Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zelf limoncello maken – recept voor heerlijke wodka-limoncello

De combinatie van zuur en zoet, ik houd ervan! Limoncello is daarom ook één van mijn favoriete alcoholische zomerse drankjes. En weet je wat zo leuk is? Je kunt het eenvoudig zelf maken. Simpel, snel en heel erg leuk om cadeau te geven. Hieronder deel ik mijn limoncello recept met je.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Waar komt het drankje vandaan?

Aan de uitspraak van het woord limoncello hoor je eigenlijk al meteen waar het vandaan komt. Uit Italië natuurlijk, en dan met name langs de Amalfi kust [lííímoncèèèllo – hoor je het nu ook? ;)].

Vroeger mocht limoncello alleen gemaakt worden met de bekende Sorrento citroenen (van die hele grote) uit de gelijknamige omgeving. Inmiddels hoeft dat niet meer. Gelukkig maar, want voor mijn limoncello heb ik gewoon biologische citroenen uit de supermarkt gebruikt. Wel zo makkelijk, voornamelijk omdat ik die grote Sorrento citroenen niet in onze achtertuin heb groeien.

Heb wel even geduld, want van alle recepten die ik kon vinden moet je minimaal twee tot drie weken wachten. Dus ga snel aan de slag, dan kun je over twee weken je leukste vrienden uitnodigen voor een kleine limoncello proeverij. Als zij natuurlijk voor de borrelnootjes zorgen.

Zelf limoncello maken

Zorg eerst dat je alles in huis hebt om een flinke fles limoncello zelf te brouwen.

 • 500 ml wodka per fles limoncello die je gaat maken (ik heb er 2 tegelijk gemaakt)
 • 3 biologische citroenen per fles
 • 150 gram suiker
 • 150 ml water
 • Een lege fles – waar zo’n 750 ml sap in past

& zo maak je het:

 1. Was de citroenen goed en schil met een dunschiller de gele schil van de citroenen. Stop dit in de lege fles en voeg de wodka toe.
 2. Doe de suiker en het water in een steelpan en breng het aan de kook. Zet het vuur uit zodra de suiker helemaal is opgelost en laat het suikerwater nu eerst afkoelen.
 3. Voeg het afgekoelde suikerwater toe in de fles-limoncello-to-be en sluit dit goed af. Zet het zo’n 2-3 weken op een koele en donkere plaats. Vergeet niet om je limoncello genoeg liefde te geven door iedere dag de fles rustig te schudden.
 4. Na 2-3 weken even zeven en je limoncello kan de vriezer in.

Nu kun je eindelijk op een zwoele zomeravond genieten en je even lekker in Italië wanen, of Spanje, of Frankrijk. Anyhow een plek waar het lekker warm is. You get what I mean. 😉

Saluti!

zelf limoncello maken

limoncello recept

limoncello maken met Billy

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 Martine Koopman

  De limoncello wordt veel lekkerder als je pure alcohol (94%) gebruikt ipv wodka. De aroma’s uit de schil worden veel beter opgenomen bij hoger % . Je kunt het bij de groothandels kopen. Ik gebruik zelf altijd de schillen van 10 citroenen per liter alcohol en laat dat 5 weken staan, totdat de schillen helemaal wit zijn. Het wordt ook veel lekkerder als je het suikerwater pas na deze 5 weken toevoegd ipv direct al.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate