Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Een koel huis zonder airco – 5 verfrissende tips

Op deze zomerse dagen wil je natuurlijk dat je huis lekker koel blijft. Maar hoe zorg je ervoor dat je huis koel wordt en blijft? Wij geven je handige tips om je hoofd en huis koel te houden.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Gooi de ramen open – en weer dicht

Zet ‘s ochtends direct nadat je wakker bent geworden (als het nog koel is buiten) alle ramen en deuren maximaal een uur tegen over elkaar open in je huis. Op deze manier ontstaat er een lekkere frisse wind door je huis (tocht).

Zorg er daarna voor dat de ramen en deuren daarna de hele dag zo dicht mogelijk blijven. Doe ook de gordijnen en luxaflex dicht aan de kant waar de zon staat. Hierdoor houd je de warmte grotendeels buiten en zal het een stuk aangenamer zijn in huis.

2. Vermijd apparatuur die warmte opwekt

Probeer warme (gloei)lampen, kaarsen en andere apparatuur die warmte afgeven zo veel mogelijk te mijden. Als je buiten zit kan het uiteraard niet veel kwaad als je een paar kaarsen aan hebt gezet, maar binnen kunnen die paar kaarsen en lampen voor best wat (extra) warmte zorgen.

Vermijd kookfornuis en oven. Op zo’n warme dag is een quiche misschien niet zo’n goed idee. Maak in plaats van een warme maaltijd vandaag eens een lekkere gezonde maaltijdsalade. De hitte van de oven en de pannen op het vuur zorgen voor veel extra warmte en zweetdruppels op je gezicht.

3. Doe lekker rustig aan – je huis koel houden

Maak je niet te druk. Werk je thuis met een schoonmaakrooster en is het vandaag weer tijd om te gaan stofzuigen? Pak die stofzuiger lekker op een wat minder warme dag en doe vooral rustig aan. De warmte die uit zo’n apparaat komt is ook niet bepaald koel.

Ga liever rustig zitten met een glas cold-brew ijsthee en een goed boek.

4. Bescherm je hele huis tegen de zon

Doe overdag het zonnescherm naar beneden. Dit houdt de zon buiten je huis, maar een zonnescherm zorgt er ook voor dat er op een aantal plaatsen schaduw verschijnt op de buitenmuren van je huis, waardoor deze minder snel op zullen warmen. Vaak blijven de buitenmuren nog wel een aantal uurtjes ‘nagloeien’, nadat de zon verdwenen is.

Overweeg ook eens om planten tegen je muur op te laten groeien op strategische plekken, of om een struik of boom te planten die een prettige schaduw op je huis werpt. Een bladverliezende boom houdt je huis in de zomer koel, en laat in de winter het felbegeerde zonlicht door.

5. Schakel zwaarder verkoelend geschut in

Is je huis na bovenstaande tips nog niet een stuk koeler geworden? Wellicht is het dan verstandig om toch een airco, aircooler of krachtige ventilator aan te schaffen.

 1. Investeer in een goede ventilator
  Eentje die stil is (ook als hij zwenkt), die genoeg kracht heeft en misschien zelfs een timer of afstandsbediening heeft (zodat je je bed niet uit hoeft als je het koud krijgt). Wij zijn super tevreden met onze Dyson ventilator.
 2. Ga een stapje omhoog met een air-cooler
  Een aircooler is een tussenvorm tussen een airco en een ventilator. Je kunt hem vullen met water of zelfs ijs, en hiermee koelt en zuivert hij de lucht. Het verbruikt ook veel minder stroom dan een airco. Een goede oplossing voor ons klimaat.
 3. Beheers je klimaat met een mobiele airco
  Met een mobiele airco kun je iedere ruimte op de gewenste koele temperatuur brengen. Het kost meer energie en de lucht wordt droog, maar het wordt wel koel. En dat is een uitkomst als je het moet doen met een bloedhete zolderkamer waar het dak nog warmte uitstraalt.

Wil je meer te weten komen over hoe je lekker slaapt tijdens warme nachten? Lees dan dit artikel van soChicken eens.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 alwin

  – Ik zet overdag de parasol in de tuin uit, ook als we niet thuis zijn. Dan heb je ‘s avonds geen nagloeiende tegels onder je voeten en straalt de warmte ook niet door naar huis en heb je sneller keolee lucht in je tuin om in je huis te laten.
  – Warmte die niet binnen komt hoef je ook niet af te voeren. Zonwering aan de buitenkant (screen, folie of scherm) werkt dus beter dan lamellen of gordijnen.
  – Overdag de ramen dicht houden voorkomt dat hete lucht binnenkomt.
  – Dakisolatie voorkomt dat de zolder een sauna wordt. Een hete zolder boven je slaapkamer betekend een heet plafond in je slaapkamer.
  – ‘s avonds de benedendeuren/terrasdeuren/voordeur open zetten, vervolgens de zolderramen open zetten (liefst tegenover elkaar als je er een aan voor- en achterzijde hebt) en de ramen en deuren in je slaapkamers. De warme lucht gaat als een schoorsteen op zolder naar buiten en zuigt koele lucht van beneden aan door de open ramen en beneden deuren.
  – Een notoire hete muur kun je natuurlijk ook wit schilderen. Bedenk dan wel dat bij baksteen die verf er nooit meer af kan.

 2. 🐐 Peter

  Als je mechanische ventilatie hebt, zet deze dan op de hoogste stand als het buiten een stuk koeler is dan binnen.

 3. 🐐 Jeroen

  – De ventilator kun je ‘s avonds gebruiken om de hitte naar buiten te blazen, door ‘m voor het raam te zetten naar buiten gericht.
  – Bij een plat dak kun je overwegen op het dak water te sproeien.. het water wat verdampt neemt ook warmte mee van het huis, en koelt dus de bovenste kamers.
  – Drink niet te koud, eerder drink lauw-warme thee om beter te zweten.

 4. 🐐 Marjolijn

  Plak mbv. afplaktape aluminiumfolie op de binnenkant van ramen waar je geen licht door nodig hebt, bijvoorbeeld in de gang of de voordeur. Als je alles goed dichtplakt scheelt het heel veel. Eventueel een mini kiertje openlaten zodat er geen lamp aanhoeft als je naar de wc moet…
  Plak eventueel ook de badkamer- en slaapkamerramen een groot gedeelte af maar niet alles.
  Ik scherm de lichtkoepel af met piepschuim platen, laten wel licht door maar niet zoveel warmte.
  Marjolijn.

 5. 🐐 Arnoud

  De zomer komt er weer aan dus deze tips zullen zeker weer gaan helpen. Raamfolie op de ramen scheelt ook nog veel warmte in huis. De zomer komt er weer aan dus deze tips zullen zeker weer gaan helpen.

 6. 🐐 Claudia

  Ik woon in een appartementje. Eerst zet ik de ramen en deuren op het westen open, later op het oosten. S avonds laat allebei. Helaas werkt het met 30+ graden iets minder

 7. 🐐 Hester

  Wat ook werkt: de was binnen ophangen. Het vochtige wasgoed onttrekt warmte en droogt daardoor. Vooral erg effectief in het trappengat. …. Gewoon een tandje minder en genieten.

 8. 🐐 Mar

  Warmtewerend HR++ glas houdt 70% van de warmte tegen, terwijl je zicht naar buiten amper minder is.

  Vroeger deed ik nog wel eens een wit laken aan de buitenkant van het raam wat ik dan steeds nat maakte, dat scheelt ook.

 9. 🐐 Vroon

  Wie luiken heeft, gebruiken! De luiken dicht als de zon op die kant staat.

 10. 🐐 Mariwke

  Investeer in zonnepanelen. Ze geven schaduw op je platte dak en dat kan je zo 2 graden schelen op de bovenverdieping! Plus je krijgt gratis stroom van je dak voor je ventilator.
  Werkt ook prima op schuine daken. De instraling van de zon wordt niet omgezet in warmte maar in stroom, zelfs zwarte panelen zorgen voor verkoeling! Win win dus

 11. 🐐 Bee

  Wij hebben een constructie gemaakt van plexiglas met een “kozijn”, en daar een raamventilator (25 cm) ingeplaatst. Op warme dagen zetten we dat (zoals een hor), in het zolderraam. Vroeg in de morgen en laat in de avond een uurtje aanzetten met alle ramen open, en hij zuigt de koele lucht door het hele huis heen , en blaast de warme lucht naar buiten. Scheelt echt veel in temperatuur!

 12. 🐐 Celle

  Ik woon tegenwoordig in een huisje met rieten dak. Nog nooit zo’n koel huis gehad! In hemd/korte broek binnen zijn is zelfs gewoon te koud. In de winter is het hier juist lekker warm. Volgens mij is een rieten dak de beste kou/warmte isolatie mogelijk, mocht u nieuwe dakbedekking overwegen..

 13. 🐐 Chandra

  Net zoals iedereen heb ik ook met de warmte te maken ik doe de gordijen niet dicht.Ik zet ramen tegen elkaar open ook in de avond en nacht als het veilig is. Heel de dag heb ik het aangenaam warm zonder gordijen of parasol ik geniet van lekker citroenthee en gember thee niets aan de hand.

 14. 🐐 Patricia

  Voor wie (nog) geen airco in huis heeft: bijna elke haarfohn heeft een ‘koude lucht’-stand. Ophangen via haakje in het plafond voor het snoer en je hebt een prima alternatieve ‘van’.

 15. 🐐 Alexandra

  Altijd in voor leuke ideeën om te delen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate