Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Vaatwasser reinigen – zo maak je je vaatwasser schoon

Viva la vaatwasser! Wat is het toch fijn om een vaatwasser te hebben, maar dan moet 'ie wel fris blijven ruiken. Stinkt je vaatwasser of wordt de vaat niet meer goed schoon? Lees onze tips om je vaatwasser te reinigen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Vaatwasser reinigen met baking soda

Vorige week schreven we al over alle geweldige opties die je hebt om schoon te maken met baking soda. In dit artikel komt daar nog een handig trucje bij: je kunt met baking soda namelijk ook je vaatwasser schoonmaken. Hiervoor doe je een ruime theelepel van de soda in het zeepbakje van de machine, daar waar je normaal een afwasblokje in doet. Zet de vaatwasser aan op het meest intensieve programma, zónder vieze vaat erin.

Je zult merken dat de vaatwasser na het reinigen brandschoon is! Let wel op dat je niet meer dan een theelepel soda in het zeepbakje doet, anders kan het middel gaan bijten in het plastic van de machine en in de rubberen randjes.

2. Vieze geur in de vaatwasser

De vaatwasser is schoongemaakt, maar de vieze geur is niet verdwenen en de muffe lucht blijft ook in de vaatwasser hangen. Heel vervelend, maar daar hebben we een handige tip voor. Sprenkel wat druppeltjes citroensap over je vuile vaat en zet de vaatwasser op de gebruikelijke manier aan. Je kunt ook zonder vuile afwas de machine aanzetten met wat druppels citroensap, maar dat is zonde van al het water (en de stroom) die je hiermee verspilt.

Komt er echt een heel vieze geur uit je vaatwasser, dan moet je het dubbel aanpakken. Giet wat schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser en doe plakjes citroen in het bestekbakje; de machine op een heet/intensief programma laten draaien en als het goed is moet die vieze geur echt verdwenen zijn!

3. Verstopte vaatwasser

Voorkomen is beter dan genezen, dat is een bekend spreekwoord. Een vaatwasser wordt eigenlijk altijd vies door etensresten die achterblijven in de vaatwasser. Zorg er daarom voor dat je kruimels, etensresten en restjes saus altijd van het bord afveegt, voordat je het servies in de machine stopt. Veel mensen spoelen hun vuile vaat nog een keer af voordat het de vaatwasser ingaat en ook dat is een goede manier om een verstopping te voorkomen.

Is je vaatwasser eenmaal verstopt? Haal dan de filter eruit en verwijder de aangekoekte etensresten. Doe er vervolgens wat schoonmaakazijn in en laat de (lege) machine op een intensief programma draaien.

4. Economisch gebruik

Hoe vaker je iets gebruikt, hoe sneller iets vies wordt en hoe sneller je iets moet vervangen. Dat geldt ook voor een vaatwasser. De vaatwasmachine is relatief zuinig, zowel wat betreft water als stroom. Toch is het zonde om de vaatwasser aan te zetten als deze niet helemaal gevuld is.

Maar daar zit ook een keerzijde aan – doe je vaatwasser ook weer niet té vol. Als je de vaatwasser te vol inpakt kunnen de sproei-armen niet meer goed draaien, waardoor schade kan ontstaan. Daarnaast wordt niet alle afwas even goed schoon, waardoor de kans groot is dat je nog een wasprogramma aan moet zetten. Door je machine dus economisch gezien gunstig te gebruiken, heb je daar op den duur minder last van als het gaat om schoonmaken en vervanging van het apparaat.

5. Vaatwasser reinigen en toch een vieze vaat

Maar wat als je vuile vaat simpelweg niet meer schoon wordt, ondanks dat de machine van binnen goed is gereinigd? Dan kan je een probleem hebben met de sproei-armen. Een veelvoorkomend probleem tijdens de vaatwasser reinigen is kalkaanslag op de sproei-armen, waardoor het water zich niet meer goed kan verspreiden door de machine.

Maak deze sproeiarmen los en verwijder het kalkaanslag met een sopje van wat schoonmaakazijn, citroensap en water. Zodra de kalk is verdwenen, kan het water weer gemakkelijker door de gaatjes en wordt je vaat weer blinkend schoon!

Vergeet trouwens ook niet om ons handige artikel te lezen hoe je in 3 stappen je wasmachine reinigt.

Op zoek naar een nieuwe vaatwasser?

Je kunt een vaatwasser natuurlijk gewoon in de winkel kopen. Het is handiger om eens online op zoek te gaan. Ben je op zoek naar een nieuwe vaatwasser en wil je uitgebreide recensies bekijken? Bekijk dan hier de best verkochte vaatwassers en bestel het makkelijk online. Dan hoef je zelf niet te sjouwen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 mikkie

  Wat voor zwijn moet je wel niet zijn als je vaatwasser niet schoon is? Ik heb al járen een vaatwasser, spoel alles redelijkerwijs vóór en heb nooit een stinkende VW.
  Met de huidige vw-blokjes wordt alles toch superschoon?

 2. 🐐 Chris

  “Maak deze sproeiarmen los en maak ze schoon met wat kalkaanslag” dit staat er letterlijk. Is dit een typefout? Zo nee, leg me dan uit hoe ik dit moet doen aub.

 3. 🐐 leukegeit

  Je hebt helemaal gelijk Chris, dat is stom. We hebben het aangepast. Dus niet met kalkaanslag schoonmaken hoor, maar juist het kalk verwijderen van de sproei-armen. 😉

 4. 🐐 nelly

  Ik begrijp echt niet waarom je een vaatwasser schoon moet maken, die maakt zich toch iedere dag zelf schoon als hij ook de vaat wast. Natuurlijk moet je het filter regelmatig schoonmaken maar verder hoef je echt niets te doen.

 5. 🐐 ria nederend

  bedankt voor de geweldige (goedkope) tip voor het reinigen van de vaatwasser, Ria.

 6. 🐐 Nathalie

  Supertips! Bedankt!

 7. 🐐 MJ

  Elke ochtend pers ik een citroentje uit voor mezelf. De citroen gaat daarna in de vaatwasser mee. De dag daarna pas in de vuilnis. Ik vind ‘m dan te chemisch om nog bij GFT te doen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate