Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hummus basisrecept – met 3 verschillende toppings

Vandaag deelt mijn goede vriend Oliver zijn basisrecept voor hummus, plus drie heerlijke toppings. Met zijn Libanese roots weet hij mij keer op keer te verrassen met de meest heerlijke gerechten. De komende tijd zal hij hier dan ook vaker recepten delen. Te beginnen vandaag met deze heerlijke hummus variaties.

🐐 Dit artikel is geschreven door Oliver.

Olilo goes Leukegeit

Mijn goede vriend Oliver is echt een ster in de keuken. Hij is het type persoon dat van iedere maaltijd een feestje maakt. Op zijn eigen website Olilo deelt hij regelmatig recepten van zijn culinaire avonturen, favoriete smaken en de meest heerlijke Libanese lekkernijen. De komende tijd deelt hij hier een aantal heerlijke recepten die hij speciaal voor Leukegeit heeft gemaakt.

Vandaag is het tijd voor zijn basis hummus recept met drie verschillende toppings.

  • Hummus met geroosterde bloemkool
  • Hummus met courgette
  • Hummus met kidneybonen

Hieronder laat hij zien hoe hij te werk gaat. Bedankt voor het delen van de recepten, Oliver! 🙏

Oliver Meskawi
Oliver, in de bergen in het noorden van Libanon.

Er gaat niets boven zelfgemaakte hummus

Hummus – ik kan er persoonlijk niet zonder, ik zou het elke dag kunnen eten en vaak doe ik dat ook. Maar eerlijk is eerlijk: er gaat niets boven een home-made hummus. Hoewel het aanbod in de winkels tegenwoordig breed en best goed is, blijft een zelfgemaakte hummus het beste.

Het is ook nog eens een werkje van niets. Je bent letterlijk binnen vijf minuten klaar. Met lekkere toevoegingen en toppings kan je van een simpele hummus een maaltijd maken. De toppings zijn warm bedoeld, maar ze zijn afgekoeld net zo lekker en de basis is altijd hetzelfde: de klassieke hummus.

Je kan ook daarin variëren: met de hummus met geroosterde bloemkool doe je bijvoorbeeld een pittige hummus (met cayennepeper, sambal of pittige adjar) en met de hummus met courgette zou je za’atar (een mix op basis van oregano) aan de hummus kunnen toevoegen.

Basisrecept hummus

  • 265 gr uitgelekte kikkererwten
  • 100 ml tahini (sesampasta)
  • sap van een halve citroen
  • zout
  1. Met een staafmixer (of in een keukenmachine) pureer je alle ingrediënten samen met een beetje water.
  2. Breng op smaak met zout.

Vervolgens kun je het basisrecept voor hummus gebruiken in combinatie met onderstaande drie toppings.

Hummus met geroosterde bloemkool

  • 1 portie hummus
  • 1/2 bloemkool
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel kaneel
  • een mespunt gemalen nootmuskaat
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven op 220ºC.
  2. Snij de bloemkool in kleine roosjes, verwijder de kern en bladeren.
  3. Bestrooi met de overige ingrediënten en spreid op een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Bak 15 minuten goudbruin.
  5. Doe de hummus in een schaal met de bloemkool erop. Serveer met brood.
Hummus met een topping van geroosterde bloemkool.

Hummus met courgette

  • 1 portie hummus
  • 1 courgette
  • 10 gekleurde tomaatjes
  • 1 handvol basilicum
  • 1 sjalot
  • extra virgin olijfolie
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven op 200ºC.
  2. Snijd de courgette in kleine blokjes. Bestrooi met een beetje olie en zout.
  3. Spreid de courgette op een met bakpapier beklede bakplaat en bak hem gaar, ongeveer 20 minuten.
  4. Snij de tomaatjes in vieren en hak de basilicumblaadjes en sjalot fijn.
  5. Meng de tomaatjes, basilicum, sjalot samen met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  6. Haal de courgette uit de oven en meng hem gelijk met de saus.
  7. Doe de hummus in een schaal met de courgettemix erop.
Hummus met een topping van courgette en gekleurde tomaatjes.

Hummus met bonen

  • 1 portie hummus
  • 265 gr uitgelekte kidneybonen
  • 1 ui
  • 1/2 theelepel piment
  • 1/2 theelepel kaneel
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 eetlepels pijnboompitten

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ui in dunne repen.
  2. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de ui glazig en zacht aan op zacht vuur.
  3. Doe de kruiden erbij en bak nog 1 minuut.
  4. Voeg de bonen eraan toe en laat rustig bakken.
  5. In een droge koekenpan bak je de pijnboompitten goudbruin (zonder olie).
  6. Voeg ze samen met de rozijnen toe aan het bonenmengsel.
  7. Doe de hummus in een serveerschaal en schep de warme bonen erop. Serveer met wat Libanees brood en tomaat.
Topping van kidneybonen, ui, pijnboompitten en rozijnen.

Ga jij deze hummus met één van de drie toppings binnenkort ook maken? Laat het dan zeker weten via Instagram, Pinterest of gewoon gezellig als reactie op dit recept.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Sandra UA

    Ze zien er allemaal heerlijk uit! Ik ga zeker die met bonen proberen, ben benieuwd naar de combinatie met rozijnen.

  2. 🐐 Irene

    Oeh, dat ziet er geweldig uit! Ik ben dol op de Libanese keuken, vooral kibbeh. Maar dat schijnt erg lastig te zijn om zelf te maken. Dus als je een eenvoudig recept voor kibbeh hebt Oliver?!

  3. 🐐 Inez

    @Irene, jazeker ik zag een recept voor kibbeh op Oliver’s website staan.
    Wat ik niet direct verwachtte gezien Billy’s voorkeur voor ‘vegan’ is dat er ook veel recepten met dode dieren op staan. Jammer. Maar misschien kan Oliver zijn beste plantaardige beentje voorzetten.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate