Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Aangekoekte pan schoonmaken – 6 geweldige tips

Je let even 5 minuten niet op tijdens het koken en je zit met een aangekoekte pan. Je krijgt de pan zelfs met afwasmiddel niet meer schoon. Probeer de volgende keer om je aangebrande pan schoon te maken met één van deze handige schoonmaaktips.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Aangekoekte pan met soda schoonmaken

Laatst hadden we een barbecue in de tuin waarbij een steelpannetje met pindasaus natuurlijk niet kan ontbreken. Doordat ik even niet oplette brandde de pan met pindasaus aan en kregen ik én de vaatwasser de aangekoekte pan met geen mogelijkheid meer schoon. Ik bleef maar boenen met afwasmiddel, maar het werd maar niet schoon. Irritant.

Totdat ik me bedacht dat soda weleens zou kunnen helpen om de aangekoekte pindasaus in de pan schoon te maken. Ik vulde de pan met wat warm water, voegde een schepje soda toe en liet het zo even een uurtje staan. Vervolgens pakte ik de afwasborstel erbij en de aangekoekte pan was zo weer schoon – even schrobben en klaar ben je. De pan is schoon en glimt weer als nieuw. Fantastisch.

Er wordt ook wel geadviseerd om een aangekoekte pan de hele nacht met een laagje soda te laten staan, maar bij ons is een uurtje meestal al voldoende. Soda is niet alleen dé tip tegen aangebakken pannen, maar je kunt soda toepassen voor heel veel andere huishoudelijke klussen.

2. Vaatwastablet toevoegen aan je aangekoekte pan

Heb je geen soda in huis of krijg je de pan toch niet schoon met soda? Dan kan een vaatwastablet ook helpen om je aangebakken pan schoon te maken.

Dus heb je bijvoorbeeld een pan met aangebakken rijst die je echt niet schoon krijgt? Stop een halve vaatwastablet in de pan met warm water (zo lost het tablet op) en laat het even een paar uur staan. De aangekoekte resten in de pan kunnen nu lekker losweken.

Na een paar uur kun je met een schuurspons of afwasborstel de resten loskrabben. Je pan is weer schoon.

3. Aangekoekte pan met baking soda reinigen

Baking soda is in veel gevallen je redder in huishoudelijke nood. Dit spul is zo veelzijdig. Geweldig. Zelfs je aangekoekte pan krijg je schoon door een beetje baking soda op de aangekoekte resten te strooien. Net als bij voorgaande tips de pan vullen met warm water, even laten staan en boenen maar.

4. Citroen inzetten bij een aangekoekte pan

Heb je bijvoorbeeld een pannetje met melk over laten koken, dan kun je de pan weer schoonmaken door wat citroensap met heet water in de pan te laten weken. Na een kwartiertje kun je zo met een borstel door pan heen gaan en zijn de melkresten als sneeuw voor de zon verdwenen.

5. Aangebrande pan met karamel schoonmaken

Het gebeurt me regelmatig dat mijn karamel aanbrandt. Het lijkt wel of er een vloek rust dat het universum mij geen karamel gunt. Ik snap het niet, want karamel is het lekkerste dat er bestaat. Echt.

De pan met aangebrande karamel krijg ik met geen mogelijkheid schoon als ik tekeer ga met wat afwasmiddel en warm water. Maar als ik de pan vul met alleen water en deze op het gasfornuis laten koken, dan weekt de aangebrande karamel zo weer los in de pan. Er zijn geen speciale middeltjes voor nodig. Dat is ook weleens fijn. Ik maak de pan hierna altijd nog wel even schoon met wat zeepsop – en begin aan een tweede poging karamel maken.

Want zoals ik al zei: karamel is mijn BFF – dat het maar duidelijk mag zijn. 😉

6. Pan schoonmaken met azijn

Een aangebakken pan kun je ook schoonmaken door een laagje schoonmaakazijn in de pan te doen met een laagje (koud) water. Laat dit een paar minuten inwerken en je zult merken dat je het vuil zo los kunt schrobben – net als hoe je een vieze oven weer schoon kunt krijgen.

Zorg dat je deze middelen niet met elkaar vermengd om je vieze pan schoon te maken. Dit kan namelijk leiden tot ongewenste praktijken – scheikundige reacties. En ja, dat kan gevaarlijk zijn.

Geen uitweg mogelijk – op zoek naar een nieuwe pan

Krijg je de aangekoekte pan voor geen mogelijkheid meer schoon? Dan is het tijd voor een nieuwe pan. Een koekenpan begint vaak al vanaf 12 euro. Een kookpan kost net even wat meer, maar je doet er vaak wel jaren mee. Tenzij je weer dezelfde fout begaat en de pan laat aanbakken. 😉

Wat zijn jouw tips om je aangekoekte en aangebrande pannen schoon te krijgen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

14 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Cynthia

  Handige tips! Ik ben bekend met de tip om soda te gebruiken, nog niet met de andere tips. De volgende keer ga ik die eens toepassen bij een aangebakken pan.

 2. 🐐 Janine

  Blijft handig om dit soort tips te krijgen. Ik wist niet dat je je pan ook schoon krijgt met baking soda. Ik heb nog 2 pakjes thuis staan, dus genoeg pannen nog om aan te laten branden…. (haha)

 3. 🐐 Sara

  Een methode die ik hier mis: Biotex! In Biotex zitten enzymen die biologische dingen ‘opeten’. Belangrijke voorwaarde is het gebruik van handwarm water, want bij te heet water sneuvelen de enzympjes, en zijn niet meer werkzaam. Dus bij aangebrande/aangekoekte pannen scheut biotexer in, handwarm water erbij en een nachtje laten staan. Dan kan je het gewoon met rommel en al uitspoelen: Schoon! En….. nooit of te nimmen schuursponsjes gebruiken, Dit veroorzaakt miniscule krasjes waarin juist het vuil zich lekken vastgrijpt en wordt het veel sneller vies en is lastiger schoonmaken. (Geldt voor alles, niet alleen pannen!)

 4. 🐐 Ingrid

  Als je niet wilt boenen en schrobben, kun je in de zomer je pannen laten schoonmaken door de werksters. Nee, niet die dames op 2 benen, maar de werkster mieren die elke tuin afspeuren op voedsel voor de mierenkolonie. Maak de pan nat, strooi er een beetje suiker in en zet het omgekeerd in een verloren hoekje van de tuin. Als je even niet oplet, gaan de dames aan de slag en peuteren je pan helemaal schoon.

 5. 🐐 Rik

  Een keer aangebrande stalen (koeken)pannen maak ik ook schoon door soda in water te doen en dat er in te koken. Hoe beter de kwaliteit van de pan, te beter het lukt. Maar ik heb al een paar jaar een dure gietijzeren koekenpan waarvan de binnen en buiten rand steeds zwarter worden, met nu een dikke koek er op.. Koken met soda helpt niet meer en en paar dagen in een bak met schoonmaak azijn ook niet. Wie zo een probleem al eens goed opgelost? Hulp gevraagd!!.

 6. 🐐 Marc

  Geen (baking) soda gebruiken in aluminium pannen. Soda gaat een reactie aan met het aluminium waardoor het uitgevreten raakt en je de pan weg kunt gooien.

 7. 🐐 Suzette

  Gewoon je pan met water op het vuur zetten
  En dan met een houten lepel een keer over de bodem gaan even goed laten koken en de pan word weer schoon.

 8. 🐐 Fenna

  gewoon koud water in de pan doen met een klein beetje vloeibare Biotex. Een uurtje op een laag vuurtje en schoon is je pan weer. Hierna gewoon afwassen. Bij toeval ontdekt. Veel succes.

 9. 🐐 Mariette

  De aangebrande karamel tip is werkelijk briljant! Werkt!! Dank je wel!!!

 10. 🐐 Laura

  Mijn door rijst aangebrande pan was op geen enkele manier meer schoon te krijgen. 2x met vaatwastabletten in kokend water geprobeerd, daarna met schoonmaakazijn gekookt. Geschuurd met schuursponsjes. Uiteindelijk Vanish Oxy Action in een beetje water een uurtje gekookt en de aangebrande koek vloog eraf. Wel nog een beetje schrapen met een houten lepel. 😀😀

 11. 🐐 Rene

  Ik heb net aangekoekte pindasaus verwijderd met stickerverwijderaar, niks werkte, maar dit wel!

 12. 🐐 Renée

  Ik doe al jaren chloor in de pan water erbij en laat kook, maak niet uit wat aangebrand is de pan gaat altijd weg,en hoef je niet te boen,wel met de buiten deur open voor vries lucht en niet boven de pan hang en klaar wel goed naspoel.

 13. 🐐 Corrie

  Ik ben/was blij met de nieuwe pannen van Jumbo, eindelijk weer een nette rij. Eergisteren een pannetje stoofperen gemaakt, jammer dat ze “er aan” zaten, maar ach met soda zo opgelost, dacht ik. Ik ben nu twee dagen verder en na soda, en zout en uitkopen is er wel wat losgekomen maar het ziet er nog treurig uit. Jammer, komt het door de nieuwe pan????????

 14. 🐐 Nadja

  altijd alle pannen eerst insmeren met zonnebloem olie. Dit voorkomt aankoeken!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate