. Wij zijn op zoek gegaan naar de meest vervelende vlekken en geven je de beste tips om deze vlekken te verwijderen. Bekijk onze tips om snel en succesvol vlekken te verwijderen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Weg met die vlekken

Je hebt vast al vele tips gehoord om vervelende vlekken te verwijderen: Je oma haar oeroude middeltje om die vetvlek weg te halen of je schoonmoeder haar familierecept om een wijnvlek uit het tapijt te krijgen. Maar helpt dit echt? Hieronder hebben we zes veelvoorkomende vlekken-verwijder-tips voor je op een rij gezet.

1. Vetvlekken verwijderen

Vetvlekken moeten eerst gewassen worden in lauw water met afwasmiddel. Eventueel daarna nog behandelen met een doekje met ammonia en water. Een tweede goede mogelijkheid is om de vetvlek te verwijderen is door zout op te lossen in spiritus en hier de vlek mee in te smeren. Daarna goed uitspoelen met water en in de wasmachine stoppen.

2. Rode wijnvlekken verwijderen

De rode wijnvlek is een lastige vlek om te behandelen, omdat de sterkte van de wijnvlek verschilt per stof. Het beste is om de rode wijnvlek absoluut niet op laten drogen, maar goed nat houden met veel water. Indien je bruisend water in huis hebt, giet dit dan direct over de vlek. Nadat je de wijnvlek een tijd goed nat gehouden hebt, strooi hier dan veel zout op zodat het zout de vlek in zich op kan nemen. Het overgebleven zout kan later (liefst een dag laten intrekken) opgezogen worden met de stofzuiger.

3. Chocoladevlekken verwijderen

Maak de chocoladevlek eerst goed nat met water en smeer de vlek vervolgens goed in met ossegalzeep. Spoel dit even later goed uit en was het kledingstuk -als de vlek tenminste op een kledingstuk zit- in de wasmachine. Een andere goede methode is om de vlek te behandelen door water te mengen met verdunde glycerine en hier de vlek nat mee te houden. De chocoladevlek zal binnen de kortste keren verdwenen zijn.

4. Tomatenpuree en ketchup vlekken verwijderen

De ketchup of tomatenpuree vlek spoelen met lauw water en eventueel wat afwasmiddel insmeren op de vlek en deze een tijdje laten inweken. De ketchup vlek vervolgens goed uitspoelen en goed na deppen met keukenpapier.

5. Zweetvlekken verwijderen

Bah, kom je er achter dat je goed hebt zitten zweten vandaag en zie je wat onfrisse plekken op je t-shirt zitten? Leg dan je t-shirt eens een uurtje in een emmer met water en schoonmaakazijn. Spoel het shirt hierna goed uit en gooi ‘m in de wasmachine. Je zult merken dat de zweetvlek én de geur verdwenen zullen zijn.

6. Een bloedvlek verwijderen

Het beste is om een bloedvlek zo snel mogelijk te behandelen, want naar mate je hier langer mee wacht des te lastiger het wordt om de bloedvlek te verwijderen. Dep de vlek eerst met koud water en leg het kledingstuk in een emmer met koud water en zout.

Je zult merken dat de vlek na enige inweektijd verdwenen zal zijn. Gebruik voor de behandeling geen warm water, want de bloedvlek zal hierdoor gaan stollen en lastiger te verwijderen zijn.

Wat is jouw ideale tip om een vlek te verwijderen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Annie

  De beste tip voor tomatenvlekken: na het uitvoeren van bovenstaande in de zon te drogen hangen en (het restant van) de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 2. 🐐 Tina

  Vlekken van kaarsvet in bijvoorbeeld je vloerbedekking verwijder je het makkelijkste door er een stuk keukenrol op te leggen en er met een warme strijkbout overheen te gaan… Vervang indien nodig regelmatig je stuk keukenrol en binnen no-time is al het kaarsvet in de keukenrol getrokken en uit je vloerbedekking…Ook op kleding werkt dit als het goed is , maar dat heb ik nog niet hoeven te testen.

 3. 🐐 Marrie

  Vlekken van tomatensaus eerst deppen met spiritus en daarna in de wasmachine, wég vlek;-)

 4. 🐐 Maaike

  Hallo, ik heb sinds een tijdje vreemde geel oranje vlekjes in mijn witte was, ze komen er pas na het wassen in. Er zit geen stuiver o.i.d. in de wasmachine, allemaal gecontroleerd. Het zit dan ook altijd maar op 1 of 2 kledingstukken en bijv. op de achterkant of op een hele rare plek. Hoe komt dit maar het belangrijkste, hoe krijg ik ze er uit? Alvast bedankt voor de tips!

 5. 🐐 Yamina

  Misschien zit er een roestvlek in de wasmachine? Ik roep maar wat hoor, maar je kunt het even controleren.

 6. 🐐 Theo Haffmans

  Hoe krijg je vlekken van de karmozijnbes uit je kleding?
  Ben ik net blij dat ik die planten uit mijn tuin gehaald heb, blijk ik met paarse vlekken te zitten als afscheidscadeautje.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate