Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

11 tips om je huis warm te krijgen

De herfst maakt langzaam zijn intrede en dat is te merken aan de temperatuur. Zowel buiten als binnen. Lees voordat je de thermostaat omhoog gooit eerst onze tips om je huis warm te krijgen. Dat scheelt je een hoop geld en brengt direct wat gezelligheid in huis.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Gezelligheid met kaarsen

Letterlijk en figuurlijk een warm huis? Steek een aantal kaarsen aan. Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus.

Kies ook eens voor een geurkaars. Tegenwoordig zijn er allerlei lekkere (herfst-)geuren verkrijgbaar. Wat dacht je van appel/kaneel of vanille?

2. Trek de gordijnen dicht

Bijna iedereen heeft gordijnen hangen voor het raam. En doe ze zo vroeg mogelijk dicht. Hoewel dubbelglas veel kou in huis tegenhoudt geven gordijnen een extra beschermlaagje. Dit zorgt ervoor dat je de warmte binnen houdt en de kou lekker buiten blijft.

3. Zet de open haard aan

Zet lekker de open haard aan als het koud is. Een paar blokken hout kost niet zoveel, maar levert je wél een warme -en gezellige- avond op. Een open haard of kachel kan trouwens ook overdag gewoon branden. Zo lang je in de buurt blijft, is dit ook heel effectief om overdag lekker warm te blijven.

4. Afsluiten die boel

Probeer alle deuren (en ramen natuurlijk, maar dat is vanzelfsprekend) dicht te houden. ’s Avonds kom je nauwelijks meer in de keuken, dus probeer deze deur dicht te houden. Zo hou je de warmte in de woonkamer, waar je het over grote deel van de avond te vinden bent.

5. Je woonkamer warm – de slaapkamer fris houden

Je woonkamer wil je zo warm mogelijk hebben, maar dat moet niet zo zijn voor de slaapkamer. Volgens verschillende onderzoeken is 17 graden de perfecte temperatuur om in te slapen. Zet de ramen een paar uur per dag open en hou de verwarming laag in de slaapkamer.

Nu is 17 graden best koud, dus iets verwarmen kan wel. Maar maak het niet te warm in je slaapkamer, zo slaap je beduidend minder goed.

6. Jezelf inwikkelen

Kruip lekker op de bank en bouw je in met lekkere kussens en een dekentje. De kamer mag dan misschien wel koud zijn, maar daar hoef jij geen last van te hebben. Wikkel jezelf lekker in in een fleece kleed – zo krijg je het snel lekker warm in huis.

Door middel van kleding jezelf opwarmen – dit artikel geeft je handige tips.

7. Gun jezelf een chocolademelk-opwarmertje

Gordijnen dicht, kachel aan en je bent ingewikkeld in een dekentje? Dan duurt het vaak nog even voordat de ruimte helemaal is opgewarmd. Om die tijd warm te kunnen overbruggen zet je een lekkere kop thee of warme chocolademelk voor je zelf. Zo wordt je van binnen in ieder geval lekker warm.

8. Bunker jezelf in

Je deuren en ramen zijn dicht, maar toch heb je het gevoel op de tocht te zitten. Hoe kan dat toch? Controleer of er in de deur post geen koude wind naar binnen glipt. Is dit toch het geval? Probeer dan door middel van een tochtstrik deze gleuven dicht te maken. Ook een tochtstrip aan de onderkant van je deur houdt heel wat kou tegen.

Nog meer tips om je kou uit je huis te halen? Lees dan zeker ons eerdere artikel hierover.

9. Haal de zon naar binnen

Het mag misschien herfst of zelfs winter zijn, dat betekent niet dat de zon niet meer schijnt. Zorg er dus voor dat de gordijnen op de zonkant van je huis overdag open staan. Zo kunnen de warme zonnestralen je huis binnen dringen en zorgen voor wat extra warmte.

10. Multi-functioneel

Een kleed op de grond staat gezellig en voelt ook nog eens warm aan, aan je voeten. Daarnaast zorgt een kleed ervoor dat de warmte niet verloren gaat door de vloer.

11. De keuken induiken

Duik op die koude herfstdag de keuken in. Omdat je in beweging bent blijf je zelf lekker warm, én de warmte van de oven warmt je keuken een beetje op. Als de koekjes of cake klaar zijn, zet je de ovendeur lekker wijd open. Zonde om de warmte te laten zitten, als het ook je huis (deels) op kan warmen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

8 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Claudia

  Nu staan de ramen nog dag en nacht open (want anders wordt ik ziek, heel raar), maar ik ben benieuwd hoe het gaat zodra het gaat vriezen. Ik moet goed kunnen ventileren!

 2. 🐐 Angela van Doremalen

  Tja, leuk al die tips! Maar voor iemand die op bijstandniveau leeft, zijn kaarsen al te duur.
  Koekjes bakken is leuk, maar de oven kost behoorlijk wat energie, dus niet te vaak doen! Alles dicht maken zodat er geen tocht is, oké, maar je huis potdicht maken is ook niet gezond. Er moet wel frisse lucht binnen kunnen en de afgewerkte lucht eruit! Vind wel dat je met je tips ook rekening moet houden met mensen die dat allemaal niet kunnen betalen. Dank U.

 3. 🐐 shirley jansen

  De oven kun je best gebruiken hoor Angela. Niet electriciteit is duur maar vooral gas om te stoken is dat wel. Wel zo slim om dat goed uit te zoeken. Of je gaat gewoon aan het werk in plaats van zielig doen over je uitkering. Doe ik en vele anderen namelijk ook. Ik werk fulltime betaal me scheel aan belastingen zodat types als jij van een uitkering leven. Vind ik niet erg hoor. Maar hou op met klagen en onderneem wat in plaats van jezelf weg te zetten als slachtoffer.

 4. 🐐 Jazzthezendog

  Bijvoorbeeld een regenpijp (in de kleur van de wand geschilderd) in een hoek van de kamer plaatsten met een klein vennetje bovenaan, (een geruisarme natuurlijk). Zo transporteer je de warme lucht die onder het plafond hangt weer naar beneden, heel prettig in een hoge ruimte maar ook in een gewone huiskamer.

 5. 🐐 leukegeit

  Wat een goed idee, bedankt voor je reactie! We hebben het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar we kunnen ons voorstellen dat dit helpt om het thuis wat warmer te krijgen.

 6. 🐐 Astrid

  Voor de mensen die geen open haard of pot kachel hebben nog een tip:
  Met 2 stenen bloempotten in ver schillende maten (met gat in de bodem) en een waxinelichtje kun je een heerlijk haardje maken. Het waxinelichtje gaat op een veilige plaats (ovenschaal stenen kaarsenplateau o.i.d.) Daarover heen gaat de kleine bloempot (op zijn kop), zorg wel voor voldoende zuurstof van onderaf. Dus de bloempot op de rand van de ovenschaal laten rusten of “pootjes” maken van waxinecupjes. sluit het gat van de bloempot af met een munt of een waxinecupje. Keer de grote bloempot om en laat hem over de kleine bloempot zakken. De buitenste bloempot wordt niet zo heet als de binnenste, maar verspreid wel de warmte.

 7. 🐐 stick

  Msschien even wat minder veroordelend reageren volgende keer Shirley… wat een negatief denkbeeld gelijk bij het horen van bijstand.
  Niet iedereen in de bijstand is lui en onwelwillend.. de meeste zelfs niet, het is in onze samenleving een gegeven dat er werklozen (moeten) zijn, anders werkt het gehele systeem niet.

  Daarnaast kampen sommigen misschien met een beperking of andere aandoening waardoor ze minder snel in aanmerking komen.

  whatever the reason… wie zet zich hier nou in de slachtofferrol, met je gejank over belasting betalen.. ipv wijzen en verwijten naar de absolute minima, misschien eens kijken bij de uber-rijken..
  als we terug niveleren naar het niveau van de jaren 70/80, dan zouden alle groepen (behalve de 1%) erop vooruit gaan en is de druk er voor velen weer een beetje vanaf alsmede dat de gemiddelde burger meer te besteden heeft, en aangezien iedere economie draait op de middenklasse en niet die super-elite, lijkt het me een win-win-win situatie.

  misschien ben je met de jaren al iets wijzer en beleefder geworden.

  thanks voor de tips peoples, leuk om te proberen.

 8. 🐐 Isabelle

  Ahhh ik had het zo koud!! En ik zeg had want nu heb ik normale sokken aan daar over oude sokken, ik heb een trui aan met een broekpak er over en daarover nog een dik vest met capuchon op! En ik zit tegen de verwarming aan… Nu begin ik het wel een beetje TE heet te krijgen….

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate