Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zelf karamel maken in slechts 10 minuten

Mijn ervaring met zelf karamel maken is gebeurd met vallen en opstaan. Ik geloof dat ik het wel twintig keer verprutst heb, maar inmiddels zijn mijn laatste pogingen om karamel te maken alleen nog maar gelukt. Yes. Het voelt iedere keer weer als een overwinning als het lukt. Vandaar dat ik mijn recept om zelf karamel te maken met je deel.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wat heb je nodig om zelf karamel te maken?

  • 150 gram suiker
  • 2,5 eetlepel water
  • 75 ml verse niet-geklopte slagroom
  • 50 gram roomboter

De ingrediënten zijn voldoende om een brownie te voorzien van een flinke laag karamel. Wil je gezouten karamel maken? Voeg dan een halve theelepel zeezout toe aan bovenstaande ingrediënten.

Zo maak je zelf karamel

1. Voeg de suiker samen met 2,5 eetlepel water in een steelpan en breng dit op middelhoog vuur langzaam aan de kook. Mengsel het water met de suiker door elkaar en stop met roeren tot het suikerwater bijna kookt. Je herkent dit als de suiker bijna is gesmolten.

karamel maken in 10 minuten

2. Laat het mengsel lichtbruin worden. Dit duurt een paar minuten. Roer zodra de karamel de lichtbruine kleur heeft de slagroom erdoor. Kijk wel uit, want dit kan wat gaan spetteren.

karamel recept

3. Roer de roomboter er door en laat het even kort pruttelen in de pan.

4. Wil je gezouten karamel maken? Voeg dan nu de halve theelepel zeezout toe.

5. Zet het vuur uit en schenk de karamel in een schaaltje om het af te laten koelen. Je karamel is klaar voor gebruik.

snel karamel maken

Is je karamel mislukt? De truc om karamel niet te laten mislukken is door de karamel zelf te laten kleuren zonder te roeren in de pan. Bemoei je dus niet met de karamel tot je de slagroom en de roomboter erbij voegt.

Tip om je harde karamel weer zacht te maken

De karamel wordt hard en stroperig als je hem in de koelkast zet. Je zult merken dat het dan wel lastig wordt om de karamel te schenken over bijvoorbeeld je home made brownies.

Zet het bakje met karamel in een ander bakje met heet water en roer met een lepel door de karamelsaus. Na 1 tot 2 minuten is je karamel weer vloeibaar en kun je hem mooi schenken over je baksel – of in je karamel macchiato.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate