Mijn ervaring met zelf karamel maken is gebeurd met vallen en opstaan. Ik geloof dat ik het wel twintig keer verprutst heb, maar inmiddels zijn mijn laatste pogingen om karamel te maken alleen nog maar gelukt. Yes. Het voelt iedere keer weer als een overwinning als het lukt. Vandaar dat ik mijn recept om zelf karamel te maken met je deel.
Wat heb je nodig om zelf karamel te maken?
- 150 gram suiker
- 2,5 eetlepel water
- 75 mlĀ verse niet-geklopte slagroom
- 50 gram roomboter
De ingrediĆ«nten zijn voldoende om een brownie te voorzien van een flinke laag karamel. Wil je gezoutenĀ karamel maken? Voeg dan een halve theelepel zeezout toe aan bovenstaande ingrediĆ«nten.
Zo maak je zelf karamel
1. VoegĀ de suiker samen metĀ 2,5 eetlepel water in een steelpan enĀ breng dit op middelhoog vuur langzaam aan de kook. Mengsel het water met de suiker door elkaar en stop met roeren tot het suikerwater bijna kookt. Je herkent dit als de suiker bijnaĀ is gesmolten.
2. Laat het mengsel lichtbruin worden. Dit duurt een paar minuten. Roer zodra de karamel de lichtbruine kleurĀ heeft de slagroom erdoor. Kijk wel uit, want ditĀ kan wat gaan spetteren.
3. Roer de roomboter er door en laat het even kort pruttelen in de pan.
4. Wil je gezoutenĀ karamel maken? Voeg dan nu de halve theelepel zeezout toe.
5. Zet het vuur uit en schenk de karamel in een schaaltje om het af te laten koelen. Je karamel is klaar voor gebruik.
Is je karamel mislukt? De truc om karamel niet te laten mislukken is door de karamel zelf te laten kleuren zonder te roeren in de pan. Bemoei je dus niet met de karamel tot je de slagroom en de roomboter erbij voegt.
Tip om je harde karamel weer zacht te maken
De karamel wordt hard en stroperigĀ als je hem in de koelkast zet. Je zult merken dat het dan wel lastig wordt om de karamel te schenken over bijvoorbeeld je home made brownies.
Zet het bakje met karamel in een ander bakje met heet water en roer met een lepel door de karamelsaus. Na 1 tot 2 minuten is je karamel weer vloeibaar en kun je hem mooi schenken over je baksel – of in je karamel macchiato.
Leukegeit nieuwsbrief š„
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! š