Dit recept voor kokos namoura is guilty pleasure ten top! Bekijk hoe je zelf dit overheerlijke gebakje maakt op basis van griesmeel en kokos.
Olilo goes Leukegeit
Mijn goede vriend Oliver is echt een ster in de keuken. Hij is het type persoon dat van iedere maaltijd een feestje maakt. Op zijn eigen website Olilo deelt hij recepten van zijn culinaire avonturen, favoriete smaken en de meest heerlijke Libanese lekkernijen. En speciaal voor Leukegeit deelt hij hier ook met regelmaat de meest heerlijke recepten.
In dit makkelijke recept laat Oliver zien hoe hij kokos namoura maakt – een traktatie op basis van kokos en griesmeel. Bedankt weer voor het delen van dit recept!
Guilty pleasure ten top
Een overheerlijk gebak op basis van griesmeel en kokos. In Nederland, in het algemeen, is griesmeel voornamelijk bekend van griesmeelpudding.
Maar in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wordt het in allerlei zoetigheden gebruikt zoals dit gebak en koekjes. Daar worden ook rozen- en oranjebloesemwater vaak in desserts gebruikt. Gelukkig kun je tegenwoordig deze twee smaakmakers vrijwel in iedere supermarkt vinden.
Ingrediënten:
Voorbereiding: 20 minuten
Rusttijd: 2x één uur
Oventijd: 40-45 minuten
Hieronder lees je wat je nodig hebt om kokos namoura te maken.
- 400 gram griesmeel
- 75 gram geraspte kokos, plus extra voor garnering
- 125 gram (plantaardige) boter
- 125 gram suiker
- 10 gram bakpoeder
- 100 ml water
Voor de suikersiroop
- 300 gram suiker
- 150 ml water
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel rozenwater
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
Bereidingswijze:
- Smelt de (plantaardige) boter in een pan.
- In een kom meng de gesmolten boter met de griesmeel, suiker en kokos. Dek af met een doek en laat één uur rusten.
- Roer de bakpoeder met 100 ml water en doe bij het beslag. Kneed goed tot een egale deeg.
- Vet een bakvorm in en spreid het deeg erin. Dek af met een doek en laat nog eens één uur rusten.
- Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Bak de namoura 40 à 45 minuten
- Ondertussen maak je de suikersiroop. Doe de suiker en water in een pan en breng aan de kook totdat de suiker helemaal gesmolten is en de siroop iets dikker wordt.
- Zet het vuur uit en roer de citroensap en oranjebloesemwater erdoorheen.
- Als de namoura klaar is giet je langzaam de warme siroop eroverheen.
- Voor de garnering rooster wat geraspte kokos in een droge koekenpan. Besprenkel de namoura met geroosterde en ongeroosterde kokos voor een leuk effect.
Dit gebakje wil je toch meteen nog gaan maken? Zeker als je op zoek bent naar wat meer variatie in je zoetige traktaties.
Ik ben heel benieuwd of jij ook aan de slag gaat met kokos namoura. Laat zeker een reactie hieronder achter – of Instagram of Oliver gezellig via Instagram.😃
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐