Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Een koele slaapkamer – 5 zomerse tips

Het is warm en zonnig en dat is heerlijk, maar slapen in een warme kamer is niet echt een pretje. Door de temperatuur in je slaapkamer koel te maken, slaap je lekkerder en heb je minder last van plakkerige nachten. Maar hoe doe je dat? Bekijk onze 5 tips voor een koele slaapkamer.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Open een raam – op het juiste moment

Een raam openzetten is een goede tip om je slaapkamer te laten afkoelen, maar doe dit alleen op het juiste moment. Als ‘s nachts de temperatuur buiten afneemt, is dat hét moment om je slaapkamer raam open te zetten. De koude lucht kan je slaapkamer in komen waaien, waardoor jij het lekker koel krijgt.

Heb je ‘s ochtends de zon op je raam staan, doe deze dan op tijd dicht om extra warmte te voorkomen. Als de zon later op de dag hoger staat en je geen zon meer in de slaapkamer hebt, kun je het raam weer een beetje open doen.

2. Frisse lucht in je slaapkamer

Op warme dagen koel je het beste af door koude lucht in je slaapkamer te laten waaien. Maar hoe doe je dat als de temperaturen buiten heel hoog zijn? Daar is een simpele oplossing voor. Zeker als er een fris briesje is is dit een handige tip.

Dompel een grote (bad)handdoek in koud water en wring deze goed uit. De handdoek moet goed nat zijn, maar geen druppels water meer lekken. Hang deze voor een openstaand raam -of voor een ventilator- en wacht tot de koude lucht je slaapkamer binnen dringt. Door de wind die langs de koude handdoek waait, komt er koude lucht in de slaapkamer waardoor langzamerhand de temperatuur binnen afneemt. Het lijkt wel een airconditioning – heerlijk.

3. Zet alle apparaten uit

Heb je een slaapkamer met televisie, computer, laptops en meer elektronische apparaten? Probeer deze dan zo veel mogelijk uit te zetten – behalve de ventilator natuurlijk (lees onze review van een Dyson ventilator). En dan niet op standby. Zet de apparaten dus echt helemaal uit. Dat is goed voor het milieu, goed voor je portemonnee (je bespaart er geld mee) en voor de immense hitte in je slaapkamer. Deze elektrische apparaten laten namelijk ongewild heel veel warmte vrij. Niet alleen in de slaapkamer kan deze tip worden toegepast, ook in je woonkamer.

4. Koele slaapkamer – op de tocht

Meestal is op de tocht zitten niet fijn, maar bij warme dagen kan dit juist een uitkomst zijn om je slaapkamer lekker koel te houden. Zet alle deuren en ramen van je slaapkamer open en ook de deuren en/of ramen van de gang.

Hoe meer ramen en deuren je tegen elkaar open zet, hoe meer je huis kan luchten en hoe meer verse lucht er door het huis stroomt. Doe dit vooral ‘s avonds, op dagen met veel wind of als de zon achter de wolken verdwenen is. Zo krijg je een optimale, koele slaapkamer.

5. Overweeg zwaar geschut

Is het echt niet meer uit te houden in je slaapkamer en ga je bijna aan een hittegolf onderdoor? Dan is de beste oplossing om een ventilator te kopen of een airco aan te schaffen. Vooral een airco is niet echt een goedkope optie, maar kan je heel wat plakkerige nachten in de zomer besparen.

Een ventilator is gemakkelijker en een stuk goedkoper en heeft het beste resultaat als je deze voor een open raam of voor een bak met ijswater zet. Zo circuleert het apparaat koude lucht (van buiten of van het ijswater) waardoor jij een heerlijke, koele zomernacht tegemoet gaat.

Nog een laatste tip: maar je vooral niet te druk. Het weer is niet te beïnvloeden en hitte is nou eenmaal heet. Ga maar eens na: van een natte, koude zomer wordt toch niemand vrolijk? 😉

Meer tips om je huis lekker koel te maken:

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marjan

  Ik wordt gek van de vliegen…weet je daar ook iets voor? In m’n huiskamer, maar ook in de keuken staan al volop lavendel-, basilicum, rozemarijnplanten. Toch zijn er vliegen en ze zijn brutaal en niet uit het veld te slaan. Horren voor de ramen heb ik al. Hoe krijg ik ze weg?, dat is meer de vraag. Vliegen weg zou echt bijdragen aan een plezierige nachtrust.

 2. 🐐 Mirjam

  Leg een nat washandje op je nachtkastje. Af en toe over je gezicht, handen en benen halen, daar koel je heerlijk van af.

 3. 🐐 Angelique

  Haren natmaken. Zeker met langer haar blijf je langer koel!

 4. 🐐 Petra

  Niet te gierige oplossingen kiezen maar airco plaatsen ?

 5. 🐐 Dennis

  1300 euro op tafel leggen, buitenunit plaatsen en je slaapt altijd heerlijk. Geen geprul met natte washandjes of koude lappen voor het raam. En nooit geen muggen meer want die zijn als de dood voor airco kou 🙂

 6. 🐐 Daphne

  Tegen vliegen, geen muggen helaas: Bakje met kruidnagel en een beetje warm water. Iedere dag een scheutje heet water erbij en de vliegen blijven weg. Helpt ook in de voortent en bij windstil weer buiten op tafel. Steek ze niet in citroen, zie je vaak, maar werkt stuk minder. Werkt ook erg goed tegen fruitvliegjes

 7. 🐐 Diny

  Als ik ga slapen in de warmte dan neem ik een water-spuitflesje mee. Wordt het me te gortig dan sproei ik wat water in mijn gezicht of over mijn benen 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate