Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Afkoelen van de warmte – 5 ongewone dingen die je kunt doen

Het is lekker warm buiten en afkoelen bij deze warmte is soms wel even fijn. Vandaag deel ik 5 ongewone dingen die je kunt doen nu het zo lekker tropisch weer is!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Afkoelen warmte met deze tropische temperaturen

De één vindt het heerlijk, de ander vertoeft liever in een iglo op dit moment. Ik hou wel van deze tropische temperaturen. In de ochtend is het nog niet zó warm, zodat ik nog genoeg werk kan verzetten. Halverwege de middag wordt het echter wel tijd om het wat rustiger aan te doen, het kan namelijk erg warm worden in huis. Dus dan is de nodige verkoeling wel vereist.

Overdag pas ik zoveel mogelijk tips toe om het huis koel te houden (zie mijn eerdere artikel hierover) en bij warme nachten halen we het dekbed uit de overtrek en staat de ventilator zachtjes aan. Meer tips om koel te slapen tijdens deze warme nachten vind je op soChicken.

Er zijn nóg meer dingen die je kunt doen nu het zo warm is. Ik heb 5 wat ongewone dingen gevonden die je tijdens deze hittegolf kunt doen om het jezelf wat aangenamer te maken. Welke dingen dit zijn? Dat lees je hieronder! ⬇️

1. Bouw je eigen swamp cooler

Een wat? Een swamp cooler is een zelfgefabriceerde airco, maar dan veel goedkoper. Je hebt er niet heel veel voor nodig, met een USB ventilator, een emmer en een deksel kom je al een heel eind. Op de website van instructables vind je how to’s om een swamp cooler te maken. Deze vond ik er het beste uitzien met duidelijke beschrijving hoe je het maakt.

2. Het minder warm hebben

Nu het zo warm en zonnig is, is het belangrijk om je lichaamstemperatuur onder controle te houden. Je wilt natuurlijk geen uitdroging of een zonnesteek oplopen. Hier moet je natuurlijk wel mee oppassen, want je wilt je lichaamstemperatuur niet te ver naar beneden brengen.

Een paar dingen die je nu kunt doen om lekker af te koelen:

 • Drink lauwwarme dranken in plaats van ijskoude dranken. Lauwwarme thee zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Je lichaam reageert hier snel op wat uiteindelijk zorgt voor een lagere lichaamstemperatuur.
 • Eet watermeloen, veel watermeloen. Doordat je zoveel zweet nu het zo heet is, verlies je het nodige vocht en zout die aangevuld dient te worden. Watermeloen is een goede vrucht om deze tekorten aan te vullen.

3. Koud douchen

Afkoelen van de warmte kun je ook doen door all the way te gaan en direct onder een koude douche te stappen. Je kunt ook onder de douche springen en de laatste seconden eindigen met koud water. Op deze manier koelt je lichaam af. Als je daarna in bed stapt, blijft je lichaam nog even koel. Precies genoeg tijd om lekker in slaap te vallen.

4. Blaas een luchtbed op…

…en breng de nacht in de tuin door of op het balkon. Als kind heb ik dit weleens een paar keer gedaan, omdat ik het ‘s nachts gewoon echt te warm vond om in mijn benauwde slaapkamer in slaap te vallen. Matras mee het balkon op, zacht briesje en uiteindelijk viel ik heerlijk in slaap.

Klein nadeel: ik werd wel wat vroeger wakker door de zonsopgang, maar als je een oogmasker meeneemt kun je vast en zeker wat langer dutten.

5. Stop je kussen in de vriezer

Echt lekker slapen is op warme dagen haast niet te doen. Er is iets dat je kunt doen om die warme nachten iets behaaglijker te maken. Pak je kussen van het bed en stop deze in een afgesloten plastic zak. Leg de plastic zak met kussen en al voor een tijdje in de vriezer. Haal het kussen eruit als het tijd is om te gaan slapen. Lekker verkoelend om goed bij in slaap te vallen. 💨

Extra – afkoelen van de warmte met zwaarder geschut

Is je huis na bovenstaande tips nog niet een stuk koeler geworden? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om af te koelen bij warmte door een airco, aircooler of krachtige ventilator aan te schaffen.

 1. Investeer in een goede ventilator
  Eentje die stil is (ook als hij zwenkt), die genoeg kracht heeft en misschien zelfs een timer of afstandsbediening heeft (zodat je je bed niet uit hoeft als je het koud krijgt).
 2. Ga een stapje omhoog met een air-cooler
  Een aircooler is een tussenvorm tussen een airco en een ventilator. Je kunt hem vullen met water of zelfs ijs, en hiermee koelt en zuivert hij de lucht. Het verbruikt ook veel minder stroom dan een airco. Een goede oplossing voor ons klimaat.
 3. Beheers je klimaat met een mobiele airco
  Met een mobiele airco kun je iedere ruimte op de gewenste koele temperatuur brengen. Het kost meer energie en de lucht wordt droog, maar het wordt wel koel. En dat is een uitkomst als je het moet doen met een bloedhete zolderkamer waar het dak nog warmte uitstraalt.

Wat doe jij om af te koelen tijdens deze warme dagen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Simone

  Met tropisch weer naar de bioscoop. Daar is het heerlijk koel.

 2. 🐐 LEO uit Antwerpen

  Nog twee tips:

  1. Vul een warmwaterkruik voor ongeveer een derde met koud water. Leg de kruik PLAT in de diepvries (anders krijg je een ijsklomp). Haal de kruik eruit wanneer je gaan slapen en hou hem dicht tegen je. Lekker koel man! Doe dit niet met een plastieken waterfles, want die begint te condenseren en dan heb je natte lakens.
  2. Zet een karaf water (uiteraard van de kraan) in de koelkast. Pers twee citroenen uit en doe het sap erbij. Smaakt veel beter dan de troep van de supermarkt, is stukken goedkoper en bevat geen gram suiker. Eventueel kan je ook flink wat takjes munt gebruiken ipv citroen of een combinatie van munt en voldoende schijfjes komkommer. Ik ben van nature geen waterdrinker, maar dit water met citroen of met voldoende munt gaat er bij dit weer in als zoete koek.

 3. 🐐 Kitty

  In de buitenlucht slapen in de zomer. Niet goed bij je hoofd. Je bent dan muggenvoer.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate