Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Auto schoonmaken – wassen en poetsen

Je kunt natuurlijk je auto door de wasstraat halen, maar dat vind ik zonde van het geld. Je auto schoonmaken is zo gedaan - het bespaart je jaarlijks een hoop geld en je krijgt er de nodige sportieve inspanning voor terug. Bekijk mijn praktische tips om je auto schoon te maken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. De auto wassen met groene zeep

Het is natuurlijk fijn als je auto lekker glimt van schoonheid. Voordat je met je poetsspullen aan de slag kan is het goed om er voor te zorgen dat alle viezigheid (zoals modder en zand) van de auto is verdwenen. Doe je dat niet, dan is de kans aanwezig dat je met de zandkorrels schade veroorzaakt aan de lak.

Maak een sopje van heet water en groene zeep en ga met een dikke spons (geen schuurspons uiteraard) aan de slag. Vergeet de velgen niet en denk ook aan de randen van de onderkant van de auto. Nog een tip: werk bij het wassen van de auto van boven naar beneden. Zo voorkom je dat je sop al vies is als je nog maar op de helft bent. De onderkant van de auto is namelijk een stuk viezer dan de bovenkant.

2. Auto in de wax zetten

Is de auto gewassen en ontdaan van alle viezigheid? Dan is het tijd om je bolide weer strak in de lak te zetten. Daar heb je speciale poets voor (zoals deze auto wax).

Gebruik twee schone doeken (volgens echte autokenners verkopen ze de beste doekjes bij de autogarage of benzinestation – het is mij om het even). Gebruik de eerste doek voor het inwrijven van de wax en de tweede doek voor het uitwrijven van de auto wax. Door de doek met ronddraaiende bewegingen over het oppervlak te wrijven krijg je het mooiste resultaat. Het is een les die Mr Myagi jaren geleden al aan zijn leerling Daniel Son leerde.

Dit klusje duurt misschien even, maar van het resultaat ga je zelf ook gegarandeerd stralen.

3. Ruiten wassen

De voorruit van je auto kun je natuurlijk gewoon even wassen als je al in de auto zit. Even sprayen en klaar ben je. Tot het moment dat óf de vloeistof op is óf wanneer de ruiten zo vies zijn dat het moeilijk is om het nog met ruitenwisser schoon te krijgen.

Maak dus eens in de zoveel tijd een sopje en pak er een zeem en een trekker bij en zorg dat je weer goed van links en rechts kunt kijken. 🙂

4. Binnenkant van de auto schoonmaken

Nu de buitenkant helemaal glanst, is de binnenkant van de auto aan de beurt. Vooral als je vaak met kinderen rijdt of af en toe je hond meeneemt in de auto is een flinke poetsbeurt hier wel op zijn plaats.

Haal alle losse spullen uit de auto (lege verpakkingen, kinderstoeltjes, automatten op de grond, etc.), en ga met de stofzuiger in ieder hoekje en gaatje. Het zal je verbazen hoeveel stof, viezigheid en haren er aanwezig zijn. Klop de matten goed uit en neem ze nogmaals goed af met de stofzuiger en bepaal welke spullen terug in de auto mogen en welke op een andere plek thuishoren.

5. Viezigheid voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen – het is een veel voorkomend gezegde. Een auto is een gebruiksvoorwerp, dus viezigheid binnen en aan de buitenkant is nauwelijks te voorkomen. Toch kun je jezelf een aantal dingen aanleren om de binnenkant van je auto een stuk schoner te houden.

  • Klop schoenen altijd tegen elkaar aan om niet te veel zand en andere viezigheid mee te nemen aan boord.
  • Neem lege blikjes en papiertjes altijd mee, voordat je de auto uitstapt.
  • Achterin kun je vuilniszakjes voor in de auto ophangen. Zo blijven er geen papiertjes en lege verpakkingen op de achterbank van de auto slingeren.

Heb jij nog tips om je auto schoon te houden? En hoevaak maak jij je auto eigenlijk schoon? 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Mikkie

    Je vergeet dat je de auto vóór het wassen goed moet afspoelen. Zo is het meeste vuil er al afgespoeld en de rest van het vuil voorgeweekt. Wat denk je wat er met de lak gebeurt als je met een spons vol modder aan rondwrijven bent…?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate