Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Deze 7 dingen kun je beter niet schoonmaken met azijn

Schoonmaakazijn is voor velen een blijvertje als het op schoonmaken aankomt. Het is geweldig spul, maar je kunt azijn helaas niet voor alles gebruiken. In dit artikel lees je waar je azijn beter niet voor kunt gebruiken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Zuur middel

Schoonmaakazijn is een middel dat veel mensen gebruiken om objecten mee schoon te maken. Het bevat ongeveer 8 tot 15% synthetisch geproduceerd azijnzuur (twee tot drie keer zoveel als gewone tafelazijn). Daarnaast bevat schoonmaakazijn vaak ook methanol en is het, zoals je misschien al zult vermoeden, dan ook niet geschikt voor consumptie.

In tegenstelling tot een lijstje met dingen die je juist wél kunt schoonmaken met azijn, is het ook goed om te weten wat je beter niet kunt schoonmaken met dit goedje. Want het is een zuur, waardoor er genoeg dingen zijn die je beter met iets anders kunt schoonmaken.

De volgende 7 dingen kun je dan ook beter niet schoonmaken met azijn. ⤵️

1. Strijkijzer schoonmaken

Zit je strijkijzer vol met kalk? Dan denk je in eerste instantie om dit aan te pakken met een scheut schoonmaakazijn. Niet doen – de zuurheid van azijn kan ervoor zorgen dat de interne delen van het strijkijzer beschadigen. Het is dan ook niet zo goed dat niet zo voor je strijkijzer. Beter niet met schoonmaakazijn schoonmaken dus.

Het is beter om de watertank na iedere strijkbeurt te legen en om het strijkijzer na iedere 10 strijkbeurten even door te spelen met kraanwater. Sommige strijkijzers (vaak die met stoomfunctie) hebben een automatische ontkalk-functie.

2. Schermen niet met azijn

Schermen (zoals tv, tablet, laptop en je telefoon) kun je beter niet schoonmaken met schoonmaakazijn. De zure eigenschappen van azijn halen het vetafstotende laagje dat vingerafdrukken voorkomt van het scherm af. Daarnaast wordt het scherm na een tijdje ook steeds viezer.

3. Marmer en graniet

Gebruik azijn niet op oppervlakten als marmer en graniet. Het zuur van de schoonmaakazijn kan het materiaal aantasten en een dof effect achterlaten. Beter is het om marmer of graniet schoon te maken met een vochtige, zachte doek samen met groene zeep of speciaal reinigingsmiddel.

4. Houten oppervlakten vermijden

Azijn en hout gaan niet goed samen. Door het zuur in schoonmaakazijn is de kans heel groot dat je de glanzende laag van het hout eraf schrobt. Denk aan die mooie houten vloer, aanrecht, tafel, keukenkastjes of andere houten oppervlakten.

Beter is het om dit met een allesreiniger of een ander middel die speciaal bestemd is om houten oppervlakten schoon te maken in huis te halen (zoals dit middel).

5. Niet alle kleding wordt schoon door azijn

Azijn wordt ook wel een wondermiddel genoemd dat de meest hardnekkige vlekken uit kleding weet te krijgen, Toch gaat dit niet helemaal op – vlekken als gras en bloed verdwijnen er niet mee. Deze soorten vlekken lossen heel snel op in stof en de vlekken kun je dan ook beter bestrijden met een vlekverwijderaar voordat je ze in de wasmachine stopt.

6. Ei niet schoonmaken met azijn

Wil je een eitje tikken boven een kom of pan en valt er wat rauw ei op het aanrecht? Maak dit dan nooit schoon met azijn. De combinatie van ei en azijn zorgt voor een chemische reactie, waardoor het ei gaat stollen. Hierdoor is het nog moeilijker om schoon te maken.

7. Bleekmiddel en azijn is geen goede combinatie

Gebruik je af en toe nog bleekmiddel? Combineer dit bleekmiddel dan nooit met azijn (als je bijvoorbeeld kleding wilt wassen). Bleekmiddel reageert heel slecht op het zuur in azijn, waardoor er een schadelijk gas ontstaat. Niet alleen slecht voor je gezondheid, ook voor je kleding.

Kijk dus goed uit wat je wilt gaan schoonmaken met azijn. Je goede bedoelingen om met dit goedje iets schoon te maken kan dus averechts werken. Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips. En bedenk altijd dat er nog genoeg dingen zijn die je juist wél kunt schoonmaken met azijn. Een fles azijn kost (bijna) niks en is ook nog eens milieuvriendelijk.

Meer lezen over schoonmaken?

Welke fout heb jij gemaakt om iets met azijn schoon te maken dat niet goed is uitgepakt?

De voordelen van zuiniger leven

De voordelen van zuiniger levenConstant beneden je stand leven is één van de slimste dingen die je kunt doen. Hierdoor zorg je ervoor dat je iedere maand een stukje vrijer en veerkrachtiger wordt.

In deze cursus zie je waarom een zuinige levensstijl een strategische investering is voor een goed leven. Een verandering die je leven beter maakt, niet minder goed.
Gratis deelnemen aan cursus

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate