Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Slim sparen – geld wegzetten en sparen

Er bestaan veel soorten spaarrekeningen. Banken bedenken de meest gekke namen om je over te halen om een spaarrekening te openen. Bij ASN krijg je rente over het gehele saldo, SNS bank heeft de Klimrente en de ING heeft de Bonusrenterekening. Allemaal erg interessant, maar wat is de beste manier om te gaan sparen? Wij geven je tips!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Direct geld overboeken of sparen voor later?

Om te bepalen welke spaarrekening bij jou past, moet je jezelf eerst afvragen of je het spaargeld op korte termijn nodig zult hebben. Diverse banken bieden namelijk zowel spaarrekeningen aan die vrij opneembaar zijn als spaarrekeningen die voor een bepaalde periode vast staan, waar je dus niet direct over je geld kunt beschikken.

Bepaal dus wat je belangrijk vindt. Langer geld vast laten staan op een spaarrekening kan je belemmeren – doe dit alleen met geld dat je niet nodig hebt. Je spaargeld vrij opneembaar houden kost je vaak een tiende procent of meer aan spaarrente over het bedrag.

Blijven zitten of overstappen naar andere bank?

Komt je salaris op een rekening binnen bij een bank waar je ook je spaargeld hebt staan? En biedt deze bank op dit moment de hoogste spaarrente of vind je het belangrijk dat een bank iets goeds doet voor de wereld (zoals bankieren bij ASN of Triodos Bank)?

Bestudeer de websites van de bekende banken aandachtig en kijk naar zaken die jij belangrijk vindt. (zoals Triodos, ASN, ING, Rabobank en ABN Amro). Hier vind je naast de leuke namen voor de spaarrekeningen namelijk ook de voorwaarden. Slim sparen doe je o.a. door goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden voordat je een rekening opent.

Bij het overstappen naar mijn huidige bank heb ik gekeken naar de Eerlijke Bankwijzer. Op deze website kun je zien hoe duurzaam een bank is en bijvoorbeeld investeert in wapenhandel, bonussen geeft en hoe goed zij investeren in de natuur.

Moeilijke keuze – kiezen voor het rentepercentage of een cadeau

Banken zetten allerlei marketingtechnieken in om jou als klant te behouden of klant te laten worden. Ze doen dit vaak met cadeautjes. De ING heeft de bekende bonusrenterekening waar je, naast een minimale rente, ook rentepunten kunt sparen met je ingelegde spaargeld en de rente die je hierover krijgt.

Deze punten kun je vervolgens inwisselen in de rentepuntenwinkel waar je 50% korting krijgt op de adviesprijs van de geboden producten. Alleen kom je er achter zodra je wat folders hebt opengeslagen – of op het web hebt gekeken, dat de adviesprijs soms wel heel erg hoog ingezet wordt en je beter je spaargeld ergens anders kunt wegzetten (dit kan nogal wat schelen), zonder hier rentepunten voor te krijgen.

Een bank als ASN biedt niet alleen over het spaargeld een rente, maar ook over het geld wat je op je betaalrekening hebt staan.

Persoonlijk contact versus alles zelf doen

Ben je iemand die graag een persoonlijke contactpersoon bij de bank heeft? Hoe vaak heb je van deze persoon ‘gebruik’ gemaakt? Ik kan me niet herinneren dat ik in de afgelopen jaren contact heb gehad met iemand bij de bank.

Ik zoek liever eerst goed uit op internet of via kennissen en vrienden of dit een interessant aanbod is. Mocht dit zo zijn dan bel ik de bank en kan ieder ander persoon werkzaam bij de bank mij hier ook over te woord staan. Deze vriendelijke tussenpersonen ontvangen commissie van de bank, en het is niet ongebruikelijk dat jij aan deze vergoeding mee betaalt in de vorm van administratiekosten.

Laat het geld op de spaarrekening staan

Zodra je de juiste spaarrekening hebt geopend, is het de kunst om van je geld af te blijven. Hoeweel het rentepercentage op dit moment niet erg hoog staat kun je je geld het beste voor een lange tijd vast laten zetten. Zo kun je een iets hogere rente ontvangen en kom je niet in de verleiding om je inleg weer van de spaarrekening te halen.

Laat het wonder van opbouwende rente zijn werk doen. Door de jaren heen zal je spaargeld steeds verder groeien. Zorg dat je automatisch iedere maand inlegt via een automatische overboeking. Zo heb je er geen omkijken naar. Binnen enkele jaren kun je aardig wat geld sparen.

Spaardoelen stellen en onbewust 1000 euro sparen

Onlangs hebben we een artikel geschreven om spaardoelen te stellen, zodat je een gericht doel hebt om voor te sparen. Daarnaast staat er op soChicken een handig artikel hoe je onbewust 1000 euro kunt sparen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Anneke

  Ik ben al jaren bij de ASN en dat bevalt mij prima. Rente altijd goed en de bank is “schoon” (hoop ik)

 2. 🐐 Anne

  Toen ik 18 werd, ben ik meteen overgestapt naar ASN! En had daar al een jeugdspaarrekening, die toen is overgezet naar een internetspaarrekening. Ideaal. 🙂

 3. 🐐 Sven

  Bedankt voor dit interessante artikel.
  Zelf ben ik ook overtuigd,door op de kleintjes te letten kan je het makkelijkste sparen. Toffe tips in het artikel “onbewust 1000 euro sparen”, daar ga ik mee aan de slag.

 4. 🐐 allard van der starre

  hoi, ik zit al jaren bij de triodos bank; eerst buffer maken voor ijskast en waschmasjien 😉

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate