Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Traditionele beet bourguignon (zonder boeuf)

Boeuf bourguignon is een echte winterkost. Héérlijk. Deze variant bevat alleen geen boeuf, maar beet. Oftewel bieten bourguignon voorzien van de lekkerste groenten en kruiden en mét rode wijn. Zoals het hoort natuurlijk. Hieronder lees je het hele recept om beet bourguignon zelf te maken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

linzen voor beet bourguignon

Ingrediënten voor beet bourguignon

Beet Bourguignon – zonder boeuf

Voorbereiding: 45 minuten
Kooktijd: 1 uur
Aantal personen: 8

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 middelgrote uien (fijngesneden)
  • 8 rode bieten (ontveld en in blokjes gesneden)
  • 4 grote wortels (gesneden)
  • 8 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 8 takjes verse tijm (fijngesneden)
  • 4 grote portobello’s (in stukjes gesneden)
  • 200 gram kastanje champignons (in stukjes gesneden)
  • 200 gram champignons (in stukjes gesneden)
  • 200 gram linzen (gekookt)
  • 1/2 liter rode wijn
  • 4 eetlepels maizena – opgelost in een beetje water
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 14 kleine sjalotjes (alleen ontvellen)
  • 8 laurierblaadjes
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  • Verwarm de helft van de olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de ui snippers en knoflook tot ze goudbruin zijn en voeg vervolgens de bieten, wortels, zout, peper en verse tijm toe. Bak het geheel nog zo’n 5 minuten en roer het regelmatig door.
  • Voeg de rode wijn, bouillon, tomatenpuree en laurierblaadjes toe en roer alles nogmaals goed door. Laat de stoofschotel zo’n 30 minuten op laag vuur sudderen.
  • Verwarm in een koekenpan de resterende olijfolie op middelhoog vuur en voeg de champignons, portobello’s en sjalotjes toe en bak het geheel in zo’n 10 minuten goudbruin.
  • Maak het geheel af door de linzen, champignons, sjalotjes en het papje van maizena toe te voegen aan de stoofschotel en dit nog zo’n 10 minuten door te laten sudderen. Voila, je heerlijke beet bourguignon is klaar!

Deze stoofschotel kun je makkelijk één of twee dagen van tevoren al bereiden. Dit scheelt je veel tijd op de dag zelf en je beet bourguignon wordt er nóg lekkerder van.

Lekker om te serveren met (jasmijn)rijst of vers stokbrood.

beet bourguignon

vegan bieten recept

vegan beet bourguignon

beet bourguignon recept

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Linda

    Ik ben dit recept nu aan het maken met wat we toevallig in huis hebben (dus zonder portobello’s, sjalotjes en linzen). Tussen de ingrediënten staat ook maïzena, maar ik zie in de omschrijving niet wanneer die gebruikt wordt.

  2. 🐐 Billy

    Ik hoop dat het gesmaakt heeft Linda! 🙂 De maizena heb ik eerst opgelost in een beetje water en daarna toegevoegd aan de beet Bourguignon. 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate