Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

6x je huis opruimen – weg met de chaos

Opruimen is het toverwoord voor een leefbaar en bewoonbaar huis. Ben je chaotisch ingesteld, is het regelmatig een troep in huis of wil je gewoon eens beginnen met het opruimen van je huis? Deze 6 tips gaan je helpen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Op reis in je chaotische huis

In de meeste huishoudens is opruimen een dagelijkse taak. Van het opruimen van op de grond gevallen havermout tot het opruimen van het speelgoed van je kids.

Voor de één gaat opruimen op de automatische piloot, voor de ander is het een hels karwei dat dagelijks terugkeert. Om orde te scheppen in alle troep – geven deze zes tips je hopelijk de nodige hulp. ⤵️

1. Versober je impulsaankopen

Winkelketens als de Action en Big Bazar zijn gemaakt om je te verleiden tot het inslaan van impulsaankopen. Wéér een rieten mandje waar je nog geen bestemming voor hebt of nóg een mega groot windlicht, gewoon omdat het allemaal zo betaalbaar is.

Stop! Wat schiet je er mee op om zoveel onzinnige meuk in huis te halen? Natuurlijk is het leuk om af en toe iets nieuws te kopen, maar het moet geen obsessie worden.

2. Maak een weggeefdoos of -kast voor als vrienden langskomen

Toen we een paar jaar terug gingen verhuizen naar Delft hebben we een lege kast ingericht met allemaal spullen waar we zelf geen bestemming meer voor hadden.

Bij ons cooling down feestje een aantal jaar geleden (tegenovergestelde van een housewarming) mochten vrienden spullen uit de kast meenemen die zij konden gebruiken. Aan het einde van de avond was de kast zo goed als leeg en de rest hebben we naar de kringloopwinkel gebracht. Wij waren van deze spullen af en we hebben andere mensen er blij mee gemaakt. Ideaal.

3. Verberg je troep in opbergbakken

Loze spullen die je niet makkelijk ergens neer kunt zetten kun je het beste opruimen in opbergbakken. Makkelijk op elkaar te stapelen of onder je bed te schuiven en je hebt snel weer overzicht in huis.

Tips om extra opbergruimte thuis te creëren kun je vinden in ons eerdere artikel hierover.

4. Kabels opruimen in huis

In nieuwe huizen zitten vaak meer stopcontacten in de muur, maar in voornamelijk de wat oudere huizen is dit niet altijd het geval. Met stekkerdozen langs de muur wordt vaak extra licht gecreëerd. Gezellig, maar die kabels komen chaotisch over en zijn niet altijd een prettig gezicht.

Kabels opruimen – zo doe je dat:

 • Werk kabels weg achter hoge plinten.
 • Gebruik draadloze stekkerdozen.
 • Onmogelijk om je kabels weg te werken? Gebruik dan hippe en kleurrijke kabels. Lekker opvallend, maar dat maakt het juist leuker dan die lelijke witte kabels.
 • Gebruik de onderkant van een kastje om een kabel weg te werken. Ligt de kabel op de grond, maak deze dan vast aan de onderkant van een kastje. Zo ligt de kabel niet meer in het zicht en kun je er nog makkelijk bij.

5. Open kasten maakt chaotisch

Heb je veel open kasten in huis, kijk dan of je hier hoge manden of dozen in kunt zetten. De spullen die normaal los liggen, kun je dan in deze manden stoppen. Ta-da, het lijkt nu net of je de perfecte huis-man-vrouw-persoon-kip-held bent.

6. Minimaliseer je inboedel

Zijn die 14 vazen, 23 kandelaars, 8 dekbedovertrekken echt nodig? Hoeveel van deze spullen heb je de afgelopen maanden gebruikt. Krijg orde in je spullen en breng het terug naar het hoognodige.

Hoe fijn is het om gewoon te kunnen kiezen uit vaas één of vaas twee vazen? En dat het duidelijk is dat als het ene dekbedovertrek in de was ligt,  je alleen nog keus hebt uit de andere dekbedovertrek. Door te minimaliseren in je inboedel zul je naast een opgeruimder huis ook meer rust ervaren, omdat je niet steeds keuzes hoeft te maken uit de stapel vele dekbedovertrekken.

Maak je leven simpel & start met minimaliseren

Minimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de cursus Minder meuk, meer leuk van onze zustersite soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, plezier en eenvoud.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 Moon

  je kan je spullen ook veilen, verloten of verkopen op regionale facebookpagina’s
  dat doe ik altijd met mijn overtollige spullen
  des te minder meuk in huis des te sneller ben ik klaar met poetsen des te meer tijd ik overhoud voor leuke dingen
  zelf heb ik een standaard wekelijks rondje en een maandelijks extra rondje (ramen keuken washok plinten en deuren) doorgaans heb ik mijn 100m2 woning in 2 uur weer schoon en 1 keer per maand doe ik er 2 uur langer over

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate