Bekijk mijn bundel met budgetvriendelijke weekmenu’s - lekker, gezond én goedkoop eten. 🥑 Bekijk alles hier!

Hartige bladerdeegtaart met champignons en prei

Billy van der GaagDe combinatie van champignons en prei in deze hartige bladerdeegtaart is echt geweldig. Heerlijk vegan comfort food die gegarandeerd goed in de smaak gaat vallen.

Pot pie in je joggingsbroek eten

Deze vegan hartige bladerdeegtaart met champignons en prei, ook wel bekend als pot pie, is echt zo’n gerecht die het zowel in solo- als in groepsverband goed doet. Denk aan een tafel vol met verschillende gerechten en dat dit gerecht er dan mooi tussenpronkt.

Of je kunt de hartige bladerdeegtaart, net ik als heb gedaan, als avondmaaltijd eten. Lekker met een groene salade in je joggingbroek en je favoriete serie aan en de avond kan beginnen.

Het fijne aan pot pies is dat je de bladerdeeg als het ware als een dak over de vulling heen legt. Dus je bedekt de ovenschaal eerst met de vulling van prei, kastanjechampignons en een heerlijke (plantaardige) botersaus en vervolgens drapeer je de bladerdeeg erover. Zo voorkom je ook weer dat het bladerdeeg zompig en niet gaar wordt.

Dit gerecht doet me ook wel denken aan deze vegan paddenstoelen ragout. Een lekker klassiek gerecht met warme smaken als tijm, champignons een prei.

Hartige bladerdeegtaart met champignons en prei

Ingrediënten

Taartvorm: ovenschaal van 28 cm (ik gebruikte deze van Dille & Kamille)
Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 25 minuten

Deze vegan hartige bladerdeegtaart is comfort food to the max. Serveer dit gerecht met een groene salade en je kunt er met 2-3 personen goed van eten. Hieronder vind je de ingrediënten die ik heb gebruikt om deze hartige bladerdeegtaart te maken.

Voor de vulling:

  • 1 eetlepel plantaardige boter (of olie)
  • 2 preien – in dunne plakken gesneden
  • 3 teentjes knoflook – fijngesneden
  • 500 gram kastanjechampignons – in dunne reepjes
  • 1 flinke theelepel gedroogde tijm
  • peper en zout

Voor de saus:

  • 1 eetlepel plantaardige boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 300 ml plantaardige melk (ik heb ongezoete sojamelk gebruikt)
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voor de korst:

  • 5 plakken (vegan) bladerdeeg – zoals Koopmans
  • 3 eetlepels plantaardige melk – om te bestrijken

Bereidingswijze:

  1. Voeg een eetlepel plantaardige boter (of olie) toe aan een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de prei en knoflook in zo’n 3 minuten, totdat dit wat zachter is geworden.
  2. Voeg de kastanjechampignons, tijm, peper en zout toe en roer voor een minuut door de champignons en prei. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur zo’n 6-8 minuten pruttelen.
  3. Smelt ondertussen in een steelpan de plantaardige boter op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot de bloem is opgenomen in de boter (er ontstaat een roux). Voeg beetje bij beetje de plantaardige melk toe, blijf constant met de garde kloppen tot er een glad en lobbig mengsel is ontstaan. Roer de nootmuskaat erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  4. Giet de saus bij de vulling van prei en champignons en laat het geheel afkoelen.
  5. Zorg ervoor dat de bladerdeeg op kamertemperatuur is en verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
  6. Verdeel het afgekoelde mengsel van prei en kastanjechampignons over de taartvorm en bedek de vulling met het bladerdeeg.
  7. Kneed met je vingers (of met een vork) de zijkant wat bij elkaar, zodat het niet over de taartvorm gaat hangen. Maak met een mes wat lichte sneden op het bladerdeeg om deze hartige bladerdeegtaart een mooi patroon te geven.
  8. Bestrijk de bovenkant van deze hartige taart met een kwastje en plantaardige melk om de taart mooi te laten glanzen.
  9. Bak de taart voor zo’n 22-25 minuten in de oven tot deze goudbruin is. Het lekkerste is om de hartige taart direct te serveren.

vegan pot pie

Deze hartige bladerdeegtaart met prei en champignons is heerlijk warm comfort food. Perfect om mee te nemen naar een feestje of lekker op de bank te eten in je joggingbroek.👌

Is deze bladerdeegtaart iets voor jou? Laat het me zeker weten via Instagram, Pinterest of als reactie op dit recept.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 45.000 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate