Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Oven schoonmaken – de beste tips om je oven goed te reinigen

Je bereidt liever een maaltijd wanneer je keuken en oven schoon zijn. Hoe kun je goed je oven schoonmaken? Wij hebben het antwoord op de veelgestelde vraag: "Hoe maak ik mijn oven schoon?"

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Oven schoonmaken – aangekoekte resten losweken

Wil je je oven schoonmaken, omdat aangekoekte etensresten op de bakplaat zitten. Vervelend – maar helaas. Doordat de oven weer heet wordt, is het soms lastig om het goed schoon te krijgen.

Om de aangekoekte resten in de oven goed schoon te kunnen maken, is het belangrijk om de resten los te weken. Dit doe je door de oven voor te verwarmen op ongeveer 200 graden. Zet de oven hierna uit en zet een ovenbestendig bakje met heet water en een scheut schoonmaakazijn (net als bij aangekoekte pannen) in de oven en doe de ovendeur dicht.

Laat dit een paar uur (of beter – een nacht) staan en je zult merken dat de aangekoekte etensresten heel gemakkelijk te verwijderen zijn met een stukje keukenpapier.

2. Vet verwijderen in de oven

De etensresten mogen dan wel verwijderd zijn, het laagje vet wat soms aan de binnenkant van de oven zit is daarmee nog niet verwijderd. Daar moet iets aan gebeuren.

Wil je weer door het glas naar binnen kunnen kijken in de oven? Om het glas en de randen in de oven schoon te maken, doe je de oven wederom aan om voor te verwarmen op 200 graden. Zet de oven voor het schoonmaken uit zodra hij op temperatuur is. Pak een stuk groene zeep, maak deze nat en wrijf hiermee over de vette oppervlaktes in de oven. Zet vervolgens weer een bak met heet water neer en laat dit een uurtje staan, met de ovendeur dicht. Als je nu met een doekje of stuk papier de groene zeep weghaalt, is de oven weer vrij van vet.

3. Bakplaat en rooster in de oven schoonmaken

Ovenschotels gaan meestal in een schaal, maar niet alles wat je in de oven bereidt wordt in een schaal gedaan. De bakplaat en het rooster in de oven kunnen aardig vies worden. Vergeet dit dus niet als je de oven een goede schoonmaakbeurt geeft.

Een bakplaat heeft vaak een opstaand randje; hier kun je een laagje water in doen met een drupje schoonmaakazijn of afwasmiddel en deze kort in de oven doen (maximaal 5 minuten). De aangekoekte resten op de bakplaat zijn nu goed losgeweekt en kun je met schoon water afspoelen.

Het rooster uit de oven schoonmaken heeft wat meer voeten in aarde. deze kun je het beste met een spons of staalborstel (altijd goed om in huis te hebben) met wat afwasmiddel en heet water schoon schrobben.

4. Glanzende ovendeur

Nu de oven van binnen schoon is, mag er ook wat aandacht besteed worden aan het schoonmaken van de buitenkant. Vooral de glazen deur kan wel een poetsbeurt gebruiken. Pak dit voorzichtig aan – je wilt tenslotte geen krassen in de lak of op het glas hebben. Laat een schuurspons achterwege. In plaats daarvan, kun je met een klein sopje met afwasmiddel (tegen vette vingervlekken) de ovendeur schoonmaken. Eventueel na sprayen met allesreiniger en met een droge doek afnemen tegen strepen.

5. Liever een vieze oven voorkomen

Natuurlijk wil je de oven zo schoon mogelijk houden – daar hebben we een paar handige tips voor. Dat scheelt je een aantal schoonmaaksessies door het jaar heen.

 • Bereid zoveel mogelijk gerechten in een ovenschaal – dit voorkomt kruimels en vetvlekken in de oven.
 • Toch iets op een rooster bakken? Leg dan een stuk aluminiumfolie op de bodem van de oven. Probeer daarnaast altijd bakpapier te gebruiken en niet met vette vingers aan de ovendeur te zitten. Haast onmogelijk natuurlijk als er een lekkere appeltaart die in de oven staat.

Wat is jouw ultieme tips voor het schoonmaken van de oven?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

19 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Nicole

  Er is altijd zo’n randje (onderaan bij deurtje en rubber) waar kruimels e.d. in vallen en waar je niet of moeilijk bij kunt: deze kun je vaak uit zuigen met zo’n kieren hulpstuk van je stofzuiger. Wel doen als oven is afgekoeld 🙂

 2. 🐐 Dydah

  Domme vraag misschien, maar doe je na het voorverwarmen (tip1) de oven uit?

 3. 🐐 Reinhild

  Mijn oven is ook aan een grondige schoonmaak toe. Ik verwarm dus de oven op 200°C, plaats een schaaltje met schoonmaakazijn, en laat de oven over nacht op 200°C draaien? Tegen de morgen is de schoonmaakazijn verdampt… Kan je mij erover meer duidelijkheid geven.

 4. 🐐 Saskia

  wij hebben een combi-magnetron , de glazen bodemschaal zeg maar , is helemaal lelijk. bruin het lijkt wel ingebrand, heeft iemand daar nog tips voor ?

 5. 🐐 Riny

  De glazen plaat krijg je goed schoon met met bv. een brillo-sponsje; met JIF kan het ook.

 6. 🐐 Astrid

  Ik heb een halogeen oven. Die is best eenvoudig schoon te houden alleen het rooster in het deksel.

  Glazen platen uit een combi magnetron kunnen in de vaatwasser en anders in een goed heet sop met afwasmiddel. Goed laten weken.

 7. 🐐 ria koehorst

  een glazen bodemschaal kun je vaak wel schoonmaken met jif, anders kun je bij een kringloopwinkel soms goedkoop een nieuwe scoren of een nieuwe bestellen bij een onderdelenhuis, voortaan eerder schoonmaken, anders heb je dit probleem zo weer.

 8. 🐐 Margreet

  je kunt ook een papje maken van baksoda met water, uitsmeren, even laten inwerken en wegspoelen….. klaar is kees. Hoeft de oven dus niet voor aan.

 9. 🐐 leukegeit

  Goede tip Margreet, dankjewel voor het delen! 🙂

 10. 🐐 maria

  oven voorwarmen op 200 graden en dan…? uitzetten neem ik aan? beetje onduidelijk.

 11. 🐐 marian

  Als je een vaatwasser hebt het ijzeren rekje van de oven en bakplaat erin. Dan kun je daarna met een stalen sponsje er alles heel makkelijk afhalen.
  Geen vaatwasser dan een paar uurtjes een vaatwastablet in heet water in het aanrecht leggen en je hebt hetzelfde effect. Ook makkelijk voor de roosters van de barbecue. deze doe ik een nacht inweken. Zo wordt schoonmaken nog leuk.

 12. 🐐 leukegeit

  Je hebt helemaal gelijk Maria. Dank voor je alertheid! Zodra de oven op temperatuur is, kan de oven uitgezet worden om vervolgens te beginnen met schoonmaken. 🙂

 13. 🐐 Chantal

  ik heb een oven volledig in de email mag dat dan ook met een sopje van azijn weken

 14. 🐐 Linda

  Ha Daphne,
  Ik mekker even lekker mee op de donderdag middag.

  Ik heb een super top voor het schoonmaken van het rooster! (Tip van mijn omaatje en het werkt als een tijger)

  Ik doe het rooster altijd in een vuilniszak, lekkere grote scheut amoniac erover en de zak vervolgens dichtknopen.
  Dit laat je 24 uur zijn werk doen. (Leg hem hier met zak en al in de schuur)

  Maak de zak open (niet erin ademen want ohh..)
  Vervolgens spoel je zo alle viezigheid eraf, zelfs het geen wat met een staalborstel net niet goed schoon word verdwijnt als sneeuw voor de zon met dit trucje!

  Verder top blog, helemaal waar en je tips kosten nagenoeg geen moeite!

 15. 🐐 Jolanda

  Ondanks mijn leeftijd worstel ik al jaren met het schoonmaken van de oven. Je zou zeggen dat ik in al die jaren al lang de ultieme manier zou hebben gevonden. Niet dus, Deze week iets nieuws geprobeerd en als ik dit al eerder had geweten, had mijn oven waarschijnlijk als nieuw eruit gezien. Resultaat op een 11 jaar oude oven, bijna als nieuw. Waarschijnlijk kan ik de laatste ingebrande vlekken nog met Jif weghalen of met iets meer geduld. Een zeer geconcentreerde mix gebruikt van groene zeep en ammoniak (zeker 3 el groene zeep en 100 ml ammoniak). In laten trekken en opnieuw inwrijven, totdat je ziet dat alles gaat oplossen. Alles hiervoor geprobeerd, zoals baksoda en citroenzuur, maar dit is werkelijk fenominabel en ik denk dat ik de oven nog schoner kan krijgen.

 16. 🐐 Agnes

  Het rekje en de bakplaat doe ik altijd in een vuilniszak met een bakje ammonia, een nacht laten “trekken” en dan met een schuursponsje erover. Dat werkt prima. Maar een bakje ammonia en nacht in de oven en dan met een schuursponsje lukt een stuk minder makkelijk. (of mijn oven is al te vies 🙂 Ik heb de tip van Jolanda (hierboven) maar eens geprobeerd en idd het lukt een stuk beter! Ik heb een email oven en daarbij een stukje schuurwol gebruikt. Bij een gewoon schuursponsje gaat op een gegeven moment het schuurgedeelte dicht zitten bij schuurwol niet. Het is wel veel werk om de groene zeep er goed uit te krijgen, maar de aanhouder wint. Zorg er wel voor dat je alle resten groene zeep goed verwijderd anders krijg je vonken…Bij de bovenkant kan ik niet goed bij komen omdat daar het grill-element zit, als iemand hiervoor nog een tip heeft….

 17. 🐐 Kim

  Ik heb een ATAG combi oven/microgolf.
  De bovenkant is helemaal vies… ik heb mijn oven amper 8 maanden. De functie zelfreiniger is een lachertje. Wat water op de bodem doen en dan de functie opzetten. Het warmt net tot 70°… hoe kan je daar nu vuil mee losweken. Heb al van alles geprobeerd. Soda, citroen, azijn, ovenreiniger …
  niets helpt. Aan de bovenkant kan je ook helemaal niet goed aan door de grill. Je zit overal filmpjes hoe je oven te reinigen maar je ziet slechts de bodem en de zijkanten. Over de grill wordt niet gesproken.

  De raad van tante Kaat lijkt me wel wat. Groene zeep en ammonia;
  Is ammonia hetzelfde als ammoniak? Is dit niet schadelijk voor de gezondheid? Iemand hier al ervaring mee?

 18. 🐐 ERICA

  Hoe krijg ik de oven schoon boven aan waar die ijzeren dingen doorlopen
  Is moeilijk om schoon te maken en hoe ?

 19. 🐐 Frouwke

  Je kan de ovenglas heel goed schoonmaken met natte theezakjes doe ik altijd en perfect schoon weer….

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate