Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Vegan witlofsoep

Als je mij vraagt waar ik trek in heb, dan antwoord ik meestal met soep. En dus ging ik aan de slag om met witlof deze heerlijke vegan witlofsoep te maken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Vegan witlofsoep – op jullie verzoek 😇

Al een tijdje lonkten er een paar stronken witlof in de koelkast naar me. Op Instagram liet ik laatst al weten dat mijn koelkast vol lag met allemaal groenten. Prei, spruitjes, winterpeen, boerenkool, broccoli en de nodige witlof.

Meestal heb ik altijd wel de nodige groenten in de koelkast liggen, maar dit keer was het wel vrij extreem. Dat kwam allemaal omdat ik die dag opnames had voor een item in het TV-programma ‘Wat Eten We’ op Net5 (hier kun je mijn bijdrage terugkijken). Alleen was witlof één van die groenten waar ik zelf niet zo vaak een recept mee maak.

Via Instagram vroeg ik naar jullie favoriete recept met witlof en dat bleken er een hele hoop te zijn. Er kwamen wel meer dan 100 suggesties binnen! 🙌 Van een witlof salade, een plaattaart met witlof tot een lekkere witlofsoep. En aangezien ik van #teamsoep ben, dacht ik dat het wel leuk zou zijn als ik van die witlof een lekkere vegan witlofsoep zou maken.

lekkere witlofsoep recept

Hieronder laat ik je zien welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je aan de slag gaat om deze vegan witlofsoep te maken.

Ingrediënten voor de vegan witlofsoep

Aantal: 6 kommen soep
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 25 minuten

Het recept is genoeg voor 6 kommen soep. De groenten zijn in een paar minuten gesneden. Deze vegan witlofsoep kan binnen een half uur op tafel staan.

  • scheutje olijfolie
  • 4 stronken witlof
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1,5 theelepel gedroogde dragon
  • 3 teentjes knoflook – fijngesneden
  • 2 flinke zoete aardappelen
  • 1,25 liter groentebouillon
  • 250 ml plantaardige melk – mijn voorkeur gaat uit naar havermelk of ongezoete sojamelk
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: peterselie en een klodder vegan crème fraiche ter garnering

Bereidingswijze:

  1. Snijd de knoflook fijn en de bleekselderij en witlof in dunne ringen. Snijd vervolgens de zoete aardappel in middelgrote blokjes.
  2. Verwarm een scheutje olijfolie in een soeppan en bak hier eerst de bleekselderij en witlof in voor zo’n 5 minuten. Roer regelmatig door elkaar en na een paar minuten ga je zien dat de witlof wat bruiner van kleur wordt. Voeg na 5 minuten de knoflook toe en bak voor één minuut mee.
  3. Voeg de groentebouillon en de blokjes zoete aardappel toe en breng de soep aan de kook. Als de soep eenmaal kookt, zet dan het vuur lager en laat de witlofsoep op laag vuur pruttelen voor 20 minuten tot de blokjes aardappel zacht zijn geworden.
  4. Haal de soep van het vuur en laat het iets afkoelen. Is de soep eenmaal wat afgekoeld, pureer de soep tot een gladde massa en roer de plantaardige melk erdoor.
  5. Breng de vegan witlofsoep op smaak met peper en zout en garneer het met wat verse peterselie en een klodder vegan crème fraiche.

witlof soep recept

Of je nou wel of niet een liefhebber van deze witgele groente bent – deze vegan witlofsoep is heerlijk geworden.De soep is lekker romig door de plantaardig melk en room en goed vullend door de aardappel. Als je net als ik ook zo van soep houdt, bekijk dan hier alle soep recepten.

Trouwens nog een bewaartip: witlof kun je het best in de groentela beneden in de koelkast bewaren. Op deze plek blijft witlof tot zeker een week (of langer) houdbaar.

Is deze witlofsoep ook iets voor jou? Laat het me zeker weten via Instagram, Pinterest of als reactie op dit recept. 🍜

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Maria

    Gemaakt! Verrassend lekker soepje! 👌

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate