Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe kan ik passief inkomen genereren?

Inkomen opbouwen, zonder er actief mee bezig te zijn. Ontdek hoe een passief inkomen genereren je gaat helpen om meer geld te verdienen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Slapend rijk worden

Een vriendje van vroeger is het gelukt. Hij wist op 8-jarige leeftijd tijdens Koninginnedag 80 gulden te verdienen door simpelweg een tukkie te doen op de grond. Hij legde een kleedje op de grond, is gaan liggen en legde een bordje naast hem neer met de text: “ik wil slapend rijk worden.” Plus een bakje om de muntjes in op te vangen.

Een paar uur later lag er 80 gulden aan wisselgeld in het bakje. Zonder er ook maar iets voor te hoeven doen. Alhoewel dit één idee is van passief inkomen genereren, is het hoogstwaarschijnlijk geen duurzame manier om op terugkerende basis hier inkomen aan te verdienen. Want hoe vaak kun je dit blijven herhalen?

Toch blijft deze manier van denken een gedachte die tot op de dag van vandaag zinvol is. En hoewel ik graag de nodige tijd steek om aan mijn bedrijf te werken, vind ik het ook fijn dat ik twee maanden van huis kan zijn, zonder te hoeven werken.

In dit artikel laat ik je dan ook graag zien hoe je passief inkomen kunt genereren. Om je een idee te geven hoe ik dit doe en welke andere passief inkomen ideeën er zijn.

Wat is een passief inkomen?

Laten we eerst eens kijken naar de vraag: “Wat is passief inkomen?” In een eerder artikel over hoe je je inkomen kunt verhogen had ik het al eens kort over passief inkomen genereren. Passief inkomen is inkomen waar je niet steeds voor hoeft te werken. Je hoeft geen directe uren te maken om geld te verdienen.

Het is het tegenovergestelde van uurtje factuurtje dus. En om je uit de droom te helpen, het is ook niet slapend rijk worden. Al klinkt dat natuurlijk wel als een mooi streven.

Passief inkomen is volgens de Van Dale inkomen waar je vooral niet-actief mee bezig moet zijn.

Het is zo’n beetje de droom van iedere ondernemer. En ook als je geen ondernemer bent is een passief inkomen genereren interessant. Zo kun je deels je eigen passief inkomen genereren – naast je huidige baan.

Lukt het je om naast je werk een passief inkomen op te bouwen? Dan kun je er aan denken om een dag minder voor je werkgever te gaan werken. Op deze manier krijg je meer vrije tijd, die je vervolgens kunt steken in je jezelf, gezin, familie, vrienden, bedrijf, hobby, etc.

Dit lijkt onhaalbaar voor veel mensen. Toch denk ik dat er vaak meer mogelijk is dan je zou denken. Hieronder laat ik je de nodige ideeën zien als je interesse hebt om een meer passief inkomen op te bouwen.

Hoe kan ik passief inkomen genereren?

Bij het opbouwen van een passief inkomen denk je al snel aan iets online beginnen. Er zijn ook manieren om een passief inkomen te genereren, zonder digitaal bezig te zijn. Hieronder deel ik een aantal ideeën om te werken aan je passief inkomen.

1. Iedere euro die je bespaart levert je in potentie een passief inkomen op

Stel dat je 100 euro kunt besparen (bijvoorbeeld door over te stappen naar een goedkoper abonnement of energie aanbieder). Deze besparing levert je een passief inkomen op van 100 euro. Geld waar je vervolgens niks meer voor hoeft te doen.

2. Zoek uit waar je gepassioneerd over bent en begin een blog

Door over jouw passie te schrijven in de vorm van artikelen trek je bezoekers aan die hier ook in geïnteresseerd zijn. Bijkomend voordeel: je leert meer mensen kennen die dezelfde interesses hebben. 🧡

Hoe verdien je geld met een blog?

 • Door advertenties te plaatsen zoals die van Google AdSense. Voordeel: als de advertenties er eenmaal staan hoef je hier verder niks meer aan te doen. Nadeel: advertenties leveren niet veel op en zijn soms opvallend irritant aanwezig. Een prima bijverdienste.
 • Je kunt affiliate links plaatsen. Op mijn website vind je her en der links naar bijvoorbeeld een website als bol.com. Als een bezoeker iets via deze link koopt ontvang ik een klein percentage, terwijl het jou als bezoeker niks extra’s kost.
 • Maak een online product over jouw expertise. Zo kun je een eBoek schrijven of een online cursus maken. Deze vorm van passief inkomen genereren is echt heel krachtig. Je helpt je bezoekers echt met iets waar zij tegenaan lopen of waar ze meer over willen weten.
 • Een webshop beginnen zonder er zelf mee bezig te zijn. Deze term wordt ook wel dropshipping genoemd. Als je als klant iets bestelt stuurt de leverancier de producten direct door naar de klant. Je hoeft zelf dus geen voorraad aan te houden en bestellingen op te sturen. Als webshop beheerder hoef je je alleen met de klantenservice bezig te houden.

Lees ook: Mijn persoonlijke tips om een succesvol blog te beginnen (+ stappenplan)!

3. Royalty’s ontvangen

Royalty’s is de vergoeding die je ontvangt voor iets wat jij gemaakt hebt, en dat steeds opnieuw wordt verkocht of wordt gebruikt. Denk aan het uitbrengen van een boek, een album, illustrators of het uitbrengen van een computergame. Je hebt dus éénmalig iets gemaakt en ontvangt hier dus, als alles meezit, steeds weer een klein bedrag per verkocht product.

4. Aan de slag met indexfondsen

Indexfondsen bieden een manier aan om passief te beleggen in de aandelenmarkt. Ik weet het – niet iedereen is enthousiast over beleggen en beleggen brengt risico’s met zich mee. Toch wil ik deze optie van passief inkomen wel benoemen.

Wat is een indexfonds? In het kort – een indexfonds is een fonds waar je in belegt dat streeft om hetzelfde rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex heeft in plaats van deze proberen die te verslaan. Dit worden ook wel ‘trackers’ genoemd. Die ‘tracken’ de index, waardoor je dus een stukje bezit van alle bedrijven in die index. Via het bekende platform Saxo bank maak je gratis een beleggingsrekening aan.

Stel dat je geld wilt beleggen in een bekend indexfonds zoals de Vanguard VWRL. De Vanguard VWRL is een fonds dat de complete wereldwijde aandelenmarkt nabootst. Dat betekent dat er opkomende markten en gevestigde markten in zitten.

Bij een indexfonds hoef je je geen zorgen te maken over het kiezen van specifieke beleggingen en het in evenwicht brengen van je aandelen. Ook hoef je je niet bezig te houden of het goed is om bepaalde beleggingen moet verkopen of juist nu moet kopen. Dit alles zal worden afgehandeld door het fonds.

Beleggen brengt zoals gezegd risico’s met zich mee. Het kan je echter op den duur wel een behoorlijk rendement bezorgen. Heb je geld dat je graag zou willen beleggen? Doe dit dan verstandig en stop alleen geld in beleggingen dat je ook daadwerkelijk kunt missen en je niet nodig hebt.

5. (gedeeltelijk) eigenaar worden van een vakantiehuis

Een vakantiehuis kopen en deze verhuren klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show. En alhoewel dat het geval is, kun je anders kijken om een vakantiehuis met meerdere mensen te kopen.

Stel: een vakantiehuis kost 100.000 euro en hebt interesse om dit met drie andere mensen te kopen. Per persoon hebben jullie voldoende gespaard en kunnen ieder 25.000 euro inleggen.

Er worden afspraken gemaakt wie waar verantwoordelijk voor is. Zoals: wie beheert de boekingen, doet de schoonmaak, check-in, etc. Het lukt jullie om het vakantiehuis voor gemiddeld 600 euro per week te verhuren voor 20 weken per jaar (exclusief belasting en eventuele andere kosten). De opbrengst van dit passieve inkomen is 12.000 euro, oftewel 3000 euro per persoon.

6. Iets verhuren wat je al bezit

De afgelopen jaren heb ik veel gebruik gemaakt van een dienst als Airbnb – op dit platform kun je een kamer (of huis) huren bij een (meestal) particuliere eigenaar. De eigenaren van de huizen gaven vaak aan dat ze een groot deel van hun inkomen halen uit de verhuur van een kamer of huis op de site.

Nog iets waarmee je een stukje passief inkomen kunt genereren is door je auto te verhuren. Als je je auto zou aanmelden op een online platform voor deelauto’sde meest bekende is SnappCar – dan kun je afhankelijk van de plek waar je woont wel een paar honderd euro per maand verdienen als je je auto zou verhuren aan mensen die in de buurt wonen. Het overwegen zeker waard, helemaal als je de auto niet al te vaak gebruikt.

Ik hoop dat bovenstaande tips je mogen inspireren om een passief inkomen te genereren. Heb jij nog tips hoe je een meer passief inkomen opbouwt? Ik ben heel benieuwd! 😃

Meer tips om om je financieel vrij te voelen

passief inkomen

Wil je meer tips om slimmer met je geld om te gaan en je financiële vrijheid vergroten? Ga dan in het Broednest aan de slag met het interactieve stappenplan om je financiële vrijheid te vergroten. Je ontvangt boordevol tools en tips om beneden je stand te leven. 👌

Ontdek hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit en financiële vrijheid verhoogt.

Lees meer en start direct…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Yvon

  Altijd leuke inspirerende stukjes.
  Ik denk dan ja . Maar stopt alweer bij hoe maak je een blog. Dus w i e weet daar info over over? Mijn passie is iedereen vertellen over een gezonde leefstijl. Body Mind and Soul.

 2. 🐐 Billy

  Hoi Yvon, bedankt voor je reactie. Wat zou je willen weten over het maken van een blog?

 3. 🐐 ruben

  mooi stukje, alleen loop ik zelf echt vast op de start. ik ben zelf een adhder die dit graag wilt gaan leren.
  alleen verloopt dit erg stroef omdat ik niet goed weet waar ik moet beginnen.

  ik zal de aankomende weken nog meer onderzoek gaan doen op de hoop dat het beter te begrijpen word en dus ook makkelijker om te starten.

  bedankt voor het artikel

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate