Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

14 redenen waarom samenwonen fantastisch is

Op een gegeven moment is dat gesleep met spullen en de dubbele lasten geen doen meer. Jullie willen gaan samenwonen. Na het lezen van onze tips weet je het zeker: samenwonen ís fantastisch!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

 1. Afscheid nemen van die zware weekendtas. Is het iedere keer weer een emotioneel moment als je de trein terugneemt na een gezellig weekend met je lover? Dan weet je haast zeker dat het tijd is om samen onder één dak te gaan wonen. Ben je er nog niet helemaal zeker van, doe dan onze relatie test voor als je van plan bent om te gaan samenwonen.
 2. Alle uitgaven gaan bijna door de helft. De kosten zijn natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van deze grote beslissing. Twee keer huur betalen, twee keer de kosten voor gas, water en licht. Twee keer een internet abonnement, dubbele verzekeringen, etc. Ga toch lekker samenwonen, scheelt je een hoop geld.
 3. Je hebt veel minder huishoudelijke klusjes te doen. Doordat je maar een huishouden hebt (en dus maar een vloer, koelkast, badkamer, toilet enz.) hoef je beide maar de helft minder schoon te maken.
 4. Nooit meer ongeopende rekeningen en trouwkaarten in je brievenbus. Omdat je nu iedere avond in hetzelfde huis thuiskomt stapelen de ongeopende brieven zich niet op en weet je in ieder geval wanneer de bruiloft van je oom en tante is.
 5. Bespaar veel geld op de boodschappen. Koken in je eentje is altijd duur (of je moet drie dagen hetzelfde eten) en basisingrediënten als zout, peper, olie, uien en knoflook deel je vanaf nu. Het is daarnaast toch veel gezelliger om samen spaghetti naar binnen te werken?
 6. Ook een behoorlijke kostenpost: internet en televisie abonnementen. Door op één adres te gaan wonen, kun je direct dat abonnement opzeggen. Dat bespaart toch weer een paar tientjes in de maand.
 7. Vanaf nu hoef je die vervelende administratie niet meer zelf te doen. Samen met je partner komen jullie er wel uit. En het is er alleen maar makkelijker op geworden; alles is namelijk slechts keer één.
 8. Samen hebben jullie (waarschijnlijk) een groter inkomen en daarom wordt een groter/duurder huis ook meer reëel. Bekijk de mogelijkheden en wie weet woon jij binnenkort samen met je prins op het witte paard in een waar paleis.
 9. Misschien wel de belangrijkste reden: samen met je geliefde wonen is gewoon LEUK! Je bent (praktisch) iedere avond samen, je bent veel meer op de hoogte van elkaars dagelijks leven en samen beslissingen nemen (over bijvoorbeeld een nieuwe keuken) brengt jullie nóg dichter bij elkaar.
 10. Altijd al een huisdier gewild, maar was je bang dat je niet genoeg thuis zou zijn? Wellicht kun je met je partner regelen dat er iedere avond iemand thuis is; zo komt die leuke hond steeds dichterbij.
 11. Waarschijnlijk daalt je mobiele telefoonrekening ook een stuk. Nu je vaker samen bent bespaar je urenlange telefonische serenades waar je partner je vertelt hoeveel hij of zij van je houdt. Voortaan kunnen jullie dat persoonlijk tegen elkaar zeggen. Dat is toch veel gezelliger?
 12. Weer eens geen inspiratie voor het avondeten? Wedden dat je partner vast wel iets weet waar hij of zij veel zin in heeft vanavond.
 13. Samenwonen is (vooral in het begin) behoorlijk wennen en soms zelfs wel een beetje eng. Door eerst een paar maanden ‘op proef’ bij elkaar te gaan wonen, kun je kijken hoe het bevalt. Bevalt het goed? Dan kan één van jullie twee hun huis te koop zetten of de huur opzeggen. Vanaf nu gaan jullie samen verder en kunnen jullie kijken om misschien wel het huis opnieuw in te richten.
 14. Samenwonen met de liefde van je leven maakt je leven compleet. Je kunt op elkaar rekening in leuke tijden (als je bijvoorbeeld aangenomen wordt bij die droombaan) en in minder leuke tijden als je weer eens met het verkeerde been uit bed bent gestapt. Het fijne is dat je dit van elkaar accepteert en dat je elkaar steunt door dik en dun.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Han

  Ja, leuk om te lezen voor mensen die al samenwonen.
  Maar laat deze redenen ajb geen bepalende factoren zijn voor stellen om te gaan samenwonen! Je moet natuurlijk eerst wel weten of jullie echt goed klikken (doorslaggevende factor) en samen van tevoren bespreken hoe je de taken/geldzaken gaat verdelen. Anders kan ik ook nog wel een heel rijtje nadelen van samenwonen opsommen… (veel ruzie waardoor weinig tijd/energie etc etc).

 2. 🐐 Eef

  Ik ben ooit om al die redenen gaan samenwonen, maar dat heeft mij geen goed gedaan! Dit advies gaf ik ook altijd aan anderen, maar nu ben ik toch wel ouder en wijzer geworden. Tegenwoordig geef ik liever dit advies: NOOIT gaan samenwonen om de kosten te kunnen delen en om je leven “praktischer” te maken! Geniet ook van de tijd dat je even alleen bent. “denk” je over samenwonen, dan ben je al verkeerd bezig. Het moet juist heel erg goed “voelen”. Laat jezelf bij twijfel dus niet overhalen door de praktische voordelen, want er is niets zo onpraktisch als weer uit elkaar gaan, alles verdelen, andere woning zoeken en als je (net als ik) kinderen hebt, dan komt er nog een heel scala aan problemen bij als je uit elkaar gaat. Ik denk dat mensen tegenwoordig juist teveel om praktische redenen gaan samenwonen en trouwen. Dat gaat vaak fout of ze blijven in een ongelukkig leven vast zitten, omdat ze geen uitweg meer zien of de relatie niet durven te beëindigen omdat dat weer zo onpraktisch is.. Helaas ken ik veel ongelukkige samenwoners die om praktische redenen bij elkaar blijven.. Of iets praktisch is zou geen uitgangspunt moeten zijn voor samenwonen, maar ook niet voor scheiden. Beide beslissingen moeten goed voelen!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate