Vandaag deelt Oliver weer een heerlijk recept. Hij is aan de slag gegaan met een heerlijk vegetarisch Midden-Oosters recept - gestoomde broccoli met yoghurtsaus. 🥦
Olilo goes Leukegeit
Mijn goede vriend Oliver is echt een ster in de keuken. Hij is het type persoon dat van iedere maaltijd een feestje maakt. Op zijn eigen website Olilo deelt hij regelmatig recepten van zijn culinaire avonturen, favoriete smaken en de meest heerlijke Libanese lekkernijen. De komende tijd deelt hij hier een aantal heerlijke recepten die hij speciaal voor Leukegeit heeft gemaakt.
Vorige keer deelde hij al een recept voor hummus met 3 verschillende toppings. Vandaag laat hij zien hoe hij op eigen wijze een heerlijk recept maakt van gestoomde broccoli met rijst en een heerlijke yoghurtsaus.
Hieronder laat hij zien hoe hij te werk gaat. Bedankt voor het delen van dit recept, Oliver!
Eigen variant op Chich Barak
In Libanon (en andere Midden-Oosterse keukens) maken we vaak gebruik van yoghurt in warme gerechten, waarin de yoghurt de hoofdrol speelt. Zo maken we pasta met yoghurt en munt en Fatteh met kikkererwten of aubergine. Dit recept is gebaseerd op de Chich Barak – een rijk gerecht met tortellini’s gevuld met vlees, yoghurtsaus en rijst. De tortellini’s met vlees gaan we vervangen door gestoomde broccoli. Daarmee wordt dit gerecht niet alleen super lekker, maar is dit recept ook super snel klaar. Binnen 15 minuten kun je aan tafel. Klinkt best wel goed, vind je niet? Laten we dan gauw beginnen!
Ingrediënten:
Aantal: 2 personen
Voorbereiding: 5 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Moeilijkheid: eenvoudig
- 500 gram Griekse yoghurt
- 1 blokje groentebouillon (voor een halve liter)
- halve broccoli
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels gehakte korianderblaadjes
- 50 ml olijfolie
- 200 gram witte rijst
- halve theelepel kaneel
- kwart theelepel piment
- 2 eetlepels pijnboompitten
Bereidingswijze:
- In een pan doe je de rijst met 400 ml kokend water, een snufje zout, kaneel en piment. Kook de rijst gaar (ongeveer 10 minuten) en roer af en toe in de pan zodat de rijst niet blijft plakken. Als de rijst gaar is, doe je het deksel op de pan en laat je de rijst 5 minuten rusten.
Met deze hoeveelheden hoef je de rijst niet uit te laten lekken als die klaar is. - Terwijl de rijst kookt, snij je de broccoli in roosjes en stoom ze beetgaar, ongeveer 5 minuten.
- Los het bouillonblokje op in 250 ml kokend water en roer de yoghurt er doorheen. Doe de gestoomde broccoli erbij en hou het geheel warm in een pan op laag vuur.
- In een droge koekenpan rooster je de pijnboompitten rondom goudbruin (geen olie nodig).
- In een vijzel, plet je de knoflook en koriander. Doe de olijfolie erbij.
- Om te serveren, doe je een flinke schep rijst in een kom en twee soeplepels yoghurt met broccoli. Roer de knoflook-korianderolie even goed en lepel je er een beetje van over de yoghurt. Maak het af met de geroosterde pijnboompitten.
Iets voor jou – deze gestoomde broccoli met rijst en yoghurtsaus? Ik ben heel benieuwd! Ga je met dit recept of één van de andere recepten op mijn website aan de slag? Laat het dan zeker weten via Instagram, Pinterest of gewoon gezellig als reactie op dit recept.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐