Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenuā€™s? Klik hier...

5 alternatieven om geld te sparen

Je geld op de bank zetten en wachten op een enorm bedrag aan rente. Dat is tegenwoordig een illusie uit het verleden. Nu de rente ontzettend laag staat hebben wij 5 alternatieven voor het sparen van geld. Met deze tips haal je toch rendement uit je spaargeld!

šŸ Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Geld beleggen in plaats van sparen

Bij het woord beleggen zie je waarschijnlijk snelle jongens in strakke pakken voor je, die met jouwĀ gespaarde geld in de weer gaan om de belegging -hopelijk- in korte tijd teĀ kunnen verdubbelen ?

Dat beeld klopt ook, althans als je wilt beleggen op grote schaal. Beleggen voor beginners op grote schaal kan, maar hoeft niet. Ook op kleinere schaal zijn er genoeg kansen en mogelijkheden wanneer je interesse hebt in het beleggen van geld. Je kunt bijvoorbeeld instappen in een duurzaam fonds bij een bank (zoals Triodos of ASN Bank) waarbij je zelf kiest in welk fonds je stapt. Op hun website kun je de behaalde resultaten van de afgelopen periode bekijken. Zo hoef je niet direct uit te zoekenĀ welke bedrijven het goed doen op de AEX.

BeleggenĀ blijft natuurlijk altijd een risico, maar als je het goed doet kun je er veel geld mee verdienen.

2. Hogere maandlasten

Hogere maandlasten klinkt niet bepaald aantrekkelijk. En dat is het natuurlijk ook niet, tenzij je een deel van die maandlasten weer terug krijgt.

Ik zal een voorbeeld noemen: iedere maand betaal ik voor mijn kleine appartement vijfentwintig euro aan elektriciteit. Na het eerste jaar dat ik er woonde kreeg ik een interessante jaarafrekening. Ik kreeg maar liefst tweehonderd euro terug! Omdat ik iedere maand veel meer betaalde dan ik eigenlijk afnam, had ik dus een bedrag opgebouwd wat ik aan het einde van het rekenjaar terug kreeg. De energieleverancier bood mij aan om een lager maandbedrag te betalen, maar daar heb ik voor bedankt. Op deze manier spaar je ongemerkt geld.

3. Crowdfunding

Met z’n allen een bedrag bij elkaar leggen en daarmeeĀ een nieuwe onderneming financieren, ook wel crowdfunding genoemd. Helemaal van nuĀ en het kan financieel ook nog eens heel interessant zijn. Er bestaan inmiddels tal vanĀ crowdfunding websites waar je kunt zien aan welke projecten jeĀ kunt deelnemen (zoals deze, deze en deze).

Vaak is er een minimum bedrag vastgesteld – meer inleggen kan natuurlijk altijd. Als het geld bij elkaar verzameld is gaat de onderneming van start. EenĀ eerste uitbetaling wordt meestal gedaan als de eerste winst is gemaakt. De regels omtrent het uitbetalen van geld verschillen per projectĀ – altijd even goed opletten dus. Naast hetĀ financiĆ«le voordeel voor jou, help je ook nog eens een ander.

4. Hypotheek vervroegdĀ aflossen

Voor wie een huis bezit is het heel gunstig om jaarlijksĀ een extra bedrag af te lossen op je hypotheek. Vervroegd je hypotheek aflossen is financieel een stuk aantrekkelijk dan het geld op een spaarrekening te laten staan.

Hierdoor is jeĀ huisĀ sneller afgelost en dus van jouĀ en hoef je minder rente te betalen over het geleende hypotheekbedrag. Houd er wel rekening mee dat bij deze manier van geld sparen je niet meer direct toegang hebt tot het inmiddels afgeloste bedrag. Daar tegenover staat natuurlijk het bedrag aan rente en aflossing datĀ iedere maand minder wordt.

5. Geld ‘opladen’

Je hebt een eigen huis en weet vrijwel zeker dat je daar in ieder geval de komende jaren nog wel even wilt blijven wonen. Dan is het interessant om eens te kijken naar de mogelijkheden om zonnepanelen aan te schaffen.

Lees ook ons artikel:Ā Hoe duur zijn zonnepanelen & zijn ze echt zo fantastisch?

Op den duur zal je veel minder stookkosten hebben, volgens Elsevier zelfs tot 6,6% voordeel. Naast dat het goed is voor je portemonnee en je vrijheid om minder afhankelijk te zijn van een energieleverancier, is het ook nog eens goed voor het milieu.

Bye bye vieze, oudeĀ kolencentrales!

Meer tips om geld te besparen – tip

Wil je tips die je echt gaan helpen om maandelijks meer geld te besparen en over te houden? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meerā€¦

Leukegeit nieuwsbrief šŸ„‘

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! šŸ

Geen zorgen ā€“ je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. šŸ˜Š

Eén leuke geit šŸ

  1. šŸ Vroon

    En op een kleinere schaal: de koopzegels van supermarkten. Die van Plus geven een rendement van 50%, die van Appie een rendement van 6%; geen beleggingen waar je rijk van wordt maar wie het kleine niet eert…

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. šŸ

Navigate