Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Instagram vragen beantwoord (Q&A)

Laatst vroeg ik aan mijn volgers op Instagram om vragen die ze hebben aan mij te stellen. Uit een flinke lijst met vragen heb ik er een aantal uitgekozen. Die vragen ga ik in dit artikel beantwoorden.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Q&A – van alles en nog wat

Het einde van het jaar is in zicht. Om een beetje rustig en ontspannen het nieuwe jaar in te gaan, heb ik mezelf deze laatste dagen van het jaar vrij gegeven. Het was een vrij druk jaar en deze tijd ga ik vooral besteden om een beetje bij te slapen en om lekker veel tijd met Jelle, Jake, familie en vrienden door te brengen.

Maar niet voordat ik je meeneem langs een flink aantal vragen die jullie me via Insta Stories hadden gesteld. Dat bleken er dus een heleboel te zijn, en ook zo lekker divers. In dit artikel beantwoord ik een aantal van de vragen! 😃⤵️

12 vragen die jullie graag wilden weten

1. Hoe houden jullie je relatie goed met een kleine erbij?

Leuke vraag! Om onze relatie goed te houden zorgen we goed voor elkaar, dutten we een keer extra overdag als dit nodig én mogelijk is, gunnen we elkaar momenten als een avondje weg en maken we zoveel mogelijk plezier. Beetje dansen in de woonkamer, terwijl Jake ons vrij absurd aankijkt. Of hij begint spontaan te lachen en gaat druk met zijn handen op en weer. Je weet het nooit. 😛

Structuur helpt ons ook heel goed om te weten waar we aan toe zijn. Zo leg ik Jake ‘s avonds in bed en geef ik hem de avondfles. Jelle haalt hem ‘s ochtends uit bed en geeft hem pap. We hoeven dan niet steeds te overleggen wie wat doet. Het is allemaal lekker duidelijk.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Billy van der Gaag – Leukegeit (@billyvdgaag) op

Naast deze structuur plannen we ook date nights met elkaar. Dan past één van onze ouders of een vriendin op. Date nights plannen we nog niet zo vaak als we zouden willen, maar daar gaan we komend jaar wel wat meer moeite voor doen.

Natuurlijk – we zijn wat sneller moe dan voorheen, maar verder voelt alles nog vrijwel hetzelfde als voordat we vaders zijn geworden. We zijn happy dads met kleine happy Jake in ons leven en onze relatie zit nog steeds goed. 💪

2. Doe je ook weleens aan Intermittent Fasting? Waarom wel of niet?

Het verschilt een beetje per periode, maar gemiddeld doe ik één tot twee keer per week aan Intermittent Fasting. Je hebt verschillende vormen van Intermittent Fasting. Ik houd me meestal aan de 16/8-methode, waarbij je 8 uur wel eet en 16 uur niet. Dit houdt in dat ik ‘s avonds na het avondeten stop met eten tot de volgende dag een uur of 12:00 uur. De ene keer gaat dit me makkelijker af dan de andere keer. Wat ik merk is dat ik echt belangrijk vind om tijdens een vastdag er voor zorg dat ik tijdens het eetmoment al mijn groente en fruit eet.

Intermittent Fasting doe ik voornamelijk om op gewicht te blijven (en het liefst een beetje af te vallen). Daarnaast schijnen er ook de nodige gezondheidsvoordelen aan te kleven – zo zou het een positief effect hebben op cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerwaarden. Dat is natuurlijk ook altijd mooi meegenomen.

3. Hoe ga jij om met slechte dagen?

 • Dan probeer ik overdag een dutje te doen. Meestal ontstaat een slechte dag als ik niet goed heb geslapen.
 • Lukt dit niet en ik ben ik bijvoorbeeld aan het werk? Dan geef ik wat gas terug doe ik mijn best om minder hooi op mijn vork te nemen die dag.

Maar uiteindelijk werkt het voor mij het beste als ik er gewoon aan toegeef dat ik een slechte dag heb en:

 • is Jelle in de buurt om me een peptalk of een knuffel te geven
 • knuffel ik lekker veel met Jake
 • ga ik een rondje hardlopen of zet ik lekker Netflix aan – net waar ik zin in heb

4. Wat is jouw gouden tip aan (aankomend) ouders?

Haha, ik weet niet of ik de aangewezen persoon ben om tips te geven tegen aankomend ouders. Ik leer zelf iedere dag nog zoveel bij. Wat ik zelf erg belangrijk vind in het ouderschap – maar eigenlijk altijd al – is tijd en aandacht schenken aan de mensen om je heen. Tijd en aandacht zijn twee van de vijf talen van de liefde uit dit boek van Gary Chapman en laat deze twee nou precies hoog op mijn lijstje staan. 🙃

Hoewel Jake nu natuurlijk nog erg jong is, denk ik dat je vanaf kleins hier al mee kunt beginnen. Veel praten tegen Jake, liedjes voor hem zingen en lekker vaak knuffelen. Gewoon er voor hem zijn.

Oh – en toch wel een tip die bij mij werkt: zorg dat je het jezelf niet te moeilijk maakt. Dus kijk hoe je het ouderschap voor jezelf leuk houdt. Dit houdt voor mij in dat ik:

 • oppashulp kan inschakelen als het nodig is;
 • dingen hebben die het allemaal wat makkelijker maken, zoals een waterkoker die tot 40 graden verwarmt (de perfecte temperatuur voor zijn fles)
 • niet denken dat dutjes overdag niet kunnen of niet nodig zijn – doe het, zo af en toe een half uur overdag slapen doet mij wonderen 😇

5. Wat is je favoriete liedje om op te dansen?

Ik ga niet vaak meer uit om een avondje te dansen, maar thuis in de woonkamer wil ik nog wel eens dansen op bijvoorbeeld dit liedje van Shawn Mendes en Camila Cabello.

6. Wat zijn je food goals voor komend jaar?

Na alle leuke reacties op de lancering van mijn online tempeh workshop dit jaar wil ik komend jaar een nieuwe online workshop gaan ontwikkelen. Daarnaast wil ik bekijken of ik het leuk vind om wat meer publieke optredens te doen, zoals het geven van een kookworkshop.

Verder blijf ik verder gaan met het bedenken en uitwerken van lekkere en gezonde recepten. De laatste tijd merk ik dat ik gepassioneerd ben om bekende gerechten te veganizen – zoals deze saucijzenbroodjes en vegan nachos.

7. Hoe reset je jezelf na een periode van ongezond eten?

Dat is eigenlijk vrij eenvoudig. Meestal begint het met een dagje Intermittent Fasting en zorg ik dat ik extra veel groente en fruit eet op een dag.

meer fruit eten

8. Hoe maak je vegetarische keuzes makkelijker op visite / sociale evenementen?

Inmiddels weet zo goed als iedereen om me heen dat ik geen vlees en vis meer eet. Als ik bij iemand blijf eten die ik nog niet zo lang ken, dan zeg ik dat ik dit niet eet. Meestal bied ik aan om zelf ook wat te eten mee te nemen, dus dan is het makkelijk. Vaak hoeft dat niet eens en serveren ze (hopelijk met een beetje liefde 🙃) een maaltijd zonder vlees. Veel vrienden eten niet meer elke dag vlees, dus dan is het wel wat makkelijker.

Bij mijn familie was dit in het begin wat minder makkelijk. Hier werd in het begin toch iets meer gek opgekeken, toen ik aangaf geen vlees meer te eten. Inmiddels is het allemaal in kannen en kruiken en bakt mijn moeder altijd iets vegetarisch als ik blijf eten. Onlangs schreef ik een artikel voor als je wilt beginnen met vegetarisch eten, maar als de rest niet mee wil doen. Hopelijk heb je hier iets aan.

9. Wat is je beste tip om na een te korte nachtrust toch ‘fit’ door te komen?

Als ik bijvoorbeeld een keer slecht heb geslapen, dan kon ik me hier vroeger best druk om maken.

 • “Gaan we morgen die vroege vlucht wel halen?”
 • “Kom ik wel op tijd op mijn afspraak?”

Dan lag ik vaak ‘s nachts in bed te piekeren en kon ik niet makkelijk in slaap vallen. Ik vond mezelf dan zielig. Tegenwoordig maak ik me er allemaal veel minder druk om. Misschien heeft het wel te maken met alle reizen die ik heb gemaakt en de vele keren dat je ergens vroeg je bed voor uit moest (vlucht, trein, bus, etc.).

Hoe ik dit doe? Eigenlijk door gewoon de situatie vanaf een afstand te bekijken en tot de conclusie te komen dat het allemaal niet zo erg is.

“Ja, ik heb slecht geslapen” of “ja, ik moet er vroeg uit” – maar is het allemaal echt zo erg als dat je op dat moment indenkt? Dan ga je de volgende avond toch gewoon wat eerder naar bed. Of je ploft tijdens een lange tussenstop neer op een paar banken op de luchthaven zoals je ziet op de bovenste foto. 😛

Je ziet, ik hou van slapen. Door het allemaal wat luchtiger te nemen, wordt het ‘probleem’ opeens ook minder opgeblazen in je hoofd. Onze gedachten zijn net een stel scheten. Waar heb ik dat eerder gelezen? 😂

10. Op welke momenten voel je je op en top gay?

Haha, op en top gay zijn. Dit is de eerste keer dat iemand me deze vraag stelt. Inmiddels ben ik alweer 18 jaar uit de kast (sinds mijn vijftiende) en weet ik niet beter. Ik zie mezelf niet als anders dan anderen. En ik weet ook wel dat niet iedereen het zo makkelijk heeft of ervaart, maar jezelf anders voordoen dan wie je bent of wilt zijn, doet jezelf echt geen goed. Dus wees lekker jezelf, of althans streef er naar. 💛

Maar momenten waardoor ik me op en top gay voel:

 • Beseffen dat je samen met je man en kind voor de allereerste keer in het openbaar (supermarkt in de VS) verschijnt. Een vreemd gevoel in het begin, maar nu des te trotser en blij. 💛
 • Jezelf kunnen zijn door niet na te hoeven denken om een vriend op straat drie zoenen of een knuffel te geven.
 • Dansen en meeblèren op de muziek uit de GEWELDIGE serie Pose op Netflix. Ga deze serie echt zien.
 • 👯‍♂️👯‍♂️👯‍♂️

11. Hoe hebben jij en Jelle elkaar ontmoet?

Jelle en ik hebben elkaar in 2005 ontmoet. Na een paar avonden chatten hadden we afgesproken voor het oude centraal station in Rotterdam. We liepen naar Dudok Rotterdam en kletsten daar – onderwijl het drinken van de nodige Fanta en cola – de oren van elkaars kop. Jelle moest later op de dag nog naar school en ik bleef in de stad. ‘s Avonds sloot Jelle weer gezellig aan en hadden we op één dag onze eerste twee dates gehad. 🥰

12. Ben je veranderd nu je vader bent geworden?

Ik kan wel zeggen dat ik veranderd ben nu ik vader ben geworden. Alle prioriteiten hebben nu vooral met Jake te maken. Waar ik vroeger zonder na te denken een avondje weg kon, plannen Jelle en ik nu onze week. Is Jelle een avondje weg, dan ben ik thuis. Of andersom. Gaan we samen langs vrienden of familie met Jake, dan zorgen we er voor dat het voor Jake een comfortabel uitje wordt. Bedje mee, knuffel erbij, dat soort dingen.

Verder probeer ik nog veel van de dingen te blijven doen die ik altijd al deed. Veel van deze dingen lukt nog steeds, maar niet alles meer. Dus doe ik gewoon wat minder en dat vind ik prima.

Kom je me ook volgen?

Volg je me nog niet op Instagram? Dan zou ik het gezellig vinden als je ook komt volgen. Regelmatig deel ik een ‘kijkje achter de schermen’, een recept of iets anders leuks. 😃

Volg me op Instagram…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Carla

  Erg leuk om te lezen Billy. Ik herken je laatste antwoord ook bij mij en mijn vriend sinds onze dochter is geboren. In het nieuwe jaar ga ik meer vegan recepten van je maken.

 2. 🐐 Petr

  Fijne jaarwisseling en leuk om alle vragen en jouw antwoorden hierop te lezen.

  Lieve groet van Petra

 3. 🐐 TipsvanTom

  Leuk om te lezen, Billy! Fijne jaarwisseling en tot volgend jaar 🙂

 4. 🐐 joke

  fijne jaarwisseling met je gezin en n voorspoedig en gezond 2020

 5. 🐐 Carla

  Leuk dat je zoiets als deze vragen beantwoorden doet! Ik vind dit heel gezellig. Net zoals Jelle dit ook heeft gedaan. Net “alsof” ik jullie ken. Gewoon… heel gezellig 😊… De beste wensen voor het nieuwe jaar en dat veel van jou dromen en wensen uit mogen komen.
  knuffjes x Carla

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate